De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Opleiding Schuldhulpverlener
€ 1.995,00 incl. btw € 2.413,95
 • Vier opleidingsdagen
 • Circa 39 uur thuisstudie
 • Inclusief e-Learning Schuldhulpverlener
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving

Je begint de opleiding met een uitgebreide e-learning, waarin je de theorie leert die je straks nodig hebt voor je nieuwe beroep. Daarnaast krijg je tips over hoe je deze theorie straks in de praktijk kunt toepassen.

Programma Opleiding Schuldhulpverlener

Het programma van de Opleiding Schuldhulpverlener bestaat uit een uitgebreide e-learning en in totaal vier opleidingsdagen. Je bent ongeveer 39 uur met thuisstudie bezig. Indien je deze opleiding bij ons boekt, zit het digitale studiemateriaal hier uiteraard bij inbegrepen.

9,2

Beste opleider van Nederland

Hoffelijk is dit jaar uitgeroepen tot opleider van het jaar en daar zijn we trots op.

Inhoud
De Opleiding Schuldhulpverlener zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als schuldhulpverlener. Je maakt gedurende de opleiding kennis met de cliënt en gaat samen aan de slag om de situatie in kaart te brengen en toe te werken naar een oplossing. Met tools als animaties, intervisie, rollenspellen en spelvormen bereiden we je zo goed mogelijk voor op de praktijk.

De rode draad tijdens deze opleidingsdagen is jouw ontwikkeling als schuldhulpverlener, zodat jij je optimaal kunt inzetten voor je cliënten. We passen kennis toe in casuïstiek, ontwikkelen je vaardigheden met praktijksimulaties en maken je bewust van je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen met behulp van reflectieopdrachten.

De opleidingsdagen focussen zich vooral op het praktijkgedeelte en bestaan uit relevante casussen. De lessen worden gegeven door professionals uit het vakgebied. Het programma van de opleiding bestaat in totaal uit vier opleidingsdagen. De volgende onderwerpen komen tijdens de opleiding aan bod:

 • Dag één: Op de eerste dag zoomen we in op het proces van schuldhulpverlening en maak je kennis met de cliënt. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van een plan van aanpak.
   
 • Dag twee: Je gaat aan de slag met de competenties en vaardigheden die bij het vak schuldhulpverlening horen. Welke zijn dat? Passen die bij jou? En hoe zet je ze in bij 'lastige' situaties? Daarnaast kan het voorkomen dat je cliënt je voor een ethisch dilemma zet, wat doe je dan? Ook ga je aan de slag met het inventariseren en analyseren van de financiële situatie van je cliënt.
   
 • Dag drie: Op deze dag verdiep je je in de verschillende mogelijkheden van het schuldregelen, het berekenen van het Vtlb en zet je een schuldregeling op voor je cliënt. Daarnaast ga je een schuldeiser overtuigen dat het beter voor hen is om mee te werken aan de schuldregeling.
   
 • Dag vier: Tijdens de laatste opleidingsdag komt de Wsnp aan bod: hoe is het verloop van dit proces en hoe leg je dat uit aan een cliënt? Ook ga je aan de slag met het heronderzoek: waar is dit voor bedoeld en wat is daar voor nodig? De opleidingsdagen worden afgesloten met een spelvorm waarin alle opgedane kennis en ervaring voorbij komt.

De dagen zijn met elkaar verbonden via voorbereidingsopdrachten.

Certificaat schuldhulpverlener
Voor het succesvol doorlopen van de opleiding ontvang je een certificaat als bewijs van deelname.

Deze opleiding kosteloos volgen?

Dit kan nu tijdelijk via de NL leert door-subsidie. Schrijf je in via ons aanmeldformulier.