De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Hypothecair Krediet
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 135 minuten
 • 37 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Het Wft-examen Hypothecair Krediet is voor alle professionals die onder andere adviseren over consumptieve en hypothecaire financieringen. Je bent in het bezit van de beroepskwalificatie wanneer je de Wft-examens Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet succesvol hebt afgelegd.

Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele Examencentra. In een van onze examencentra kun je terecht om jouw Wft-examen Hypothecair Krediet af te leggen. De examencentra zijn te vinden op verschillende locaties door heel Nederland. Er is daardoor altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen zowel doordeweeks als op zaterdag afleggen. De examens vinden plaats in de middag of in de avond. Er is dus altijd wel een moment beschikbaar dat jou het beste uitkomt.

Voor wie is het Wft-examen Hypothecair Krediet?

Wanneer je graag aan de slag wilt als hypotheekadviseur, dien je eerst het Wft-examen Hypothecair Krediet met succes te behalen. Op het moment dat je het diploma behaald hebt, weet je de behoefte van de klant in kaart te brengen en je beschikt over de juiste vaardigheden om de klant van een passend advies te voorzien.

Is het Wft-examen Hypothecair Krediet moeilijk?

Voordat je je inschrijft voor het Wft-examen Hypothecair Krediet, raden we je aan om eerst de Wft-opleiding Hypothecair Krediet te volgen. Het succesvol afronden van deze opleiding vergroot je slagingskansen namelijk enorm. De opleiding is de optimale voorbereiding op het examen. Tijdens de opleiding behandelen we alle leerstof en onderwerpen die je waarschijnlijk ook op het examen tegenkomt. De opleiding biedt naast lesstof, ook examengerichte oefeningen aan.

We behandelen tijdens de opleiding alle onderwerpen die je hoogstwaarschijnlijk op het examen tegenkomt. Dit doen we aan de hand van examengericht studiemateriaal, zodat je op het examen niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De kans is nu zeer groot dat je het examen zonder moeite in één keer haalt.

Het examen

Tijdens de Wft-opleiding heb je een hoop voorbereiding en kennis opgedaan. Het examen toetst deze kennis aan de hand van 37 examenvragen. De examenvragen hebben dan ook betrekking op de onderwerpen die tijdens de opleiding Hypothecair Krediet aan bod zijn gekomen. Denk hierbij aan:

 • Het berekenen van de netto en bruto woonlasten op basis van verschillende situaties;
 • Het verband tussen de aflossingsvorm en het overlijdensrisico; en
 • Berekeningen maken rondom de inkomensbelasting en de overige belastingen.

Wanneer kun je op examen?

In het geval dat je jouw Wft-opleiding Hypothecair Krediet succesvol hebt afgemaakt, mag je het examen afleggen. Verder is het ook een vereiste om de e-leerlijn met een voldoende te hebben afgesloten. Indien dit zo is, weet je namelijk dat je genoeg kennis en voorbereiding hebt opgedaan. Zo ben je er zeker weten klaar voor het Wft-examen succesvol af te ronden. Binnen 48 uur nadat je het examen hebt gemaakt, ontvang je het resultaat van duo. Geslaagd? Dan ontvang je jouw Wft-diploma Hypothecair Krediet. Een erg waardevol diploma voor het verdere verloop van jouw carrière.

Veelgestelde vragen

Heb je de Wft-opleiding Hypothecair Krediet afgerond? Dan is het tijd om het Wft-examen Hypothecair Krediet te maken. Als je hiervoor slaagt, ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma Hypothecair Krediet. Met dit Wft-diploma mag je onder andere adviseren over consumptieve en hypothecaire financieringen. We krijgen veel vragen over onze dienstverlening. Om deze reden hebben we de volgende vragen geformuleerd:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Hypothecair Krediet voor?

  Om in het bezit te komen van het Wft-diploma Hypothecair Krediet dien je het examen met succes af te leggen.

  Het examen toetst jouw kennis in de vorm van een aantal vragen. Wanneer je de opleiding hebt gevolgd, beschik je over al deze kennis. Dat raden we dan ook iedereen aan. De opleiding vergroot je slagingskansen enorm.

  Het examen Wft Hypothecair Krediet duurt 135 minuten en bestaat uit 37 vragen die je dient te beantwoorden. De vragen zijn onderverdeeld in 3 onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (14 vragen), Vaardigheden en Competenties (22 vragen) en Professioneel Gedrag (1 vraag). De vragen gaan over onder andere de volgende onderwerpen:

  • Het berekenen van de netto en bruto woonlasten op basis van verschillende situaties;
  • Het verband tussen de aflossingsvorm en het overlijdensrisico; en
  • Berekeningen maken rondom de inkomensbelasting en de overige belastingen.


  Wanneer je klaar bent met het examen, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Een groot voordeel om het examen bij Hoffelijk te maken, is dat Hoffelijk de meeste examenlocaties van Nederland heeft. Het gaat om meer dan 55 locaties, verspreid door heel Nederland. Er zit dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Op het moment dat je het examen boekt op de website, type je jouw postcode in en zie je welke locatie bij jou in de buurt zit. Hoffelijk biedt de mogelijkheid om het examen doordeweeks of in het weekend, in de avonduren of overdag te maken.

  Wanneer je vooraf de Wft-opleiding Hypothecair Krediet volgt, vergroot dit jouw slagingskansen enorm. Dit komt, omdat de studiebelasting erg laag is. Daarnaast heeft Hoffelijk al vele jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst.

  We ondersteunen iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Op die manier weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal. De opleiding biedt examengericht studiemateriaal aan die je helpt om het examen zonder slag of stoot te halen.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Hypothecair Krediet examen?

  Heb je de Wft-opleiding met succes gevolgd en ben je geslaagd voor het Wft Hypothecair Krediet examen? Dan ben je in het bezit van het Wft-diploma Hypothecair Krediet. Met dit diploma op zak is het mogelijk om aan de slag te gaan als financieel adviseur. Je geeft advies op het gebied van inkomens.

  Aan de hand van dit diploma ben je in staat om de gegevens en de kredietbehoefte van de klant te analyseren. Je beoordeelt over de leencapaciteit, terwijl je de opties kent voor aanvullende betalingsbeschermers. Vervolgens informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

  Het Wft-diploma Hypothecair Krediet blijft niet voor altijd geldig, je dient deze te onderhouden. Om het diploma geldig te houden en hiermee jouw adviesbevoegdheid te behouden, dien je eens in de zoveel jaar een PE-examen af te leggen. PE staat voor Permanente Educatie. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wanneer je jouw Wft-diploma voor 1 april 2022 behaald hebt, betekent dit dat je voor 1 april 2025 het PE-examen moet afleggen. Als je het Wft-diploma pas na 1 april 2022 behaald hebt, dan hoef je pas de volgende PE-periode het PE-examen af te leggen. Deze termijn loopt van 1 april 2025 tot 1 april 2028.