De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wft-examen Zorg
€ 159,00 vrijgesteld van btw
 • 90 minuten
 • 33 examenvragen
 • Landelijke dekking (55+ examenlocaties)
 • Zes dagen per week en in de avonduren beschikbaar
 • Inclusief syllabus in leeromgeving

Na het succesvol afronden van het Wft-examen Adviseur Zorg, ben je in het bezit van het Wft-adviseursdiploma Zorg. Dit betekent dat je mag gaan adviseren over zorgverzekeringen. 

Voor wie?

Je wilt graag aan de slag als financieel adviseur op het gebied van zorgverzekeringen of aan het werk als klantcontactmedewerker bij een zorgverzekeraar. Daarvoor heb je de beroepskwalificatie Wft Zorg nodig.

Moeilijkheidsgraad Wft Zorg examen

De moeilijkheidsgraad van het examen heeft te maken met jouw voorbereiding, voorkennis, intelligentie en inzet. Een goede voorbereiding is cruciaal. Daarom raden we je aan om voorafgaand aan het examen eerst de Wft-opleiding Zorg te volgen.

De opleiding biedt allerlei mogelijkheden aan om alvast een voorproefje van het examen te nemen. Zoals oefenvragen en Oefenexamens Wft die sterk overeenkomen met het echte examen. Zo weet je van te voren al een beetje hoe het examen eruit ziet. Ook ontvang je uitgebreide feedback op alle gemaakte oefenvragen. Een ander voordeel is dat onze topdocenten handige, examengerichte tips geven waar je veel aan hebt tijdens het maken van het examen.

Het examen

Je kennis over zorgverzekeringen zal tijdens dit examen getoetst worden. De vragen zullen gaan over:

 • De inzetbaarheid van de verschillende interne en externe klachtentrajecten;
 • Het doorverwijzen van de klant naar de juiste persoon; en
 • Je moet risico's kunnen noemen die verbonden zijn aan de gezondheid en welke verzekeringen daarbij gesloten kunnen worden.

Wanneer op examen?

Je bent klaar om op examen te gaan wanneer je de Wft-opleiding Adviseur Zorg volledig hebt doorlopen en je het Examen Opleiding Wft met een voldoende hebt afgerond.

Veelgestelde vragen

Heb je de Wft-opleiding Zorg met succes afgerond? Dan ben je klaar voor het Wft-examen Zorg. Nadat je het examen haalt, ben je officieel in het bezit van het Wft-diploma Zorg. Een zeer waardevol diploma. Heb je een vraag over onze dienstverlening? Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden geformuleerd:

 • Welke onderwerpen komen in het examen Wft Zorg voor?

  Nadat je het examen Wft Zorg behaald hebt, ben je officieel in het bezit van het Wft-adviseursdiploma Zorg. Dit betekent dat je bevoegd bent om klanten te adviseren over zorgverzekeringen.

  De kennis die je tijdens de Wft-opleiding Zorg opgedaan hebt, toetsen we tijdens het examen aan de hand van een aantal vragen. We raden daarom ook ten zeerste aan om eerst de opleiding te volgen, voordat je je inschrijft voor het examen. Wanneer je de opleiding doorlopen hebt, vergroot dit jouw slagingskansen enorm.

  Het examen bestaat uit 33 examenvragen en duurt in totaal 90 minuten. De examenvragen zijn onderverdeeld in drie onderdelen, te weten: Kennis en Begrip (14 vragen), Vaardigheden en Competenties (18 vragen) en Professioneel gedrag (1 vraag). De vragen gaan onder andere over:

  • De inzetbaarheid van de verschillende interne en externe klachtentrajecten;
  • Het doorverwijzen van de klant naar de juiste persoon; en
  • Je moet risico's kunnen noemen die verbonden zijn aan de gezondheid en welke verzekeringen daarbij gesloten kunnen worden.


  Wanneer je klaar bent met het examen, ontvang je binnen 48 uur het resultaat van DUO.

 • Wat zijn de voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk?

  Hoffelijk heeft de meeste examenlocaties van Nederland. Het gaat om meer dan 55 locaties door heel Nederland. Er zit dus altijd wel een examenlocatie bij jou in de buurt. Dit is een van de vele voordelen van het maken van dit examen bij Hoffelijk. Een ander voordeel is dat je zelf kiest waar en wanneer je het examen maakt. Je kunt het examen zowel doordeweeks als in het weekend (op zaterdag) maken. Ook kan je ervoor kiezen om het examen overdag of juist in de avond te maken. Op die manier is het goed te combineren met een drukke baan bijvoorbeeld.

  De slagingspercentages liggen bij Hoffelijk erg hoog. Dit heeft ermee te maken dat de studiebelasting voor de opleiding relatief laag ligt. Zo bereiden de deelnemers zich optimaal voor op het examen zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Hoffelijk heeft al jaren ervaring in het opleiden van de professional van de toekomst. Daarnaast ondersteunen we iedere dag financieel dienstverleners en organisaties in hun professionele ontwikkeling. Zo weten we precies wat er nodig is om te voorzien in examengericht studiemateriaal, zodat je vol zelfvertrouwen aan het examen begint.

 • Wat kan ik na het behalen van mijn Wft Zorg examen?

  Wanneer je het Wft-examen Zorg met succes behaald hebt, ben je in het bezit van het Wft-certificaat Zorg. Met dit certificaat heb je de bevoegdheid om advies te geven over zorgverzekeringen. Het is een zeer waardevol diploma, waar je de rest van je leven nog veel aan hebt. Je weet alles over ziektekostenverzekeringen en het zorgstelsel in Nederland. Ook ken je het verschil in acceptatiebeleid van basisverzekeringen en aanvullende pakketten. Verder kun je nu aan de hand van dit diploma alle vragen rondom zorgverzekeringen beantwoorden.

  Er zijn vele banen waar je met dit certificaat aan de slag kunt. Je werkt bijvoorbeeld als klantcontactmedewerker bij een zorgverzekeraar of als financieel adviseur op het gebied van zorgverzekeringen.

  Het Wft-diploma Zorg blijft niet onbeperkt geldig. Om het diploma geldig te houden en hiermee jouw adviesbevoegdheid te behouden, dien je eens in de zoveel jaar een PE-examen af te leggen. PE staat voor Permanente Educatie. De huidige PE-periode loopt van 1 april 2022 tot 1 april 2025. Wanneer je jouw Wft-diploma voor 1 april 2022 behaald hebt, betekent dit dat je voor 1 april 2025 het PE-examen moet afleggen. Als je het Wft-diploma pas na 1 april 2022 behaald hebt, dan hoef je pas de volgende PE-periode het PE-examen af te leggen. Deze termijn loopt van 1 april 2025 tot 1 april 2028.