De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

e-Learning Bewindvoerder
€ 795,00 vrijgesteld van btw
 • Voorzien van praktische tips
 • Volledig online te volgen
 • Geen reistijd en -kosten
 • Circa 42 uur studiebelasting
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving
Wil jij aan de slag als beschermingsbewindvoerder?

Als je aan de slag wil als beschermingsbewindvoerder, adviseren we jou de Opleiding Bewindvoerder te volgen in plaats van deze e-learning. Alleen de e-learning (zonder een passende vooropleiding zoals gesteld in de vooropleidingseisen vanuit het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM) is namelijk niet voldoende om als bewindvoerder aan het werk te kunnen. Zie voor meer informatie de 'Veelgestelde vragen'. 

Wat kun je met de e-Learning Bewindvoerder?

Als startende beschermingsbewindvoerder moet je veel leren over veel verschillende zaken. Van wetgeving tot levensgebeurtenissen en van belastingen tot het plannen van jouw werk. Jouw dagelijkse taken staan volledig in het teken van het regelen van de financiële zaken van jouw cliënten.

Bij Hoffelijk Financiële Zorg willen we jou graag een vliegende start als bewindvoerder geven. Dat doen wij door je eerst kennis te laten maken met de theorie en vervolgens te toetsen of jij die theorie ook kunt toepassen. We hebben daarom veel handige tips en praktijkvoorbeelden opgenomen in deze e-learning. Hierdoor krijg jij een goed beeld van wat het werk als beschermingsbewindvoerder inhoudt.

Doordat we binnen de e-learning zo uitgebreid stilstaan bij alle facetten van dit mooie en dankbare beroep, is deze ook zeer geschikt voor bestaande beschermingsbewindvoerders die hun basiskennis op willen frissen. Of heb je in huidige beroep veel te maken met bewindvoerders of ga je aan de slag als familiebewindvoerder en wil je hier graag meer over weten? Ook dan is onze e-learning een uitstekende keuze. Je doet hierin namelijk veel praktische en direct toepasbare kennis op.

9,0
1 reviews op springest.nl

Dit zeggen anderen

Top e-learning ! Studie tekst afwisselend genoeg, elk hoofdstuk in eigen tempo te bestuderen met afsluitend toetsen. Digitale omgeving prettig om mee te werken. Ik heb de e learning gebruikt als voor studie op de opleiding, een aanrader dus !

Inhoud van de e-learning

De e-learning bestaat uit de volgende elf hoofdstukken:

 • Wettelijke basis
  In dit hoofdstuk nemen we je mee in de opbouw van ons rechtssysteem en de wetgeving die relevant is voor bewindvoering. Met welke wetten en regels krijg jij als beschermingsbewindvoerder te maken en waar moet je dus rekening mee houden bij het uitvoeren van je werk?
   
 • Sociale zekerheid
  Als je beschermingsbewindvoerder bent, krijg je altijd te maken met het sociale stelsel in Nederland. Jouw cliënt heeft bijvoorbeeld recht op toeslagen, een aanvullende uitkering of (omdat hij arbeidsongeschikt is geworden) een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het is daarom belangrijk om te weten welke uitkeringen er bestaan en bij welke organisaties die uitkeringen geregeld moeten worden. In dit hoofdstuk zoomen we daarom eerst in op de opbouw van het sociale stelsel en de verschillende uitkeringen. Daarna behandelen wij de toeslagen die iemand in Nederland kan aanvragen.
   
 • Belastingen
  In dit hoofdstuk komt het Nederlandse belastingstelsel uitgebreid aan bod. Het is belangrijk dat jij als beschermingsbewindvoerder de basis hiervan goed kent. Je zult namelijk voor een aantal van jouw cliënten jaarlijks de belastingaangifte verzorgen.

Deze e-learning gratis volgen?

Via het STAP-budget kun je tot € 1.000,- aan opleidingsbudget bij ons besteden. Vraag direct je aanmeldingsbewijs aan. 

HFZ_e-Learning_Bewindvoerder_bezittingen
 • Bezittingen
  In de bewindvoerderspraktijk zul je voornamelijk te maken krijgen met cliënten die schulden hebben. Het kan echter ook voorkomen dat je cliënten wel een (aanzienlijk) vermogen hebben opgebouwd, maar hier niet goed mee kunnen omgaan. Ook kan het voorkomen dat iemand een erfenis ontvangt en je deze moet beheren. In dit hoofdstuk gaan we daarom in op de wetgeving rondom bezittingen van je cliënten.
   
