De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Leergang Hypothecair Planner
€ 2.995,00 vrijgesteld van btw
 • Tien opleidingsdagen
 • Registratie in register Erkend Hypothecair Planner
 • Inclusief theorie- en praktijkexamen

Over de Leergang Hypothecair Planner

Tijdens deze tiendaagse opleiding werken we aan verschillende vaardigheden zoals analytisch denken, communicatie- en projectmanagementvaardigheden. Samen met je trainer en vakengenoten ga je aan de slag met de belangrijkste thema's. We sluiten de LHP af met een examentraining, een schriftelijk examen en een assessment.

Inhoud van de leergang

De Leergang Hypothecair Planner bestaat uit tien klassikale opleidingsdagen en zelfstudie. Tijdens de klassikale dagen behandelen we alle examenonderwerpen. De eerste trainingsdagen gaan we dieper in op de theorie, zoals recht, fiscaliteit en estate planning. Daarna volgt een examentraining die je voorbereidt op het schriftelijk examen. Tot slot gaan we aan de slag met de voorbereiding op het assessment.

De volgende thema's komen aan bod tijdens de LHP:

 • Recht / Gezin
 • Fiscaliteit / CBI
 • Fiscaliteit en Eigen Woning / Wonen
 • Estate Planning / Vermogen ontvangen & Vermogen overdragen
 • Toekomstvoorzieningen
 • Financieren en Beleggen
 • CBI & Life-Events
 • IB-ondernemer & DGA


Voor wie is de leergang? 

Heb je al ervaring  op het gebied van hypothecair en vermogensadvies? Of heb je een EFA-achtergrond? Dan is deze opleiding geschikt voor jou! Nadat je de opleiding hebt gevolgd, het examen hebt behaald en lid bent van de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), mag jij jezelf Erkend Hypothecair Planner noemen.

Wat levert de leergang mij op?

Na het volgen van de leergang ben je gespecialiseerd in het adviseren over hypotheken en leningen. Je bent in staat de financiële situatie van klanten nauwkeurig in kaart te brengen en hier een realistisch advies over te geven. Je ondersteunt je klanten bij het selecteren en aanvragen van een hypotheek en geeft advies over de voorwaarden en het aflossen van hun lening. Kortom, als Erkend Hypothecair Planner kan je jouw klanten van begin tot eind helpen én verhoog je de kwaliteit en waarde van jouw advies.

Wat krijg ik bij de leergang?

Bij de LHP zit schriftelijk studiemateriaal, bestaande uit vier boeken, inbegrepen. Dit studiemateriaal sluit volledig aan op het Examen LHP. Daarnaast ontvang je een bundel Wetteksten Financiële Dienstverlening.

Wat je verder nog moet weten over deze leergang 

Ben jij Erkend Financieel Adviseur? Het volgen van de Leergang Hypothecair Planner geeft een vrijstelling voor de PE SEH in het jaar dat je de leergang volgt. De voorwaarde hiervoor is dat de meeste opleidingsdagen in dat specifieke jaar vallen.

 • Wat kan ik verwachten van het examen?

  Het Examen LHP bestaat uit twee schriftelijke examens en een assessment. Beide schriftelijke examens toetsen je aan de hand van 30 vragen op kennis en vaardigheden. De examens worden afgenomen door Cito.

  Het praktijkassessment wordt afgenomen door de Stichting CEHP. Het assessment moet binnen één jaar na het slagen voor de schriftelijke examens plaatsvinden. Voorafgaand aan het assessment maak je thuis of in jouw eigen werkomgeving een casus. Deze stuur je in voor het assessment plaatsvindt. Bij het assessment presenteer jij jouw casus aan de 'klant’. Hierbij wordt zowel de presentatie als het gesprek beoordeeld.