Kies een programma
- Erkend door Landelijk Kwaliteitsbureau CBM
- Zeven klassikale opleidingsdagen
- Verzorgd door onze topdocenten
- Uitgebreide e-learning inbegrepen
- 12 maanden toegang tot leeromgeving
Wat doet een bewindvoerder?
Het aantal mensen in Nederland dat in een financieel kwetsbare situatie terechtkomt, blijft alsmaar stijgen. Als zij op het punt komen dat zij niet (meer) in staat zijn om zelf op een verantwoorde manier hun financiën te regelen, dan wordt er steeds vaker de deskundige hulp van een beschermingsbewindvoerder ingeschakeld. Deze bewindvoerder wordt benoemd door de kantonrechter.
Het bewind is bedoeld om mensen die onvoldoende voor zichzelf kunnen zorgen te beschermen tegen verdere problemen en misbruik door anderen. Er wordt een bewind voor hen ingesteld als de kantonrechter vaststelt dat zij hun financiën inderdaad niet (langer) zelf kunnen regelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- er is sprake van problemen van lichamelijke of psychische aard; en/of
- er is sprake van problematische schulden of verkwisting.
Vanaf dat moment beheert de beschermingsbewindvoerder de gelden en goederen van de personen voor wie er bewind is ingesteld. Deze personen worden dan zijn cliënten en mogen alleen met de goedkeuring van hun bewindvoerder financiële handelingen uitvoeren.
Wat zijn de taken van een bewindvoerder?
De hoofdtaak van de beschermingsbewindvoerder is dus het beheren van alle gelden en goederen van zijn cliënten. Hij regelt de financiële zaken en houdt de bijbehorende administratie bij. Voorbeelden van deze werkzaamheden zijn:
- het regelen van de financiële huishouding, waaronder aanvragen (bijzondere) bijstand, zorg-/huurtoeslag en de belastingaangifte.
- het in het geval van schulden treffen van afbetalingsregelingen.
- het onderhouden van de contacten met de cliënten en andere betrokken partijen.
- borgen van de verantwoording naar de rechtbank, waaronder het opstellen van een plan van aanpak, de boedelbeschrijving en rekening en verantwoording.
Een beschermingsbewindvoerder draagt zo dus een grote verantwoordelijkheid. Van de bewindvoerder wordt dan ook verwacht dat hij net zoveel zorg besteed aan de financiële zaken van zijn cliënten als hij aan zijn eigen financiën zou besteden. Wil je graag meer weten over de trends en ontwikkelingen van het vak beschermingsbewindvoerder? Download dan nu geheel kosteloos het whitepaper dat wij hierover geschreven hebben.
Beste opleider van Nederland
Hoffelijk is dit jaar uitgeroepen tot opleider van het jaar en daar zijn we trots op.

Wil je graag sparren met vakgenoten?
We verbinden graag financieel zorgverleners met elkaar en hebben daarom een besloten LinkedIn-groep opgericht. Hier kun je je vakgenoten ontmoeten en meediscussiëren over onderwerpen die jouw dagelijkse praktijk raken.
Word nu lidVeelgestelde vragen
-
Wat kun je met de Opleiding Bewindvoerder?
De Opleiding Bewindvoerder is geschikt voor iedereen die als beschermingsbewindvoerder aan de slag wil, of dit nu in loondienst of als zzp’er is. Onze opleiding is echter ook een uitstekende keuze voor mensen die in hun huidige beroep veel te maken hebben met (beschermings)bewindvoerders of zelf als particulier/familiair bewindvoerder starten. Je doet namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op, die relevant is voor iedereen die meer wil weten over dit dankbare beroep.
-
Wat zijn de vooropleidingseisen om als professioneel bewindvoerder benoemd te kunnen worden door de kantonrechter?
Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM beoordeelt of je aan de kwaliteitseisen voldoet om beschermingsbewindvoerder te kunnen worden. Zij hanteren hiervoor de vooropleidingseisen uit het 'Besluit kwaliteitseisen curatoren, beschermingsbewindvoerders en mentoren' van 29 januari 2014.
