De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Pensioen
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 135 minuten
 • 48 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Iedere financieel professional die adviseert over pensioensverzekeringen moet in het bezit zijn van een Wft-adviseursdiploma Pensioen. De Wft-modulecertificaten Basis, Vermogen en Pensioen vormen samen de benodigde beroepskwalificatie.

Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele examencentra. In een van onze examencentra kun je terecht om jouw Wft-examen Pensioen af te leggen. De examencentra zijn op verschillende locaties door heel Nederland te vinden. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen zowel doordeweeks als op zaterdag afleggen. De examens vinden plaats in de middag of in de avond. Er is dan ook altijd wel een moment beschikbaar die jou het beste uitkomt.

Voor wie is het Wft-examen Pensioen?

Het Wft-examen Pensioen is gedoeld op financieel adviseurs die graag advies geven op het gebied van pensioenen. Nadat je jouw diploma behaald hebt, kun je de gegevens en de kredietbehoefte van de klant analyseren. Je doet een oordeel over de leencapaciteit, terwijl je de opties kent voor aanvullende betalingsbeschermers. Vervolgens informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

Wat is de moeilijkheidsgraad van het examen Wft Pensioen?

Wil jij er zeker van zijn dat je het Wft-examen Pensioen zonder slag of stoot haalt? Volg dan eerst de Wft-opleiding Pensioen. De opleiding behandelt alle onderwerpen die je ongetwijfeld tegenkomt op het Wft-examen. Zo ga je optimaal voorbereid en met de volle bak zelfvertrouwen het examen in. De kans is hiermee extra groot dat je het examen zonder moeite in één keer haalt. De opleiding biedt niet alleen alle nodige lesstof aan, maar voorziet ook in diverse oefenmogelijkheden. Zoals oefenvragen en meerdere oefenexamens. De Oefenexamens Wft komen overeen met het echte examen, zodat je al een beetje weet wat je te wachten staat.

We behandelen tijdens de opleiding alle onderwerpen die je hoogstwaarschijnlijk op het examen tegenkomt. Dit doen we aan de hand van examengericht studiemateriaal, zodat je op het examen niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. De kans is nu zeer groot dat je het examen zonder moeite in één keer haalt.

Het examen

Tijdens de voorbereiding heb je een hoop kennis opgedaan. Het examen toetst vervolgens deze kennis aan de hand van 48 examenvragen. De examenvragen hebben uiteraard betrekking op de onderwerpen die tijdens de Wft-opleiding Pensioen aan de orde zijn gekomen. Denk hierbij aan:

 • Het gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de pensioenopbouw;
 • De risico’s die een collectiviteitskring van het algemeen pensioenfonds met zich meebrengt; en
 • Het effect van de bestandsontwikkelingen van een gemiddelde stijging van de leeftijd op de pensioenlasten.

Wanneer kun je op examen?

Als je jouw Wft-opleiding Pensioen met succes in zijn geheel hebt afgerond, mag je op examen. Daarnaast is het ook vereiste om de e-leerlijn met minimaal een voldoende te hebben afgesloten. Op dit moment weet je namelijk dat je over genoeg kennis geschikt en er dus klaar voor bent om het Wft-examen succesvol af te ronden.

Binnen 48 uur nadat je het examen hebt gemaakt, ontvang je het resultaat van duo. Ben je geslaagd voor het examen? Dan ontvang je jouw diploma Wft Pensioen. Het is een zeer waardevol diploma voor het verdere verloop van jouw carrière.

Veelgestelde vragen

Heb je de Wft-opleiding Pensioen met succes doorlopen? Dan ben je er meer dan klaar voor om het Wft-examen Pensioen tot een goed einde te brengen. Wanneer je het examen haalt, ben je in het bezit van het Wft-diploma Pensioen. Dit is een zeer waardevol diploma voor de rest van je carrière. Doordat we veel vragen binnen krijgen over onze dienstverlening, hebben we de volgende vragen en antwoorden voor je klaargezet:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Pensioen voor?

  Wanneer je het examen Wft Pensioen haalt, ben je in het bezit van het Wft-diploma Pensioen. Tijdens de opleiding doe je alle kennis op die het examen ook aan je toetst. Daarom raden we iedereen aan om alvorens je het examen maakt, eerst de opleiding te volgen. Dat vergroot je slagingskansen enorm. Het examen Wft Pensioen duurt in totaal 135 minuten en bestaat uit 48 vragen. De vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (22 vragen), Vaardigheden en Competenties (25 vragen) en Professioneel Gedrag (1 vraag). De vragen gaan onder andere over de volgende onderwerpen:

  • Het gevolg van ziekte en arbeidsongeschiktheid voor de pensioenopbouw;
  • De risico’s die een collectiviteitskring van het algemeen pensioenfonds met zich meebrengt; en
  • Het effect van de bestandsontwikkelingen van een gemiddelde stijging van de leeftijd op de pensioenlasten.


  Wanneer je klaar bent met het examen, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Wat erg voordelig is aan het examen maken bij Hoffelijk, is dat Hoffelijk de meeste examenlocaties van Nederland heeft. Het zijn er meer dan 55, verspreid door heel Nederland. Er zit dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Wanneer je het examen boekt op de website, typ je je postcode in om te zien welke locatie het meest dicht bij jou zit. Een ander voordeel is dat Hoffelijk je de mogelijkheid biedt om het examen doordeweeks of in het weekend te maken. Dit kan overdag of in de avonduren.

  Wanneer je voorafgaand de Wft-opleiding bij Hoffelijk volgt, krijg je te maken met een lage studiebelasting. Dit zorgt ervoor dat de slagingspercentages onder onze deelnemers erg hoog zijn. Daarnaast heeft Hoffelijk al vele jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst.

  We ondersteunen iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Op die manier weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal. Aan de hand van deze examengerichte oefeningen tijdens de opleiding, start je vol zelfvertrouwen aan het examen en breng je deze tot een goed einde.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Pensioen examen?

  Ben je geslaagd voor het Wft Pensioen examen? Dan ben je in het bezit van het Wft-diploma Pensioen. Aan de hand van dit diploma beschik je over de bevoegdheid om advies te geven op het gebied van pensioen.

  Als financieel professional op dit gebied analyseer je de gegevens en de kredietbehoefte van de klant. Daarnaast beoordeel je de leencapaciteit, je kent de opties qua aanvullende betalingsbeschermers en je informeert de klant over diverse aflossingsvormen.

  Het Wft-diploma Pensioen blijft niet voor altijd geldig, je dient deze te onderhouden. Om het diploma geldig te houden en hiermee jouw adviesbevoegdheid te behouden, dien je eens in de zoveel jaar een PE-examen af te leggen. PE staat voor Permanente Educatie. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wanneer je jouw Wft-diploma voor 1 april 2022 behaald hebt, betekent dit dat je voor 1 april 2025 het PE-examen moet afleggen. Als je het Wft-diploma pas na 1 april 2022 behaald hebt, dan hoef je pas de volgende PE-periode het PE-examen af te leggen. Deze termijn loopt van 1 april 2025 tot 1 april 2028.