De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Schade Zakelijk
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 120 minuten
 • 55 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Het Wft-examen Schade Zakelijk is wettelijk verplicht voor alle professionals die onder andere adviseren op het gebied van zakelijke schaderisico’s. Naast dit examen moet je ook de Wft-examens Basis en Schade Particulier succesvol hebben afgerond om te mogen adviseren.

Hoffelijk werkt samen met meer dan 55 professionele examencentra. In een van deze examencentra kun je terecht om jouw Wft-examen Schade Zakelijk af te leggen. De toetscentra zijn te vinden op verschillende locaties door heel Nederland. Hierdoor is er altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Je kunt het examen zowel doordeweeks als op zaterdag afleggen. De examens vinden plaats in de middag of in de avond. Er is dus altijd wel een moment beschikbaar die jou het beste uitkomt.

Voor wie is het Wft-examen Schade Zakelijk?

Ben je van plan om binnen de financiële wereld als schadeadviseur aan de slag te gaan? Dan dien je eerst het Wft-examen Schade Zakelijk te behalen. Nadat je het examen behaald hebt en het Wft-diploma Schade Zakelijk officieel op zak hebt, beschik je over de bevoegdheid om zakelijke klanten te adviseren over verschillende schaderisico’s. Je bemiddelt in zakelijke schadeverzekeringen en maakt onderscheid tussen materiële en vermogensbeschermende schadeverzekeringen.

Wat is de moeilijkheidsgraad van het examen Wft Schade Zakelijk?

Het examen Wft Schade Zakelijk hoeft niet moeilijk te zijn en is in principe voor iedereen toegankelijk. Wel raden we aan om vooraf de Wft-opleiding te volgen. De opleiding zorgt er namelijk voor dat je optimaal voorbereid het examen in gaat en verhoogt je slagingskansen enorm. Tijdens de opleiding behandelen we alle leerstof en onderwerpen die je ongetwijfeld op het examen tegenkomt. Doordat de opleiding veel examengerichte oefeningen biedt, is de kans groot dat je het examen zonder slag of stoot in één keer haalt.

Wat ook meespeelt bij de moeilijkheidsgraad van het examen, is jouw voorkennis en intelligentie. Voor de een gaat het wat makkelijker af, dan voor de andere. Wanneer je je inschrijft voor de opleiding, voorzien we je van alle benodigde kennis en vaardigheden die het examen ook toetst. Op die manier weet je al een beetje wat je kunt verwachten.

Het examen

Tijdens de voorbereiding heb je een hoop kennis opgedaan. Deze kennis toetst het examen aan de hand van 55 examenvragen. De examenvragen hebben uiteraard betrekking op de onderwerpen die tijdens de Wft-opleiding Schade Zakelijk aan de orde zijn gekomen. Denk hierbij aan:

 • Materiële schadeverzekeringen voor zakelijke klanten;
 • Vermogensbeschermende schadeverzekeringen voor zakelijke klanten; en
 • Zorg- en ongevallenverzekeringen voor zakelijke klanten.

Wanneer kun je op examen?

Als je jouw Wft-opleiding Schade Zakelijk met succes in zijn geheel hebt afgerond, mag je het examen afleggen. Daarnaast is het een vereiste om de e-leerlijn met een voldoende af te sluiten. Hierdoor weet je namelijk dat je genoeg kennis hebt opgedaan en er klaar voor bent om het Wft-examen succesvol af te ronden.

Binnen 48 uur nadat je het examen hebt gemaakt, ontvang je het resultaat van DUO. Ben je geslaagd? Dan ontvang je jouw Wft-diploma Schade Zakelijk. Een zeer waardevol diploma voor het verdere verloop van jouw carrière.

Veelgestelde vragen

Wil je advies geven op het gebied van zakelijke schaderisico’s? Dan is het Wft-examen Schade Zakelijk wettelijk verplicht. Naast dit examen dien je ook het Wft-examen Basis en Schade Particulier met succes afgerond te hebben. Het Wft-diploma is zeer waardevol voor de rest van je carrière. Wil je iets weten over onze dienstverlening? Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden hierover op een rijtje gezet:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Schade Zakelijk voor?

  Om te beschikken over adviesbevoegdheid, dien je het Wft-examen Schade Zakelijk met succes af te leggen.

  Het examen toetst jouw kennis in de vorm van een aantal vragen. Deze kennis doe je op tijdens de opleiding. Daarom raden we je dan ook sterk aan om eerst de opleiding te voltooien, alvorens je je inschrijft voor het examen. Dit vergroot je slagingskansen.

  Het examen duurt in totaal 120 minuten en bevat 55 vragen. De vragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (25 vragen), Vaardigheden en Competenties (29 vragen) en Professioneel Gedrag (1 vraag). De vragen gaan onder andere over:

  • Materiële schadeverzekeringen voor zakelijke klanten;
  • Vermogensbeschermende schadeverzekeringen voor zakelijke klanten; en
  • Zorg- en ongevallenverzekeringen voor zakelijke klanten.


  Wanneer je klaar bent met het examen, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Wat erg voordelig is aan Hoffelijk, is dat wij de meeste examenlocaties van Nederland hebben. Het zijn er namelijk meer dan 55, verspreid door heel Nederland. Dat zorgt ervoor dat er altijd wel een locatie bij jou in de buurt zit. Wanneer je je examen boekt op onze site, type je jouw postcode in en zie je welke locatie dat is. Ook de flexibiliteit van afname is erg handig. Zo is het mogelijk om het examen doordeweeks of in het weekend af te nemen, overdag of in de avond.

  De slagingspercentages onder onze deelnemers zijn erg hoog. Dit heeft ermee te maken dat de studiebelasting tijdens de Wft-opleiding redelijk laag is, zodat je je optimaal voorbereidt. Hoffelijk heeft daarnaast al vele jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst.

  We ondersteunen iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Op die manier weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal. We voorzien je tijdens de opleiding van veel examengerichte vragen en oefeningen, zodat je tijdens het examen niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Schade Zakelijk examen?

  Heb je de Wft-opleiding met succes gevolgd en ben je geslaagd voor het Wft Schade Zakelijk examen? Dan ben je in het bezit van het Wft-diploma Schade Zakelijk. Met dit diploma op zak zijn er vele wegen te bewandelen. Je hebt nu de bevoegdheid om als financieel adviseur advies te geven aan zakelijke klanten op het gebied van schadeverzekeringen. Het is een zeer waardevol diploma voor de rest van je carrière.

  Aan de hand van dit diploma ben je in staat om de gegevens en de kredietbehoefte van de klant te analyseren. Je beoordeelt over de leencapaciteit, terwijl je de opties kent voor aanvullende betalingsbeschermers. Vervolgens informeer je de klant over diverse aflossingsvormen.

  Het Wft-diploma Schade Zakelijk blijft niet voor altijd geldig, je dient deze te onderhouden. Om het diploma geldig te houden en hiermee jouw adviesbevoegdheid te behouden, dien je eens in de zoveel jaar een PE-examen af te leggen. PE staat voor Permanente Educatie. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wanneer je jouw Wft-diploma voor 1 april 2022 behaald hebt, betekent dit dat je voor 1 april 2025 het PE-examen moet afleggen. Als je het Wft-diploma pas na 1 april 2022 behaald hebt, dan hoef je pas de volgende PE-periode het PE-examen af te leggen. Deze termijn loopt van 1 april 2025 tot 1 april 2028.