De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Wat houdt de Richtlijn (EU) 2019/1152 in?

De EU heeft zich tot doel gesteld om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren voor iedere werknemer binnen de Europese Unie. Dit doet zij door meer transparante en beter voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen en tegelijkertijd het aanpassingsvermogen van de arbeidsmarkt te vergroten. Voor organisaties betekent dit dat zij zich (nog meer) moeten inzetten voor de scholing van hun medewerkers. Je krijgt als werkgever namelijk te maken met aanvullende verplichtingen en bepaalde arbeidsvoorwaarden en bedingen veranderen. Dit betreft binnen Nederland de betaling van studiekosten voor werk, het verrichten van nevenwerkzaamheden door werknemers, het aanbieden van arbeidsvoorwaarden en de informatievoorziening bij indiensttreding.

Informatiesessie vrouw laptop

Waarom is deze wetswijziging zo belangrijk voor de financiële sector?

Vanaf 1 augustus is het als werkgever niet meer toegestaan om voor verplichte scholing een studiekostenbeding met medewerkers aan te gaan. Alle scholingsuitgaven komen voortaan voor rekening van de werkgever en mogen niet teruggevorderd worden als medewerkers uit dienst gaan. Daarnaast moet de tijd die aan verplichte studie besteed wordt altijd als werktijd worden aangemerkt. Studeren “in eigen tijd” is er dus voor verplichte opleidingen niet meer bij.

Voor veel beroepen in de financiële dienstverlening zijn in ieder geval Wft-opleidingen en Permanent Actueel verplicht, maar vaak ook bovenwettelijke opleidingen en IDD- en CDD-opleidingen. Als gevolg hiervan zullen organisaties moeten onderzoeken in hoeverre hun huidige beleid en arbeidsovereenkomsten afwijken van de nieuwe regels.

Sommige organisaties werken al volgens de nieuwe richtlijn, andere laten medewerkers die uit dienst gaan de gemaakte studiekosten juist wel terugbetalen, schrijven voor dat herexamens uit eigen zak betaald moeten worden of stellen studeren in eigen tijd verplicht. Voor de definitie van ‘verplichte scholing’ is het ook nog belangrijk of er een cao is en wat daarin is opgenomen. Kortom, per organisatie kunnen de implicaties van deze wet enorm verschillen.

Informatiesessie man met laptop
Informatiesessie werkenemers met tablet
Informatiesessie vrouw met laptop

Voor wie is de online informatiesessie interessant?

Deze interactieve online sessie is geschikt voor iedereen die verantwoordelijk is voor hr binnen de organisatie, dus zowel directie/hoger management als hr-professionals. We maken voor jou inzichtelijk over welke uitdagingen binnen je organisatie je alvast na kunt denken. Naast de gevolgen voor scholing, nemen we tijdens de informatiesessie de richtlijn volledig door en bekijken we alle gevolgen voor arbeidsovereenkomsten.

Download nu het whitepaper!

De informatiesessies waren een groot succes. Alle deelnemers hebben na afloop een whitepaper als naslagwerk ontvangen. Hierin nemen we de richtlijn helemaal door en maken we inzichtelijk over welke uitdagingen binnen je organisatie je alvast na kunt denken. Ben jij ook benieuwd wat er in het whitepaper aan bod komt? Download het whitepaper dan nu via onze website