De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Opleiding Budgetcoach
€ 1.995,00 incl. btw € 2.413,95
 • Vier praktijkdagen
 • Circa 48 uur thuisstudie
 • Inclusief e-Learning Budgetcoach
 • Eigen laptop en rekenmachine benodigd
 • Training van onze topdocenten
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving

Je begint de opleiding met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theorie leert die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Daarnaast krijg je tips over hoe je deze theorie straks in de praktijk kunt toepassen.

Vervolgens gaan we hier tijdens de praktijkdagen mee aan de slag. Zo behandelen we een casus van A tot Z en gaan met alle belangrijke zaken in een dossier aan de slag.

Programma

Het programma van de Opleiding Budgetcoach bestaat uit een uitgebreide e-learning en in totaal vier praktijkdagen. Je bent ongeveer 48 uur met thuisstudie bezig. Indien je deze opleiding bij ons boekt, zit het digitale studiemateriaal uiteraard inbegrepen.

Inhoud

Met de Opleiding Budgetcoach stomen we je aan de hand van digitaal studiemateriaal klaar voor de fysieke trainingsdagen. Lees meer over de inhoud van deze e-learning op onze website.

De trainingsdagen focussen zich vooral op het praktijkgedeelte en bestaan uit relevante casussen. Deze praktijkdagen worden gegeven door professionals uit het vakgebied. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Dag één: Tijdens deze dag krijg je inzicht in je eigen budget. Je maakt kennis met het concrete werkveld van de budgetcoach en je leert inschatten wat de oorzaak is van schulden. Verder leer je afwegingen te maken in concrete situaties om ethisch te handelen en ga je aan de slag met het ontwikkelen van je eigen intakeformulier.
   
 • Dag twee: Op deze dag leer je meer over hoe je in een situatie het budget kunt inschatten, van welke soort schulden er sprake is en hoe je hier een gesprek over kunt voeren met je cliënt. Ook ga je kijken hoe je berekent hoeveel belasting jouw cliënt moet betalen. Verder leer je hoe de beslagvrije voet is opgebouwd en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk, maar ook hoe je een Vtlb-rapport kunt lezen en hoe je de wetgeving waar je mee te maken krijgt in de praktijk toepast. Dit hoort bij jouw ontwikkeling tot budgetcoach.
   
 • Dag drie: Nu je bezig bent met jouw ontwikkeling als budgetcoach ga je een SWOT-analyse maken. Daarnaast bepaal je jouw aanpak als budgetcoach en ga je aan de slag met gespreksvoering. Ook kun je inschatten of er in bepaalde situaties sprake kan zijn van schulden en wanneer er schuldhulpverlening nodig is. Tot slot leer je hoe je moet werken vanuit commitment van jouw cliënt, zodat je samen naar een passende oplossing kunt zoeken en je cliënt door middel van gesprekken financieel zelfredzaam kunt maken.
   
 • Dag vier: Deze dag leer je wat energiegevers en energienemers zijn in het vak van de budgetcoach. Je leert inschatten in welke fase van financiële gedragsverandering je cliënt zit en zet motiverende gespreksvoering in om financiële gedragsverandering te bevorderen en hiermee te oefenen in de praktijk. Verder werk je aan financiële zelfredzaamheid na een beperkte financiële opvoeding. Ook maak je een integrale aanpak van situaties in de praktijk, leer je omgaan met laaggeletterdheid in de praktijk en oefen je met eigen praktijksituaties.

Tijdens de gehele opleiding nemen we je ook mee in jouw eigen ontwikkeling als budgetcoach. Je leert kritisch naar jezelf kijken. Wat zijn jouw normen en waarden op het gebied van geld? Hoe neem je dat mee in jouw begeleiding? Ook leer je hoe je in de praktijk ethisch je werk kunt doen als budgetcoach.

We gaan daarnaast ook in op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van coaching. Je leert hoe je het beste een proces van financiële gedragsverandering kunt begeleiden vanaf het moment dat iemand voor het eerst met jou in gesprek gaat als budgetcoach. Hoe kun je rekening houden met wat er speelt achter de voordeur? Hoe zorg je voor stappen die passend zijn? Hoe kun je het beste in gesprek gaan wanneer er een schuldensituatie ontstaat? Het is niet de bedoeling dat iemand blijvend afhankelijk wordt van een budgetcoach, dus leer jij ook hoe je iemand kunt begeleiden richting financiële redzaamheid.

Certificaat

Voor het succesvol doorlopen van de opleiding ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

8,0
1 reviews op springest.nl

Dit zeggen anderen

De praktijkdagen waren heel leerzaam, goed georganiseerd maar vooral ook heel boeiend. Veel praktijkervaringen werden gedeeld en we hebben veel geoefend, precies de reden waarom ik voor deze opleiding had gekozen.