De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Opleiding Budgetcoach

Wil jij aan de slag als budgetcoach? De Opleiding Budgetcoach van Lindenhaeghe stoomt jou klaar voor je start in dit mooie en dankbare werkveld.

ā‚¬Ā 2.095,-
  • vrij van btw
  • all-in tarief
  • Vier klassikale opleidingsdagen
  • Uitgebreide e-learning inbegrepen
  • Op locatie
ā‚¬Ā 2.095,-
  • vrij van btw
  • all-in tarief
  • Vier klassikale opleidingsdagen
  • Uitgebreide e-learning inbegrepen
  • Op locatie

Steeds meer mensen doen een beroep op een budgetcoach, omdat zij de grip op hun financiƫn verloren hebben. Het doel van budgetcoaching is om deze mensen te helpen weer overzicht in hun financiƫn te krijgen en een financieel gezonde toekomst te creƫren. Een dergelijk coachingstraject vindt plaats op vrijwillige basis, dit houdt in dat de cliƫnt er alleen zelf voor kan kiezen of hij hiervan gebruik wil maken of niet. Dit maakt het een hele verantwoordelijke baan, waarbij je niet alleen over de juiste inhoudelijke kennis moet beschikken, maar ook over de juiste beroepsvaardigheden.

Met onze opleiding doe je alle benodigde kennis op die je nodig hebt om een cliƫnt gedurende het coachingstraject op de juiste manier te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je dus de e-learning hebt doorlopen en de opleidingsdagen hebt afgerond, kun jij je cliƫnten helpen weer grip te krijgen op hun financiƫn. Je creƫert zo rust in het leven van je cliƫnten en werkt toe naar een schuldenvrije toekomst.

De Opleiding Budgetcoach zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als budgetcoach. Je begint met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theoretische kennis opdoet die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Ook komen in de e-learning veel tips aan bod hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens ga je met het geleerde aan de slag tijdens vier opleidingsdagen die je op een locatie naar keuze volgt. Zo behandelen we casuĆÆstiek, bespreken we alle belangrijke zaken die in een dossier aan bod kunnen komen en oefenen we met gespreksvoering. Voorafgaand aan elke opleidingsdag maak je enkele voorbereidende opdrachten.

In totaal besteed je zo naast de opleidingsdagen nog ongeveer 41 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Ook krijg je een certificaat nadat je de opleidingsdagen hebt gevolgd. Deze kun je allebei zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

De opleidingsdagen worden verzorgd door onze topdocenten. Zij beschikken over een ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied en brengen jou zo alle kneepjes van dit mooie beroep bij.

Opleidingsdag 1

Tijdens deze dag maak je kennis met het concrete werkveld van de budgetcoach en leer je meer over de oorzaken van schulden. Verder leer je afwegingen te maken in concrete situaties om ethisch te handelen en ga je aan de slag met het ontwikkelen van je eigen intakeformulier.
 

Opleidingsdag 2

Je leert hoe je het budget van een cliƫnt kunt inschatten, schulden kunt herkennen en hoe je hier een gesprek over kunt voeren met je cliƫnt. Ook leer je te berekenen hoeveel belasting jouw cliƫnt moet betalen, hoe de beslagvrije voet is opgebouwd en hoe je een vtlb-rapport kunt lezen. Daarnaast staan we stil bij hoe je in de praktijk omgaat met de geldende wetgeving.
 

Opleidingsdag 3

Nu je zicht hebt op de verschillende taken en verantwoordelijkheden van budgetcoaching is het tijd voor de volgende stap. Je start de derde opleidingsdag met het maken van een SWOT-analyse (sterkte-zwakteanalyse). Daarnaast bepaal je jouw aanpak als budgetcoach en ga je aan de slag met gespreksvoering. Ook leer je inschatten of er in bepaalde situaties sprake kan zijn van schulden en wanneer er schuldhulpverlening nodig is. Tot slot leer je hoe je moet werken vanuit commitment van jouw cliƫnt, zodat je samen naar een passende oplossing kunt zoeken en je cliƫnt door middel van gespreksvoering financieel zelfredzaam kunt maken.
 