 • Schulden
  Als beschermingsbewindvoerder is de kans groot dat jij te maken krijgt met cliënten met schulden die zij niet kunnen aflossen. In dit hoofdstuk leer je daarom welke stappen jij moet nemen om problematische schulden van jouw cliënten op een goede manier te regelen en zo toe te werken naar een schuldenvrije toekomst.
 • Levensgebeurtenissen
  In dit hoofdstuk gaan we in op levensgebeurtenissen die gevolgen kunnen hebben voor jouw cliënt zelf en voor zijn financiële situatie. We laten je zien waar je rekening mee moet houden in het budget. Daarnaast is het belangrijk stil te staan bij wat de veranderingen met het welzijn van jouw cliënt doen. Het kan zijn dat je cliënt er bijvoorbeeld mee geholpen is als je hem verwijst naar iemand die je cliënt op het persoonlijke vlak bij kan staan.
 • Contact en gedrag
  Als beschermingsbewindvoerder heb je veel te maken met communicatie. In alle vormen en met allerlei verschillende partijen. Je kunt je misschien voorstellen dat de communicatie met jouw cliënt anders is dan met bijvoorbeeld het UWV, de gemeente of een hulpverlener. In dit hoofdstuk leer je daarom alles wat je moet weten over communiceren, het maken van contact en de ontwikkeling van jouw professionele betrokkenheid.
HFZ_e-Learning_Bewindvoerder_ethiek
 • Ethiek en integriteit
  Als beschermingsbewindvoerder kom je zeker in aanraking met ethiek. Maar wat is nou precies de moreel juiste manier van handelen in een bepaalde situatie? En wat kun je doen als er een ethisch dilemma ontstaat? Deze vragen behandelen we in het hoofdstuk ‘Ethiek en integriteit’.
   
 • Beschermingsbewind
  Een bewind bestaat uit vier fases: de aanmelding, intake, uitvoering en beëindiging. Deze fases zijn ook meteen de vier onderdelen van je werkproces. In dit hoofdstuk nemen wij je mee in de werkzaamheden per fase, zodat jij precies weet wat er van jou als beschermingsbewindvoerder wordt verwacht.
 • Structureren en plannen
  In dit hoofdstuk leer je waarom het belangrijk is om overzicht te hebben en hoe je dit overzicht krijgt én houdt. Als beschermingsbewindvoerder moet je namelijk continu de controle hebben over al jouw dossiers. Wat speelt er, wat moet je nu doen en wat moet je later in het jaar doen? En hoe stem je dit het beste op elkaar af?
 • Ondernemen
  Er komt veel op je af als je als zelfstandig beschermingsbewindvoerder start. In dit hoofdstuk krijg je daarom inzicht in wat belangrijk is voor het starten van je eigen bewindvoerderspraktijk. Met deze handvatten kun jij de eerste stappen als ondernemer zetten.


Opzet van de e-learning

Deze e-learning is zo opgebouwd, dat alle onderwerpen die relevant zijn voor de bewindvoerderspraktijk stap voor stap aan bod komen. De focus ligt hierbij op wat jij moet kennen en kunnen om een bewind uit te voeren.

Elk hoofdstuk bestaat uit een aantal paragrafen. Na iedere paragraaf toetsen wij jouw theoretische kennis met een korte kennistoets. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een praktijkopdracht. Daarin kun je laten zien dat je de theorie ook daadwerkelijk in de praktijk kunt toepassen.

In totaal besteed je zo ongeveer 42 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Deze kun je zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

 

Continu op de hoogte over de actualiteiten binnen je vakgebied

Er gebeurt veel in de financiële zorgsector en regelmatig zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden. Om de financiën van je cliënten op een goede manier te beheren, is het belangrijk om volledig up-to-date te blijven over alle voor jouw beroepspraktijk relevante actualiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld wetswijzigingen, gerechtelijke uitspraken of andere ontwikkelingen zijn. Wil je dus ook na het volgen van de e-learning als eerste geïnformeerd worden over de nieuwe actualiteiten binnen de beroepspraktijk van bewindvoerders? Meld je dan aan voor Permanent Actueel.
 

Meer informatie

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de leerdoelen van de e-Learning Bewindvoerder?

