De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

E-Learning Schuldhulpverlener
€ 795,00 vrijgesteld van btw
 • Voorzien van praktische tips
 • Volledig online te volgen
 • Geen reistijd en -kosten
 • Circa 35 uur studiebelasting
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving

Wat kun je met de e-Learning Schuldhulpverlener?

Als startende schuldhulpverlener moet je veel leren over veel verschillende zaken. Van het ontstaan van de schuldhulpverlening tot het wettelijk kader en van de crisisinterventie bij de start tot het daadwerkelijke schuldhulpverleningstraject. Jouw dagelijkse taken staan volledig in het teken van het regelen van de financiële zaken van jouw cliënten.

Bij Hoffelijk Financiële Zorg willen we jou graag een vliegende start als schuldhulpverlener geven. Dat doen wij door je eerst kennis te laten maken met de theorie en vervolgens te toetsen of jij die theorie ook kunt toepassen. We hebben daarom veel handige tips en praktijkvoorbeelden opgenomen in deze e-learning. Hierdoor krijg jij een goed beeld van wat het werk als schuldhulpverlener inhoudt.

Doordat we binnen de e-learning zo uitgebreid stilstaan bij alle facetten van dit waardevolle beroep, is deze ook zeer geschikt voor bestaande schuldhulpverleners die hun Kiwa-certificering willen behalen. Onze e-learning voldoet namelijk aan de eind- en toetstermen van de verschillende Kiwa-modules. Let op, de e-learning vormt een goede inhoudelijke voorbereiding op je examen, maar volstaat niet om je examen te behalen.

8,0
1 reviews op springest.nl

Dit zeggen anderen

De opleiding leest als een artikel weg. Heldere begrijpende teksten houden je aandacht en de indeling van de hoofstukken maakt dat je er snel weer 'in' bent als je een paar dagen later weer verder gaat. De diepgang is goed, maar cijfermatig inzicht en...

Modules van de e-learning

De e-learning bestaat uit de volgende negen modules:

 • Schuldhulpverlening in Nederland
  Het helpen van mensen met schulden in Nederland heeft een lange historie. Door de jaren heen zijn er allerlei initiatieven geweest om deze vorm van hulpverlening te stroomlijnen en te structureren en dat heeft geresulteerd in gedragscodes en wetgeving. Tegenwoordig houdt iedere gemeente zich bezig met het voorkomen en oplossen van financiële problematiek en staat het onderwerp hoog op alle agenda’s. In deze module wordt ingegaan op hoe de huidige schuldhulpverlening tot stand is gekomen en welke partijen daarbij een rol speelden.
   
 • Praktijk van de schuldhulpverlener
  Het doel van schuldhulpverlening is de geldzaken van een cliënt onder controle krijgen en financiële problemen in de toekomst voorkomen. Hiervoor moet een schuldhulpverlener budgetkennis overdragen en vaardigheden aanleren. Hiermee kan de cliënt zelfstandig en op een verantwoorde manier zijn financiële administratie bijhouden. Iedere cliënt is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Dit is altijd het uitgangspunt voor de schuldhulpverlener. Maar wat is hierbij nou precies de moreel juiste manier van handelen in een bepaalde situatie? En wat kun je doen als er een ethisch dilemma ontstaat? Deze vragen behandelen we in de module ‘Praktijk van de schuldhulpverlener’.
   

Deze e-learning gratis volgen?

Via het STAP-budget kun je tot € 1.000,- aan opleidingsbudget bij ons besteden. Vraag direct je aanmeldingsbewijs aan. 

HFZ_e-Learning_Schuldhulpverlener_gedragsverandering
 • Financiële gedragsverandering
  In deze module gaan we in op de fasen van gedragsverandering. Hoe kun je financieel gedrag observeren? Hoe kun je iemand motiveren zijn gedrag te veranderen en zo stress te verminderen? En op welke manier kun je hierover het beste met je cliënt communiceren?
   
 • Sociale zekerheid en wetgeving
  We nemen je mee in de opzet van het Nederlandse sociale stelsel en behandelen de verschillende sociale verzekeringen. Wat is het verschil tussen een volksverzekering, werknemersverzekering en sociale voorziening? Welke belangrijke voorwaarden gelden hierbij en welke instanties keren de verschillende voorzieningen uit?
 • Crisisinterventie
  Aan welke regels zijn bedrijven gebonden wanneer je cliënt zijn betalingsverplichting voor gas, elektra en/of water niet meer nakomt? En hoe wordt er omgegaan met een premieachterstand bij verzekeringen? In deze module gaan we in op de mogelijkheden om in dergelijke gevallen de financiën te stabiliseren of een schuldregeling te treffen.
   