Opleidingsdag 4

Deze dag leer je wat energiegevers en energienemers zijn in het vak van een budgetcoach. Je leert inschatten in welke fase van financiƫle gedragsverandering je cliƫnt zit en oefent met motiverende gespreksvoering om verdere gedragsverandering te bevorderen. Verder werk je aan financiƫle zelfredzaamheid na een beperkte financiƫle opvoeding. Ook maak je een integrale aanpak van situaties in de praktijk, leer je omgaan met laaggeletterdheid in de praktijk en oefen je met eigen praktijksituaties.

Tijdens de gehele opleiding nemen we je ook mee in jouw eigen ontwikkeling als budgetcoach. Je leert kritisch naar jezelf te kijken. Wat zijn jouw normen en waarden op het gebied van geld? Hoe neem je dat mee in jouw begeleiding? Daarnaast gaan we in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching. Hoe kun je rekening houden met wat er bij iemand speelt? Hoe zorg je voor stappen die passend zijn? Hoe kun je het beste in gesprek gaan wanneer er een schuldensituatie ontstaat? Het is niet de bedoeling dat iemand blijvend afhankelijk wordt van een budgetcoach, dus de focus ligt op hoe je iemand kunt begeleiden richting financiƫle zelfredzaamheid.

Wat krijg ik bij de Opleiding Budgetcoach?
  • De E-learning Budgetcoach
  • Geprint studieboek
  • Praktijkcasus die je tijdens de klassikale dagen uitwerkt
  • Veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling
  • Digitaal en fysiek certificaat na afronding
  • 12 maanden toegang tot de online leeromgeving
9,2

Beste opleider van Nederland

Lindenhaeghe is dit jaar uitgeroepen tot opleider van het jaar en daar zijn we trots op.

Veelgestelde vragen

Het aantal mensen in Nederland dat in een financieel kwetsbare situatie terechtkomt, blijft alsmaar stijgen. Een budgetcoach kan worden ingeschakeld indien er sprake is van financiƫle zorgen, betalingsachterstanden of wanneer iemand het overzicht over zijn financiƫle huishouden (tijdelijk) kwijtraakt.

Als budgetcoach help je je cliƫnten om weer grip te krijgen op hun financiƫle situatie. Dit doe je door hen kortdurend te begeleiden en te coachen. Je helpt hen eerst overzicht te krijgen in hun financiƫn en vervolgens coach je hen in het weer zelfstandig beheren van hun eigen financiƫn en het maken van verantwoorde keuzes in de omgang met geld.

De budgetcoach opleiding is bedoeld voor iedereen die overweegt om aan de slag te gaan als budgetcoach. Bijvoorbeeld omdat je werkzoekend bent of nadenkt over een carriĆØreswitch. Het beroep is niet beschermd, wat betekent dat er geen vooropleidingseisen gelden en er geen verplichting is om een opleiding of cursus op een bepaald niveau te volgen. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je na het volgen van onze opleiding direct aan de slag.

Als budgetcoach bied je een cliƫnt handvatten waarmee hij het financiƫle probleem zelf kan oplossen. Je cliƫnt blijft beheerder van het eigen budget en is zelf verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten en overige rekeningen.

Als budgetcoach voer je onder meer de volgende werkzaamheden uit:

  • Het samen met je cliĆ«nt opzetten van een overzichtelijke financiĆ«le administratie.
  • Het samen met je cliĆ«nt maken van een maandoverzicht van de inkomsten en uitgaven. Vervolgens kan op basis hiervan een jaaroverzicht worden gemaakt.
  • Het je cliĆ«nt leren aanvragen van toeslagen, waarmee extra inkomen kan worden gerealiseerd.
  • Het geven van geldbesparende tips waardoor er indien nodig bezuinigd kan worden.
  • Het indien noodzakelijk je cliĆ«nt leren hoe om te gaan met betalingsachterstanden.

 

Een budgetcoach draagt zo dus een grote verantwoordelijkheid. Van jou als budgetcoach wordt dan ook verwacht dat je net zoveel zorg besteed aan de financiƫle zaken van je cliƫnten als je aan je eigen financiƫn zou besteden.

Ondanks het feit dat je met een kwetsbare doelgroep werkt, is het beroep van budgetcoach niet beschermd. Hierdoor gelden er geen vooropleidingseisen en is er geen verplichting om een opleiding of cursus op een bepaald niveau te volgen.