  Na afloop van de e-learning:

  • Ben je op de hoogte van de juridische kaders en procedures van bewindvoering.
  • Weet je hoe je kunt omgaan met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid.
  • Weet je hoe je aan de slag kunt met budgetteren, begroten en het belastingrecht.
  • Weet je hoe je een goed beeld kunt schetsen van de financiële situatie van cliënten.
  • Weet je hoe je beslissingen kunt nemen over de financiële situatie van cliënten.
  • Weet je hoe je op integere wijze kunt omgaan met privacygevoelige informatie(systemen).
  • Weet je hoe je op begrijpelijke, effectieve en op gelijkwaardige wijze kunt communiceren met cliënten.
  • Weet je hoe je gedragsproblemen kunt herkennen en hier op adequate wijze naar kunt handelen.
  • Weet je hoe je een administratie kunt voeren, je bedrijf kunt marketen en efficiënt kunt werken.
  • Weet je hoe je een goed werkproces en ondernemingsplan voor je eigen bedrijf kunt ontwikkelen.
  • Weet je hoe je op integere en onafhankelijke wijze kunt handelen in het belang van zowel je cliënten als de branche.
 • Welke stappen moet je zetten om als professioneel bewindvoerder erkend te worden?

  Omdat je met een kwetsbare groep mensen werkt, is het beroep van beschermingsbewindvoerder sinds 2014 beschermd. Dit houdt in dat je alleen als beschermingsbewindvoerder mag werken als je meerderjarig bent, een passende vooropleiding hebt gevolgd (zie de ‘Veelgestelde vragen’ van de Opleiding Bewindvoerder) en benoemd bent door de kantonrechter.

  Daarnaast gelden er nog enkele aanvullende voorwaarden. Zo mag je niet:

  • zelf een curator, bewindvoerder of mentor hebben;
  • de Wsnp-bewindvoerder van de cliënt zijn;
  • de behandelend hulpverlener van de cliënt zijn;
  • werken bij de instelling waar de cliënt wordt verzorgd of begeleid; of
  • op een andere manier organisatorisch verbonden zijn aan deze instelling.


  Voldoe jij aan al deze voorwaarden? Dan kom je in aanmerking voor het beroep van beschermingsbewindvoerder. Het volgen van de Opleiding Bewindvoerder bij Hoffelijk Financiële Zorg is dan de eerste stap naar jouw start als professioneel bewindvoerder. Deze e-learning zit daarbij inbegrepen. Als je dus aan de slag wil als beschermingsbewindvoerder, adviseren we jou de Opleiding Bewindvoerder te volgen in plaats van de e-learning. Alleen de e-learning (zonder een passende vooropleiding zoals gesteld in de vooropleidingseisen vanuit het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM) is namelijk niet voldoende om als bewindvoerder aan de slag te kunnen.

 • Krijg ik PE-punten voor het volgen van de e-Learning Bewindvoerder?

  Als beschermingsbewindvoerder moet je je kennis en vaardigheden onderhouden door ten minste jaarlijks een bijscholings- of trainingsactiviteit te volgen. Het doel hiervan is om je kennisniveau op peil te houden en op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied. Dit noem je Permanente Educatie (PE). Je kunt op dit moment geen PE-punten behalen door onze e-learning te volgen, maar dit is wel mogelijk via Permanent Actueel voor bewindvoerders.

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er om de e-Learning Bewindvoerder kosteloos te volgen?

  Je kan elk kalenderjaar tot € 1.000,- STAP-budget aanvragen. Hiermee kan je de e-learning gratis volgen.

  Wil je hier meer over weten of je direct aanmelden? Ga dan naar onze speciale informatiepagina.

 • Welke andere beroepen zijn er binnen de financiële zorgsector en zijn die vergelijkbaar met het vak beschermingsbewindvoerder?

  Als je graag mensen met financiële problemen wil helpen, zijn er binnen de financiële zorgsector verschillende beroepen waarin jij aan de slag kunt. Om je hier verder over te kunnen informeren, hebben we een whitepaper geschreven. In het whitepaper komen de beroepen beschermingsbewindvoerder, budgetbeheerder, budgetcoach, schuldhulpverlener en mentor aan bod en deze hebben we vervolgens met elkaar vergeleken. Zo kun jij je gemakkelijk oriënteren en uiteindelijk de best passende carrièrekeuze voor jezelf maken.

  Benieuwd naar dit whitepaper? Je kunt het via onze website kosteloos downloaden.