In het besluit staan de volgende opleidings- en werkervaringseisen vermeld:
- een havo- of vwo-diploma (artikel 7 of 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs) of een diploma van een mbo-4-opleiding volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e); én
- een verklaring van een (oud-)werkgever waarin staat dat je ten minste twee jaar voor de duur van ten minste 24 uur per week in loondienst taken van een beschermingsbewindvoerder hebt verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder.
of
- ten minste een diploma van een passende hbo-opleiding volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (artikel 1.1, onder d van die wet).
Als je voldoet aan deze eisen, dan informeert het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM alle kantonrechters hierover.
Let op: Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM beoordeelt dus alleen of je aan de opleidingseisen voldoet. De kantonrechter bepaalt of je daadwerkelijk tot bewindvoerder wordt benoemd. We adviseren je daarom om voorafgaand aan het starten met de Opleiding Bewindvoerder bij Hoffelijk Financiële Zorg rechtspraak.nl te bezoeken voor de meest actuele informatie over de opleidings- en werkervaringseisen. Daarnaast is het belangrijk dat je contact opneemt met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM om je situatie aan hen voor te leggen.
-
Kan ik de e-Learning Bewindvoerder ook los van de opleiding volgen?
Onze e-learning focust zich op de theorie van het vak bewindvoerder. Als startende beschermingsbewindvoerder moet je veel leren over veel verschillende zaken. Die allemaal op de één of andere manier te maken hebben met de financiële zaken van jouw cliënten. Van wetgeving tot levensgebeurtenissen en van belastingen tot het plannen van jouw werk. Alles staat in het teken van het regelen van de financiële zaken voor iemand anders. Als jij dus graag eerst kennis wil maken met de theorie van het vak beschermingsbewindvoerder, dan is deze e-learning daar zeer geschikt voor.
Onze e-learning is echter ook een uitstekende keuze als je al werkzaam bent als (beschermings)bewindvoerder en je kennis op wilt frissen. Of als je in je huidige beroep veel te maken hebt met bewindvoerders en hier graag meer over wil weten. Je doet in de e-Learning Bewindvoerder namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op.
Let op: als je als professioneel beschermingsbewindvoerder aan de slag wil, dan moet je hiervoor onze volledige opleiding doorlopen. De e-learning is niet voldoende om aan de opleidingseisen van het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM te voldoen. -
Welke subsidiemogelijkheden zijn er om de Opleiding Bewindvoerder of e-learning kosteloos te volgen?
Je kunt nu tijdelijk via NL leert door de Opleiding Bewindvoerder kosteloos volgen. De e-learning zit hier uiteraard bij inbegrepen. Ga je liever alleen met de e-Learning Bewindvoerder aan de slag? Je kunt elk kalenderjaar tot € 1.000,- STAP-budget aanvragen. Hiermee kun je de e-learning kosteloos aanvragen.
Wil je hier meer over weten of direct een keuze maken uit de mogelijkheden? Bekijk dan de verschillende opties op onze speciale informatiepagina.
-
Wat zijn de verschillen tussen curatele, bewind en mentorschap?
Curatele, bewind en mentorschap zijn drie verschillende maatregelen die elk bescherming bieden aan mensen die zelf geen goede beslissingen over hun financiën of verzorging (meer) kunnen nemen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals lichamelijke of psychische problemen, verslaving of problematische schulden.
- Curatele is voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen en waarbij bewind en/of mentorschap niet genoeg is. De curator wordt dan de wettelijke vertegenwoordiger en de cliënt wordt als handelingsonbekwaam gezien. De curator beslist over alle financiële zaken en de persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de cliënt.
- Mentorschap is voor mensen die hun persoonlijke zaken niet meer zelf kunnen regelen vanwege psychische of lichamelijke problemen. De cliënt wordt als handelingsonbevoegd beschouwd. Dit betekent dat de mentor beslist over de persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de cliënt. Hij moet zijn cliënt wel zoveel mogelijk stimuleren om zelfstandig op te treden en betrekken bij de te nemen besluiten.
Wil je graag meer weten over mentorschap en op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen binnen dit vakgebied? Meld je dan aan voor Permanent Actueel Mentorschap.