Iedereen van 18 jaar en ouder kan dus aan de slag als budgetcoach. Als je een vliegende start wil als professioneel budgetcoach, adviseren wij jou onze Opleiding Budgetcoach te volgen.

Onze budgetcoach opleiding start meerdere keren per jaar. Wil jij binnenkort ook aan de slag als budgetcoach en daarvoor onze opleiding volgen? In onze webshop vind je altijd de meest actuele startdata.

Kiwa schrijft voor dat een goede, gecertificeerde budgetcoach onder meer in staat is om:

  • te helpen bij het opzetten van een overzichtelijke financiĆ«le administratie;
  • ervoor te zorgen dat het inkomen gemaximaliseerd wordt en de uitgaven geminimaliseerd worden;
  • de cliĆ«nt te leren aanvragen van inkomensverruimende voorzieningen, zoals toeslagen, belastingteruggaven en kwijtschelding in te dienen;
  • geldbesparende tips te geven waardoor er indien nodig bezuinigd kan worden;
  • vtlb-berekeningen toe te passen;
  • samen met de cliĆ«nt een maandoverzicht te maken van de inkomsten en uitgaven, waarbij ook aandacht bestaat voor reserveringen; vervolgens kan een jaaroverzicht worden gemaakt;
  • te helpen bij het maken van financiĆ«le keuzes en het stellen van prioriteiten;
  • de cliĆ«nt te leren hoe om te gaan met betalingsachterstanden;
  • tips te geven over hoe meer inzicht te verkrijgen Ć©n te behouden in de financiĆ«le situatie; en
  • (indien nodig) samen te werken met een schuldhulpverlener.

 

Budgetcoach is geen beschermd beroep. Dit betekent dat je geen certificaat hoeft te behalen om als budgetcoach aan de slag te gaan. Wil je toch graag je Kiwa-certificering behalen? Je kunt op drie verschillende niveaus het Kiwa-examen afleggen: SHV 1, SHV 2 en SHV 3. Daarnaast kun je na het behalen van SHV 1 of SHV 3 ook een praktijkassessment doen.

Je legt je examen via Kiwa af. Wij kunnen je wel helpen bij je examenvoorbereiding. Onze e-learning voldoet namelijk aan de eind- en toetstermen van de verschillende Kiwa-modules. Let op, de e-learning vormt een goede inhoudelijke voorbereiding op je examen, maar volstaat niet om je examen te behalen. Als jij dus na het volgen van de E-learning Budgetcoach graag je Kiwa-certificering wil behalen, neem dan vooral een kijkje op hun website.

Wil je graag aan de slag binnen de financiƫle zorgverlening, maar wil je je graag eerst oriƫnteren op vergelijkbare beroepen? Dan kunnen wij jou de volgende beroepen ook van harte aanbevelen:

  • Als bewindvoerder neem je beslissingen over de gelden en goederen van een cliĆ«nt. Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter aangesteld als financieel belangenbehartiger, omdat de cliĆ«nt zelf tijdelijk of langdurig niet in staat is om zijn eigen financiĆ«le zaken te regelen. Waar mogelijk begeleid je als bewindvoerder de cliĆ«nt naar financiĆ«le zelfredzaamheid. Tijdens de Opleiding Bewindvoerder doe je alle benodigde kennis en vaardigheden op om de financiĆ«le belangen van je cliĆ«nten te behartigen.
  • Het vak van schuldhulpverlener is vooral gericht op het oplossen van financiĆ«le problemen (meestal door een schuldregeling) en daarnaast het adviseren, informeren, verwijzen en coachen van cliĆ«nten om herhaling te voorkomen. Als blijkt dat budgetcoaching niet voldoende is om de financiĆ«le problemen op te lossen dan kan een aanmelding bij de schuldhulpverlening gedaan worden. Als schuldhulpverlener krijg je zo dus te maken met cliĆ«nten die in een (problematische) schuldsituatie zitten. Met de Opleiding Schuldhulpverlener doe je binnen korte tijd alle benodigde kennis en vaardigheden op om als professioneel schuldhulpverlener aan de slag te kunnen.
  • Wil je mensen graag informeren over financiĆ«le producten, zoals hypotheken, pensioen of verzekeringen? Overweeg dan een functie als financieel adviseur. Bekijk voor de verschillende opleidingsmogelijkheden onze speciale informatiepagina.