De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

PE-examen Pensioen
€ 138,00 vrijgesteld van btw
  • 60 minuten
  • 24 examenvragen
  • Vragen over Wft Basis, Vermogen en Pensioen
  • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
  • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar

Door het PE-examen Adviseur Pensioen vóór 1 april 2022 met goed gevolg af te leggen, behoud je ook in de volgende PE-periode je adviesbevoegdheid.

Heb jij het idee dat je voorbereid genoeg bent om het PE-examen Pensioen te maken? Al het oefenmateriaal van Hoffelijk, bijvoorbeeld de e-Learning PE Pensioen, heeft je volledig klaargestoomd om het examen met succes te voltooien. Je bezit op dit moment alle kennis. Het examen toetst vervolgens deze kennis wat betreft actualiteiten binnen het vakgebied Pensioen.

Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele toetscentra. Deze zitten verspreid over heel Nederland en je kunt hier terecht om jouw PE-examen Pensioen af te leggen. Je kunt het examen zowel doordeweeks als op zaterdag maken. De examens vinden overdag of in de avond plaats. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt en een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Het examen
Het PE-examen Pensioen bestaat uit 24 examenvragen over Wft Basis, Wft Vermogen en Wft Pensioen. Dit examen toetst al jouw opgedane kennis over dit vakgebied. Deze kennis heb je opgedaan in de voorbereidingen op het examen. De meeste punten scoor je met de vragen die zich richten op het toepassen van de theorie op casussen. De volgende onderwerpen kunnen gevraagd worden tijdens het examen:

  • Hoofdlijnennotitie uitwerking pensioenakkoord
  • Collectieve waardeoverdracht protocol en uitgangspunten AFM
  • Waardebepaling afstorten pensioenrechten na echtscheiding

Voor wie is het PE-examen?
Het PE-examen is bedoeld voor adviseurs die hun adviesbevoegdheid op het gebied van pensioen willen behouden. Het is dus van groot belang dat je iedere PE-periode slaagt voor jouw PE-examen. Op die manier mag je de volgende PE-periode nog steeds adviseren over onder andere pensioenverzekeringen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin.

Wanneer mag je op examen?
We zitten nu in de tweede PE-periode. Deze periode loopt van 1 april 2019 tot 1 april 2022. Wil je jouw adviesbevoegdheid behouden? Dan is het de bedoeling dat je jouw PE-examen binnen deze periode haalt.

Wil je voordat je op examen gaat oefenen met representatieve oefenexamens? Bestel dan de Oefenexamens PE Pensioen.

Het resultaat
Binnen 48 uur nadat je het examen hebt afgelegd, ontvang je het resultaat van DUO. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het PE-diploma. Het is een zeer waardevol diploma waarmee je jouw adviesbevoegdheid behoudt. Daarnaast is dit diploma een toevoeging aan het verdere verloop van jouw carrière.

Erkend opleidings- en exameninstituut
Hoffelijk is een erkend opleidings- en exameninstituut. We ondersteunen dag in dag uit ruim 25.000 professionals in onze digitale leeromgeving en zijn daardoor dé partner voor jouw professionele ontwikkeling. Daarom zijn we al twee jaar op rij verkozen tot de Beste Opleider van Nederland.

Coronavirus
Wij werken samen met professionele toetscentra. In verband met het coronavirus treffen wij extra voorzorgsmaatregelen om ieders veiligheid te waarborgen. Deze maatregelen gelden op alle examenlocaties. Bekijk alle informatie en de maatregelen op onze informatiepagina.