De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Inkomen
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 135 minuten
 • 44 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Het halen van het Wft-examen Inkomen is noodzakelijk voor alle professionals die willen adviseren over onder andere inkomensrisico’s bij ziekte en bij arbeidsongeschiktheid. Om in het bezit te zijn van de beroepskwalificatie Inkomen, moet je ook het Wft-modulecertificaat Basis behaald hebben.

Hoffelijk werkt met meer dan 55 professionele examencentra. Je kunt terecht in een van deze examencentra om jouw Wft-examen Inkomen te maken. De toetscentra bevinden zich op verschillende locaties door heel Nederland. Er is dus altijd wel een locatie beschikbaar bij jou in de buurt. Je maakt het examen op een doordeweekse dag of op een zaterdag. Zowel in de middagen als avonden zijn er genoeg mogelijkheden. Er is dus altijd wel een moment beschikbaar die jou het beste uitkomt.

Voor wie is het Wft-examen Inkomen?

Het Wft-examen Inkomen leent zich voor financieel adviseurs die graag op het gebied van inkomens advies geven. Nadat je jouw diploma hebt behaald, kun je de gegevens en de kredietbehoefte van de klant analyseren. Je doet een oordeel over de leencapaciteit, terwijl je de opties kent voor aanvullende betalingsbeschermers. Vervolgens informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

Wat is de moeilijkheidsgraad van het Wft-examen Inkomen?

De moeilijkheidsgraad van het Wft-examen heeft te maken met jouw voorbereiding en inzet. Daarnaast speelt voorkennis en intelligentie ook mee. Om te voldoen aan een goede voorbereiding raden we je aan om voorafgaand aan het examen de Wft-opleiding Inkomen te volgen. De opleiding voorziet je van alle benodigde kennis die je nodig hebt tijdens het examen.

Ook voorziet de opleiding in diverse oefenmogelijkheden, zoals oefenvragen en oefenexamens. Op die manier krijg je alvast een voorproefje van het echte examen. De Oefenexamens Wft lijken namelijk sterk op het echte examen. Een van onze topdocenten verzorgt de opleiding en voorziet je van uitgebreide feedback op alle gemaakte vragen. Ook ontvang je handige, examengerichte tips van de docent.

Het examen

Jouw kennis die je tijdens de voorbereiding hebt opgedaan, wordt getoetst aan de hand van 44 examenvragen. De examenvragen hebben dan ook betrekking op de onderwerpen die ook tijdens je Wft-opleiding Inkomen aan bod zijn gekomen. Denk hierbij aan:

 • De werking van de sociale loongrenzen;
 • Het verband tussen arbeidsongeschiktheid en overige financiële producten; en
 • De dekking rondom een inkomensverzekering voor schade door opzet of roekeloosheid.

Wanneer kun je op examen?

Je mag op examen als je de Wft-opleiding Inkomen met succes in zijn geheel hebt doorlopen. Daarnaast is het ook een vereiste om de e-leerlijn met een voldoende te hebben afgesloten. Zo weet je namelijk dat je voldoende kennis hebt opgedaan en gereed bent om het Wtf-examen succesvol af te ronden. Binnen 48 uur nadat je het examen hebt gemaakt, ontvang je het resultaat van DUO. Als je geslaagd bent, ontvang je het Wft-diploma Inkomen. Dit is een zeer waardevol diploma voor het verdere verloop van jouw carrière.

Veelgestelde vragen

Heb je de ambitie om te adviseren over onder andere inkomensrisico’s bij ziekte en arbeidsongeschiktheid? Dan dien je eerst het Wft-examen Inkomen te halen. Met dit diploma kun je veel kanten op wat banen betreft. Heb je een vraag over onze dienstverlening? Dat kan. Daarom hebben we de belangrijkste vragen en antwoorden als volgt geformuleerd:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Inkomen voor?

  Op het moment dat je het examen Wft Inkomen behaalt, ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma Inkomen. Dit betekent dat je beschikt over adviesbevoegdheid.

  Het examen toetst jouw kennis door middel van een aantal vragen. Deze kennis behandelen we ook al gedurende de opleiding. Om die reden raden we je aan om je in te schrijven voor de opleiding, want dit vergroot je slagingskansen enorm.

  Het examen duurt in totaal 135 minuten en bevat 44 vragen. De vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (20 vragen), Vaardigheden en Competenties (23 vragen) en Professioneel gedrag (1 vraag). De vragen gaan onder andere over:

  • De werking van de sociale loongrenzen;
  • Het verband tussen arbeidsongeschiktheid en overige financiële producten; en
  • De dekking rondom een inkomensverzekering voor schade door opzet of roekeloosheid.


  Wanneer je klaar bent met het examen, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Een groot voordeel is dat Hoffelijk de meeste examenlocaties van Nederland heeft. Op die manier is er altijd wel een examenlocatie bij jou in de buurt. Zo zijn er wel meer dan 55 examenlocaties, verspreid door heel Nederland. De locatie die het dichtst bij jou in de buurt zit, vind je door jouw postcode in te vullen tijdens het boeken van het examen. Wanneer je het examen afneemt, is aan jou. Hoffelijk biedt zeer flexibele momenten aan. Je kiest zelf of je het examen bijvoorbeeld doordeweeks of in het weekend maakt.

  Overdag of in de avond. Doordat de studiebelasting van de opleiding vrij laag ligt, zijn de slagingspercentages onder onze deelnemers erg hoog. Hoffelijk heeft al vele jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst. We ondersteunen iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Op die manier weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal. Doordat je tijdens de opleiding de mogelijkheid krijgt om veel te oefenen met examengerichte oefeningen, is de kans groot dat je het echte examen zonder slag of stoot haalt.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Inkomen examen?

  Heb je de Wft-opleiding met succes gevolgd en ben je geslaagd voor het Wft Inkomen examen? Dan ben je in het bezit van het Wft-diploma Inkomen. Dit betekent dat je de bevoegdheid hebt om bijvoorbeeld als financieel adviseur advies te geven op het gebied van inkomens. Kortom: een zeer waardevol diploma voor de rest van je carrière.

  Met dit diploma op zak kun je bijvoorbeeld aan de slag als inkomensadviseur. Je analyseert de gegevens en kredietbehoefte van de klant en je doet een oordeel over de leencapaciteit, terwijl je de opties kent voor aanvullende betalingsbeschermers. Vervolgens informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

  Het Wft-diploma Inkomen blijft niet voor altijd geldig, je dient deze te onderhouden. Om het diploma geldig te houden en hiermee jouw adviesbevoegdheid te behouden, dien je eens in de zoveel jaar een PE-examen af te leggen. PE staat voor Permanente Educatie. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wanneer je jouw Wft-diploma voor 1 april 2022 behaald hebt, betekent dit dat je voor 1 april 2025 het PE-examen moet afleggen. Als je het Wft-diploma pas na 1 april 2022 behaald hebt, dan hoef je pas de volgende PE-periode het PE-examen af te leggen. Deze termijn loopt van 1 april 2025 tot 1 april 2028.