De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Basis
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 120 minuten
 • 41 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Voor wie?

Je bent financieel professional (in spe) en wilt het Wft-modulecertificaat Basis halen om uiteindelijk een beroepskwalificatie te behalen. 

Moeilijkheidsgraad Wft-examen Basis

In de voorbereiding op het Wft-examen Basis raden we je aan om deel te nemen aan de Wft-opleiding Basis. Deze opleiding stoomt je klaar op het echte examen door alle onderwerpen te behandelen die het examen toetst. Wanneer je de opleiding volledig doorlopen hebt, betekent het dat je er klaar voor bent om het examen met een voldoende af te sluiten. Je beschikt nu over alle nodige kennis en vaardigheden. Dat maakt dat het examen voor iedereen goed te doen is.

De moeilijkheidsgraad van het examen Wft Basis heeft dus uiteraard te maken met jouw voorbereiding, inzet en motivatie. Wanneer je voorafgaand aan het examen de opleiding doorloopt, ben je voorbereid genoeg om het examen in één keer te halen. De opleiding biedt namelijk allerlei oefenmogelijkheden aan die bijdragen aan optimale voorbereiding. Je kunt oefenvragen en Oefenexamens Wft maken die sterk overeenkomen met het echte examen. Daarnaast ontvang je examengerichte tips en uitgebreide feedback op de oefeningen van een van onze topdocenten. Een goede voorbereiding is cruciaal, dus schrijf je in voor de opleiding en sla je moeiteloos door het examen heen.

Het examen

Tijdens het examen zal je kennis getoetst worden aan de hand van een aantal vragen over de onderwerpen die ook tijdens je Wft-opleiding aan bod zijn gekomen. Dit zijn onder andere de volgende onderwerpen:

 • Het opstellen van een balanspositie;
 • Verschillende soorten overeenkomsten vastleggen; en
 • Je moet kunnen omschrijven waarom de overheid de zorgplicht wettelijk regelt.

 

Wanneer op examen?

Je hebt de Wft-opleiding Basis gevolgd ter voorbereiding. Deze opleiding heb je volledig doorlopen en afgesloten met een Examen Opleiding Wft, die je met een voldoende hebt afgerond. Je weet nu dat je over voldoende kennis beschikt om het Wft-examen succesvol af te ronden.

Veelgestelde vragen

Wil je in het bezit komen van het Wft-diploma Basis? Leg dan eerst het Wft-examen Basis af. Het Wft-certificaat Basis vormt de basis voor iedere financieel professional die zich dient te houden aan de Wet op Financieel Toezicht (Wft). We krijgen veel vragen over onze dienstverlening. Om deze reden hebben we de volgende vragen geformuleerd:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Basis voor?

  Het Wft-modulecertificaat Basis vormt de basis voor iedere financieel professional die zich dient te houden aan de Wet op Financieel Toezicht (Wft). Door het Wft-examen Basis te behalen, kom je officieel in het bezit van dit certificaat.

  Tijdens het examen toetsen we je kennis aan de hand van een 41 examenvragen. Hier krijg je 120 minuten de tijd voor. De vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (20 vragen), Vaardigheden en Competenties (20 vragen) en Professioneel gedrag (1 vraag). De vragen uit het examen gaan over onderwerpen die ook tijdens de Wft-opleiding aan bod komen. We raden dan ook aan om eerst de opleiding te volgen, alvorens je je inschrijft voor het examen. Wanneer je de opleiding doorlopen hebt, weet je zeker dat je er klaar voor bent om het examen af te leggen. Je bent nu op de hoogte van alle nodige kennis en vaardigheden. Onderwerpen die onder andere voorkomen op het examen zijn:

  • Het opstellen van een balanspositie;
  • Verschillende soorten overeenkomsten vastleggen; en
  • Je moet kunnen omschrijven waarom de overheid de zorgplicht wettelijk regelt.


  Wanneer je het examen achter de rug hebt, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Een voordeel van het examen maken bij Hoffelijk is dat Hoffelijk de meeste examenlocaties van Nederland heeft. Het gaat om meer dan 55 locaties door heel Nederland. Er zit dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Een ander voordeel is dat het moment dat je het examen maakt zeer flexibel is. Zo is het mogelijk om het examen doordeweeks of op zaterdag te maken. Daarbij heb je de keuze om het examen overdag of in de avonduren te maken. Deze flexibiliteit is erg fijn wanneer je een drukke baan hebt bijvoorbeeld.

  De slagingspercentages liggen bij Hoffelijk erg hoog. Dit heeft ermee te maken dat de studiebelasting voor de opleiding relatief laag ligt. Zo bereiden de deelnemers zich optimaal voor op het examen zonder veel tijd kwijt te zijn. Hoffelijk heeft al jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst. Daarnaast ondersteunen we iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Zo weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal, zodat je vol zelfvertrouwen aan het examen begint.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Basis examen?

  Wanneer je het Wft-examen Basis met een voldoende hebt afgesloten, ben je in het bezit van het Wft-modulecertificaat Basis. Dit certificaat toont aan dat je beschikt over alle noodzakelijke basiskennis. Het Wft Basis is een verplicht onderdeel van de Wft beroepskwalificaties. Met dit certificaat op zak kun je een van de andere modulecertificaten behalen, met uitzondering van Wft Zorg. Met alleen Wft Basis heb je nog niet de bevoegdheid om klanten te voorzien van een financieel advies. Hier dien je nog één of meerdere van de volgende modules voor te behalen:

   

  Het Wft-certificaat Basis blijft voor altijd geldig. Dit houdt in dat je geen PE-examen Basis hoeft af te leggen om het modulecertificaat geldig te houden. In tegenstelling tot andere modules. Op het moment dat je binnen jouw functie inhoudelijk klantcontact hebt, dien je wel permanent actueel te blijven.

  Dit certificaat stelt je in staat om klanten te informeren over financiële diensten en hen door te verwijzen naar de juiste specialist. Daarnaast beantwoord je vragen van klanten en je weet alles uit te leggen over betalen, sparen en verzekeringen.