De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Opleiding Bewindvoerder
€ 2.950,00 incl. btw € 3.569,50
 • Zeven opleidingsdagen
 • 42 uur thuisstudie
 • Inclusief e-Learning Bewindvoerder
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving

De Opleiding Bewindvoerder zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als bewindvoerder. Je begint de opleiding met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theorie leert die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Daarnaast krijg je tips over hoe je deze theorie straks in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens gaan we hier tijdens de opleidingsdagen mee aan de slag. Zo behandelen we een casus van A tot Z en gaan met alle belangrijke zaken in een dossier aan de slag.

Programma

Het programma van de Opleiding Bewindvoerder bestaat uit een uitgebreide e-learning en in totaal zeven opleidingsdagen. Je bent ongeveer 42 uur aan thuisstudie bezig. Indien je deze opleiding bij ons boekt, zit het digitale studiemateriaal hier uiteraard bij inbegrepen.

De opleidingsdagen worden verzorgd door onze topdocenten. Zij beschikken over ruime ervaring en kennis binnen het vakgebied. Wanneer je de opleiding bij ons afneemt, krijg je twaalf maanden toegang tot onze leeromgeving.

9,0
4 reviews op springest.nl

Dit zeggen anderen

Met veel plezier de post-HBO opleiding Bewindvoerder gevolgd. Professioneel geregeld met goede docenten en je leert echt veel in korte tijd. Verbeterpuntje is de feedback op de tussentijdse opdrachten. Wel bijzonder veel aandacht voor de opvolging e...

Inhoud

De Opleiding Bewindvoerder zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als bewindvoerder. Aan de hand van digitaal studiemateriaal stomen we je klaar voor het lesdagenprogramma. Lees meer over de inhoud van deze e-learning op onze website.

De opleidingsdagen focussen zich vooral op het praktijkgedeelte en bestaan uit relevante casussen. De lessen worden gegeven door professionals uit het vakgebied. Het programma van de opleiding bestaat in totaal uit zeven opleidingsdagen . De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod:

 • Fasen van bewind: aanmelding & intake (twee dagen): Tijdens deze twee dagen ga je aan de hand van een casus aan de slag met de eerste twee fasen van het beschermingsbewind. Wat je allemaal moet doen om inzicht te krijgen in de financiële positie van jouw aspirant-cliënt. Hoe je het verzoek voor het beschermingsbewind bij de rechtbank indient. En wat je moet doen als je tot beschermingsbewindvoerder bent benoemd.
   
 • Fasen van bewind: uitvoering & beëindiging (twee dagen): Nu je bent benoemd tot beschermingsbewindvoerder ga je tijdens deze twee dagen aan de slag met alle werkzaamheden die bij een lopend beschermingsbewind horen. En wat je moet doen als het beschermingsbewind – om wat voor reden dan ook – eindigt. We werken de casus van dag één en twee verder uit.
   
 • Schulden (één dag): Op deze dag ga je aan de slag met de aanpak van schulden in een dossier. Wat moet jij doen en wat kan en mag jij van jouw cliënt verwachten? Ook hier werken we de casus van dag één en twee verder uit.
   
 • Contact, gedrag & professionele betrokkenheid (twee dagen): Deze twee dagen staan vooral in het teken van praktijksimulaties. Gesprekken met cliënten, hulpverleners en familie. Ook ga je onderhandelen met een schuldeiser. En je krijgt een ethisch dilemma voorgelegd. Ten slotte ga je samen met de andere cursisten op zoek naar jouw definitie van professionele betrokkenheid.

Certificaat
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Deze opleiding kosteloos volgen?

Dit kan nu tijdelijk via de NL leert door-subsidie. Schrijf je in via ons aanmeldformulier.

Wat bieden we?

 • Je leert de juridische kaders en procedures van bewindvoering;
 • Je leert omgaan met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid;
 • Je gaat aan de slag met budgetteren, begroten en het belastingrecht;
 • Je leert een goed beeld te schetsen van de financiële situatie van cliënten;
 • Je komt te weten hoe je beslissingen neemt over de financiële situatie van cliënten;
 • Je leert om op integere wijze om te gaan met privacygevoelige informatie(systemen);
 • Je leert om begrijpelijk, effectief en op gelijkwaardige wijze te communiceren met cliënten;
 • Je leert gedragsproblemen te herkennen en er op adequate wijze naar te handelen; en
 • Je zult leren om integer en onafhankelijk te handelen in het belang van zowel de cliënt als de branche.

Vooropleiding

Om na het volgen van de Opleiding Bewindvoerder door de rechtbank benoemd te kunnen worden tot professioneel beschermingsbewindvoerder, is het belangrijk dat je voldoet aan de vooropleidingseisen uit het besluit 'Kwaliteitseisen Beschermingsbewind 2014'.

In het besluit staan de volgende opleidings- en werkervaringseisen vermeld:

 • Een havo- of vwo-diploma (artikel 7 of 8 van de Wet op het voortgezet onderwijs) of een diploma van een passende mbo-4-opleiding volgens de Wet educatie en beroepsonderwijs (artikel 7.2.2, eerste lid, onderdelen d en e) én
 • Een verklaring van een (oud-)werkgever waarin staat dat u ten minste twee jaar voor de duur van ten minste 24 uur per week in loondienst taken van een beschermingsbewindvoerder heeft verricht onder verantwoordelijkheid van een door de kantonrechter benoemde professionele beschermingsbewindvoerder.

of

 • Ten minste een diploma van een passende hbo-opleiding volgens de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (artikel 1.1, onder d van die wet).

Let op: Bezoek rechtspraak.nl voor de meest actuele informatie en neem altijd contact op met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM om jouw situatie voor te leggen.

Dave Peeters

Meer informatie

Heb je een vraag of wil je meer informatie over de Opleiding Bewindvoerder?