 • Informatie en advies
  In deze module gaan we in op het belang van de samenwerking met ketenpartners om je cliënt zo goed mogelijk te kunnen helpen. Welke partners zijn er en hoe kun je je cliënt naar hen doorverwijzen? We nemen je daarnaast mee in de soorten beschermingsmaatregelen die er zijn en wat de verschillen hiertussen zijn.
HFZ_e-Learning_Schuldhulpverlener_incasso
 • Incasso en schuldregelen
  We gaan in deze module uitgebreid in op de maatregelen die schuldeisers mogen treffen. Wat zijn de verschillende manieren van invorderen en welke typen schuldeisers zijn er? Daarnaast is het belangrijk om te weten op welk deel van het inkomen van je cliënt schuldeisers geen beslag mogen leggen (de belastingvrije voet) en hoe je dit berekent.
   
 • Belastingen
  Het Nederlandse belastingstelsel komt in deze module uitgebreid aan bod. Het is belangrijk dat jij als schuldhulpverlener de basis hiervan goed kent. Zo leer je uitleggen wat het begrip fiscaal partnerschap betekent en kun je de gevolgen hiervan uitleggen. Daarnaast kun je in kaart brengen op welke voorzieningen en toeslagen jouw cliënt recht heeft.
   
 • Proces schuldhulpverlening
  In deze module leer je wat de fasen van een schuldhulptraject zijn en hoe je problematische schulden kunt herkennen. Ook gaan we in op vragen als ‘Wanneer de Wsnp wordt ingezet?’ en ‘Hoe er wordt samengewerkt met andere partijen binnen het sociaal domein?’. Zo weet jij precies wat je moet doen om toe te werken naar een schuldenvrije toekomst.

Opzet van de e-learning

Deze e-learning is zo opgebouwd, dat alle onderwerpen die relevant zijn voor jouw werk als schuldhulpverlener stap voor stap aan bod komen. De focus ligt hierbij op wat jij moet kennen en kunnen om een schuldhulptraject goed uit te voeren.

Elke module bestaat uit een aantal paragrafen. Na iedere paragraaf toetsen wij jouw theoretische kennis met een korte opdracht. In totaal besteed je zo ongeveer 35 uur aan zelfstudie. Nadat je de opdrachten met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Deze kun je zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.


Ervaringen van onze cursisten

Wij bieden diverse subsidiemogelijkheden om met korting of zelfs geheel kosteloos een opleiding of training bij Hoffelijk te volgen. Een van onze cursisten volgt de e-Learning Schuldhulpverlener door gebruik te maken van het STAP-budget. Wij vroegen haar hoe zij het aanmeldtraject heeft ervaren:

Deelnemer STAP budget ervaring

“Als zelfstandig boekhouder probeer ik mijn klanten op de hoogte te houden van alle regelingen die van belang kunnen zijn voor het uitoefenen van hun ondernemerschap. Ook voor mijzelf vind ik het fijn om mijn kennis van financiële administratie en belasting up-to-date te houden en zo andere mensen te kunnen helpen. Toen ik mij oriënteerde op het STAP-budget zag ik dat bij Hoffelijk de cursus voor bewindvoerder en schuldhulpverlener via e-learning aangeboden worden.

Ik heb contact opgenomen en na een duidelijke en inhoudelijke toelichting heb ik besloten om de e-Learning Schuldhulpverlener te gaan volgen. Mocht ik op termijn de officiële KIWA-certificering willen behalen, dan kan ik de e-learning via Hoffelijk aanvullen met de opleidingsdagen en een officieel examen. De aanmelding bij Hoffelijk en het STAP-budget verliep snel en soepel door de tips die ik vooraf van de opleidingsadviseur van Hoffelijk had gekregen. Uiteindelijk was alles binnen een week rond en kon ik meteen aan de slag met de cursus.”

- Joyce Pittens, deelnemer aan het STAP-budget

 

Ook deelnemen aan STAP

Continu op de hoogte over de actualiteiten binnen je vakgebied

Er gebeurt veel in de financiële zorgsector en regelmatig zijn er nieuwe ontwikkelingen te melden. Om je cliënten op de juiste manier te kunnen begeleiden, is het belangrijk om volledig up-to-date te blijven over alle voor jouw beroepspraktijk relevante actualiteiten. Dit kunnen bijvoorbeeld wetswijzigingen, gerechtelijke uitspraken of andere ontwikkelingen zijn. Wil je dus ook na het volgen van de e-learning als eerste geïnformeerd worden over de nieuwe actualiteiten binnen de beroepspraktijk van schuldhulpverleners? Meld je dan aan voor Permanent Actueel.

Volg Permanent Actueel

Altijd als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de leerdoelen van de e-Learning Schuldhulpverlener?

