De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Per 1 januari 2022 is de eigenwoningregeling in partnersituaties gewijzigd. Met deze wijzigingen worden onbedoelde renteaftrekbeperkingen voorkomen. De eigenwoningregeling verandert in de volgende drie situaties:

 • Bij de aanschaf van woningen voor partners met een eigenwoningverleden;
 • Bij het verbreken van partnerrelaties;
 • Bij overlijden.

De eigenwoningregeling van 2013 tot en met 2021 blijft van kracht voor de in die periode aangegane eigenwoningschulden. Voor aangegane eigenwoningschulden sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe wetgeving. Ook heeft de nieuwe wetgeving gevolgen voor overlijdenssituaties sinds 1 januari 2022, ongeacht wanneer de leningen zijn aangegaan.

Gezien de complexiteit van de wetgeving, is het met betrekking tot de nieuwe regels van belang dat financieel adviseurs handvatten meekrijgen over de wijze waarop hij over deze gewijzigde wetgeving communiceert met zijn klant. 

Detacheerder - Edwin

Wil je meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem dan contact op met Edwin via 010 - 760 11 00.

E-learning wijziging eigenwoningregeling

Wat is er veranderd?

Voorheen konden er zich in de eigenwoningregeling in partnersituaties beperkingen op de hypotheekrenteaftrek voordoen. Daardoor konden eigenaren minder hypotheekrente aftrekken.

De wijzigingen in de eigenwoningregeling hebben als doel de renteaftrekbeperkingen weg te nemen. Deze wijzigingen hebben invloed op drie onderdelen: de eigenwoningreserve (EWR); de aflossingsstand; de eigenwoningschuld.

E-learning wijziging eigenwoningregeling

Waarom is dit belangrijk?

In het voorbeeld hieronder lees je dat het toepassen van de nieuwe wetgeving resulteert in een eigenwoningschuld die € 250.000,- hoger is dan wanneer je de bestaande wetgeving zou toepassen. Dit laat zien dat de wetswijziging in de eigenwoningregeling grote (fiscale) gevolgen heeft voor klanten.

Het is daarom belangrijk om als adviseur de gevolgen te kennen, uit te kunnen leggen wat er verandert is ten opzichte van vergelijkbare situaties tot en met 2021 én een advies te geven op basis van de nieuwe wetgeving.

Voorbeeldcasus wijziging

Bobby en Tina kopen samen een eigen woning. Zij zijn niet getrouwd, maar hebben een samenlevingscontract. Ze zijn fiscaal partners. Ze hebben niet eerder samengewoond in de woning van Bobby.

Tina heeft geen eigen woning gehad. Bobby heeft wel een eigen woning gehad. Hij had een eigenwoningschuld van € 300.000,- met overgangsrecht die volledig is afgelost. Bobby heeft een eigenwoningreserve van € 200.000,-.

Binnen de oversluittermijn kopen zij een nieuwe eigen woning van € 600.000,-, waarvan ze beide 50% eigenaar zijn. De woning heeft een marktwaarde van € 600.000,-. Zij financieren de eigen woning samen met een lening van € 400.000,-, waarvan ze beide 50% aangaan.

Zij gaan de volgende financieringsopzet aan:

Leningdeel Aflosvorm
Leningdeel 1: € 300.000,- Aflossingsvrij
Leningdeel 2: € 100.000,- Annuïtair


Uitkomst eigenwoningschuld bestaande wettelijke regeling = € 150.000,-
Uitkomst eigenwoningschuld nieuwe wettelijke regeling = € 400.000,-

In de nieuwe wettelijke regeling krijgen minder belastingplichtigen met een eigen woning te maken met een hypotheekrenteaftrekbeperking door de bijleenregeling:

 • Bobby mag namelijk € 100.000,- van de overgebleven maximale eigenwoningschuld van Tina gebruiken.
 • Tina deelt namelijk in het overgangsrecht van Bobby door de nieuwe keuzemogelijkheid om het overgangsrecht te delen.

 

Ons aanbod

Wil jij direct op de hoogte zijn van de wetswijziging in de eigenwoningregeling? Met de e-learning Wijzigingen eigenwoningregeling word je geïnformeerd over de fiscale gevolgen van de wetswijziging. Ben je op zoek naar een praktijkgerichte masterclass over dit onderwerp of een training waarmee je direct je PE SEH-punten kunt behalen? Dan kun je de Masterclass of PE SEH-training Wijzigingen eigenwoningschuld volgen, de e-learning kun je hier kosteloos bij bestellen. We bieden ook incompanymogelijkheden. Vul het contactformulier in, zodat Edwin contact met je op kan nemen om deze mogelijkheden te bespreken.

Tijdens de PE SEH-training of masterclass ga je dieper in op de gevolgen die de wetswijziging heeft op het bepalen van de EWR, de aflossingsstand en de eigenwoningschuld. Aan de hand van praktijkcasussen leer je een advies op te stellen, rekening houdend met de nieuwe wettelijke regeling.

E-learning wijziging eigenwoningregeling

E-Learning Wijzigingen eigenwoningregeling

€ 49,00 vrijgesteld van btw
 • E-learning
 • 2 uur studiebelasting
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving
Casus wijzigingen eigenwoningregeling

PE SEH 2022 - Wijzigingen eigenwoningregeling

€ 229,00 vrijgesteld van btw
 • Klassikaal of online
 • E-learning kosteloos bij te bestellen
 • 6 categorie A-punten (SEH)
 • Eendaagse training

Neem contact op

Heb je een vraag of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie? Vul het contactformulier hieronder in, dan neemt Edwin zo snel mogelijk contact met je op.