De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

PE-examen Pensioen
€ 149,00 vrijgesteld van btw
 • 60 minuten
 • 23 examenvragen
 • Vragen over Wft Basis, Vermogen en Pensioen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Heb jij het idee dat je voorbereid genoeg bent om het PE-examen Pensioen te maken? Al het oefenmateriaal van Hoffelijk, bijvoorbeeld de e-Learning PE Pensioen, heeft je volledig klaargestoomd om het examen met succes te voltooien. Je bezit op dit moment alle kennis. Het examen toetst vervolgens deze kennis wat betreft actualiteiten binnen het vakgebied PE Pensioen.

Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele toetscentra. Deze zitten verspreid over heel Nederland en je kunt hier terecht om jouw PE-examen Pensioen af te leggen. Je kunt het examen zowel doordeweeks als op zaterdag maken. De examens vinden overdag of in de avond plaats. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt en een tijdstip dat jou het beste uitkomt.

Het PE-examen Pensioen

Het PE-examen Pensioen bestaat uit 24 examenvragen over Wft Basis, Wft Vermogen en Wft Pensioen. Dit examen toetst al jouw opgedane kennis over dit vakgebied. Deze kennis heb je opgedaan in de voorbereidingen op het examen. De meeste punten scoor je met de vragen die zich richten op het toepassen van de theorie op casussen. De volgende onderwerpen kunnen gevraagd worden tijdens het examen:

 • Hoofdlijnennotitie uitwerking pensioenakkoord;
 • Collectieve waardeoverdracht protocol en uitgangspunten AFM; en
 • Waardebepaling afstorten pensioenrechten na echtscheiding.

Voor wie is het PE-examen?

Het PE-examen is bedoeld voor adviseurs die hun adviesbevoegdheid op het gebied van pensioen willen behouden. Het is dus van groot belang dat je iedere PE-periode slaagt voor jouw PE-examen. Op die manier mag je de volgende PE-periode nog steeds adviseren over onder andere pensioenverzekeringen in actuariële, financiële, juridische en fiscale zin.

Wanneer mag je op examen?

We zitten nu in de derde PE-periode. Deze periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wil je jouw adviesbevoegdheid behouden? Dan is het de bedoeling dat je jouw PE-examen binnen deze periode haalt.

Wil je voordat je op examen gaat oefenen met representatieve oefenexamens? Bestel dan de Oefenexamens PE Pensioen.

Het resultaat

Binnen 48 uur nadat je het examen hebt afgelegd, ontvang je het resultaat van DUO. Ben je geslaagd? Dan ontvang je het PE-diploma. Het is een zeer waardevol diploma waarmee je jouw adviesbevoegdheid behoudt. Daarnaast is dit diploma een toevoeging aan het verdere verloop van jouw carrière.

Erkend opleidings- en exameninstituut

Hoffelijk is een erkend opleidings- en exameninstituut. We ondersteunen dag in dag uit ruim 28.000 professionals in onze digitale leeromgeving en zijn daardoor dé partner voor jouw professionele ontwikkeling. Daarom zijn we al vier jaar op rij verkozen tot de Beste Opleider van Nederland.

 • Wat is de moeilijkheidsgraad van het examen PE Pensioen?

  Voorafgaand aan het examen bieden we je de mogelijkheid om je goed voor te bereiden aan de hand van ons lesmateriaal. Dit lesmateriaal dient als de perfecte voorbereiding, aangezien de oefenexamens en de examentraining sterk vergelijkbaar zijn met het echte PE-examen. Zo ga je met de volle bak zelfvertrouwen het examen in en dat vergroot je slagingskansen enorm. Het PE-examen is voor iedereen goed te doen.

 • Welke onderwerpen komen in het examen PE Pensioen?

  Het PE-examen Pensioen bestaat in totaal uit 24 examenvragen. De kennis die je tijdens alle voorbereidingen hebt opgedaan, komen terug in het examen. Wanneer je je goed hebt voorbereid, is de kans groot dat je het examen in één keer haalt.

  De meeste punten op het examen scoor je met de vragen die zich richten op het toepassen van de theorie op casussen. Het examen behandelt onder andere de volgende onderwerpen:

  • Hoofdlijnennotitie uitwerking pensioenakkoord
  • Collectieve waardeoverdracht protocol en uitgangspunten AFM
  • Waardebepaling afstorten pensioenrechten na echtscheiding
 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Hoffelijk staat bekend als erkend exameninstituut. Iedere dag ondersteunen we ruim 25.000 mensen bij hun professionele ontwikkeling. Dit doen we vanuit onze digitale leeromgeving.

  Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele examencentra. De examenlocaties waar we mee samenwerken zijn verspreid over heel Nederland. Dat is handig, want zo is er altijd wel een locatie bij jou in de buurt. We bieden de mogelijkheid om het examen op een doordeweekse dag of op zaterdag te maken, overdag of in de avond.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn PE Pensioen?

  Nadat je het examen gemaakt hebt, ontvang je binnen 48 uur het resultaat in DUO. Ben je geslaagd? Dan ben je nu officieel in het bezit van het PE-diploma Pensioen. Een zeer waardevol diploma voor de rest van je carrière. Hiermee behoud je je adviesbevoegdheid.

  Met het PE-diploma op zak zijn er veel mogelijkheden. Zo heb je nu de bevoegdheid om aan de slag te gaan als pensioenspecialist bijvoorbeeld. Dit houdt in dat je advies uitbrengt op basis van een klantprofiel in het kader van pensioenvoorzieningen.