  Na afloop van de e-learning:

  • Ben je op de hoogte van de wetgeving en processen van schuldhulpverlening.
  • Ben je op de hoogte van de verschillende manieren van schuldregelen.
  • Ben je op de hoogte van voorkomende gedragsproblemen.
  • Weet je hoe jij cliënten kunt doorverwijzen als dat nodig is.
  • Weet je hoe jij cliënten kunt adviseren op het gebied van inkomsten en uitgaven, sociale zekerheid en belastingen.
  • Weet je welke schuldregeling er wanneer ingezet kan worden.
  • Weet je hoe jij de beslagvrije voet, het vrij te laten bedrag en de afloscapaciteit kunt berekenen.
  • Ben je op de hoogte van de wettelijke mogelijkheden als een minnelijke schuldregeling niet lukt.
  • Weet je welke informatie die jij verwerkt privacygevoelig is en welke regels er zijn om die informatie te verwerken.
  • Weet je hoe jij op een begrijpelijke, effectieve en op een gelijkwaardige manier met jouw cliënten kunt communiceren.
  • Weet je hoe jij integer en onafhankelijk in het belang van jouw cliënten en hun schuldeisers kunt handelen.
  • Weet jij hoe jij jouw cliënt moet begeleiden in het schuldregelingstraject en hoe je dat het beste kunt doen.
 • Welke stappen moet je zetten om als professioneel schuldhulpverlener aan de slag te kunnen?

  Ondanks het feit dat je met een kwetsbare doelgroep werkt, is het beroep van schulphulpverlener niet beschermd. Hierdoor gelden er geen vooropleidingseisen en is er geen verplichting om een opleiding of cursus op een bepaald niveau te volgen.

  Als je een vliegende start wil als professioneel schuldhulpverlener, adviseren wij jou de Opleiding Schuldhulpverlener te volgen. Deze e-learning zit daarbij inbegrepen.

  Als je na het volgen van onze opleiding graag met een aanvullend certificaat aan wil tonen dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, dan kun je ervoor kiezen om je Kiwa-certificering te behalen. Zie onze speciale informatiepagina voor meer informatie hierover.

 • Krijg ik PE-punten voor het volgen van de e-Learning Schuldhulpverlener?

  Als schuldhulpverlener is het belangrijk dat je je kennis en vaardigheden onderhoudt door bijscholings- of trainingsactiviteiten te volgen. Het doel hiervan is om je kennisniveau op peil te houden en op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen binnen je vakgebied. Dit noem je Permanente Educatie (PE). Je kunt op dit moment geen PE-punten behalen door onze e-learning te volgen, maar dit is wel mogelijk via Permanent Actueel.

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er om de e-Learning Schuldhulpverlener kosteloos te volgen?

  Je kan elk kalenderjaar tot € 1.000,- STAP-budget aanvragen. Hiermee kan je de e-learning gratis volgen.

  Wil je hier meer over weten of je direct aanmelden? Ga dan naar onze speciale informatiepagina.

 • Hoe kan ik mijn Kiwa-certificering behalen?

  Kiwa schrijft voor dat een goede, gecertificeerde schuldhulpverlener onder meer in staat is om:

  • intake-, coachings-, vervolg- en eindgesprekken te voeren met cliënten;
  • de schuldenproblematiek te inventariseren;
  • voortgangsrapportages op te stellen;
  • met schuldeisers te onderhandelen;
  • wettelijke dwangmiddelen in het kader van de WSNP en het breed moratorium in het kader van de WGS toe te passen;
  • een schuldenregeling op te zetten en uit te voeren;
  • niet-zelfredzame cliënten door te verwijzen (naar een traject van wettelijke schuldsanering of naar andere instanties);
  • voorlichting en coaching te geven ten behoeve van het afbouwen naar zelfredzaamheid;
  • vtlb-berekeningen te maken;
  • hercontroles te verrichten; en
  • zelf wet- en regelgeving bij te houden en praktisch toe te passen.


  Schuldhulpverlener is geen beschermd beroep. Dit betekent dat je geen certificaat hoeft te behalen om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Wil je toch graag je Kiwa-certificering behalen? Je kunt op drie verschillende niveaus het Kiwa-examen afleggen: SHV 1, SHV 2 en SHV 3. Daarnaast kun je na het behalen van SHV 1 of SHV 3 ook een praktijkassessment doen.

  Je legt je examen via Kiwa af. Wij kunnen je wel helpen bij je examenvoorbereiding. Onze e-learning voldoet namelijk aan de eind- en toetstermen van de verschillende Kiwa-modules. Let op, de e-learning vormt een goede inhoudelijke voorbereiding op je examen, maar volstaat niet om je examen te behalen. Als jij dus na het volgen van de e-Learning Schuldhulpverlener graag je Kiwa-certificering wil behalen, neem dan vooral een kijkje op hun website.

 • Welke andere beroepen zijn er binnen de financiële zorgsector en zijn die vergelijkbaar met het vak Schuldhulpverlener?

  Als je graag mensen met financiële problemen wil helpen, zijn er binnen de financiële zorgsector verschillende beroepen waarin jij aan de slag kunt. Om je hier verder over te kunnen informeren, hebben we een whitepaper geschreven. In het whitepaper komen de beroepen bewindvoerder, budgetbeheerder, budgetcoach, schuldhulpverlener en mentor aan bod en deze hebben we vervolgens met elkaar vergeleken. Zo kun jij je gemakkelijk oriënteren en uiteindelijk de best passende carrièrekeuze voor jezelf maken.

  Benieuwd naar dit whitepaper? Je kunt het via onze website kosteloos downloaden.