De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Opleiding Schuldhulpverlener
€ 2.095,00 vrijgesteld van btw
 • Voldoet aan Kiwa-toetstermen
 • Vier klassikale opleidingsdagen
 • Verzorgd door onze topdocenten
 • Uitgebreide e-learning inbegrepen
 • 12 maanden toegang tot leeromgeving

Steeds meer mensen doen een beroep op een schuldhulpverlener, omdat zij de grip op hun financiën verloren hebben. Het doel van schuldhulpverlening is om deze mensen te helpen weer uit de schulden te komen en een financieel gezonde toekomst te creëren. Dit maakt het een hele verantwoordelijke baan, waarbij je niet alleen over de juiste inhoudelijke kennis moet beschikken, maar ook over de juiste beroepsvaardigheden.

Wat kun je met de Opleiding Schuldhulpverlener?

Met onze opleiding doe je alle benodigde kennis op die je nodig hebt om een cliënt gedurende het schuldhulpverleningstraject op de juiste manier te begeleiden. Ook komen de benodigde beroepsvaardigheden uitgebreid aan bod. Zodra je dus de e-learning hebt doorlopen en de opleidingsdagen hebt afgerond, kun jij je cliënten helpen weer grip te krijgen op hun financiën. Je creëert zo rust in het leven van je cliënten en werkt toe naar een schuldenvrije toekomst.

8,0
2 reviews op springest.nl

Dit zeggen anderen

Erg leuke opleiding,zeer praktijkgericht. Voorafgaand aan 4 klassikale opleidingsdagen moet je 40 uren thuisstudie doen via een e-learning. Het portaal is erg duidelijk, alles is in hoofdstukken verdeeld, je weet vooraf hoeveel tijd je nodig hebt per h...

Inhoud van de opleiding

De Opleiding Schuldhulpverlener zorgt ervoor dat je een vliegende start maakt als schuldhulpverlener. Je begint met een uitgebreide e-learning, waarin je alle theoretische kennis opdoet die je nodig hebt voor je nieuwe beroep. Ook komen in de e-learning veel tips aan bod hoe je de opgedane kennis in de praktijk kunt toepassen. Bekijk voor meer informatie over de e-Learning Schuldhulpverlener onze uitgebreide informatiepagina.

Vervolgens ga je met het geleerde aan de slag tijdens vier opleidingsdagen die je op een locatie naar keuze volgt. Zo behandelen we casuïstiek, bespreken we hoe je samen met je cliënt de schuldensituatie in kaart kunt brengen en toe kunt werken naar een oplossing en oefenen we met gespreksvoering. Met tools als animaties, intervisie, rollenspellen en spelvormen bereiden we je zo goed mogelijk voor op de praktijk.

Voorafgaand aan elke opleidingsdag maak je enkele voorbereidende opdrachten. In totaal besteed je zo naast de opleidingsdagen nog ongeveer 41 uur aan zelfstudie. Nadat je de e-learning hebt afgerond, ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Ook krijg je een certificaat nadat je de opleidingsdagen hebt gevolgd. Deze kun je allebei zelf via je persoonlijke leeromgeving downloaden.

Het programma van de opleidingsdagen

De opleidingsdagen worden verzorgd door onze topdocenten. Zij beschikken over een ruime kennis en ervaring binnen het vakgebied en brengen jou zo alle kneepjes van dit mooie beroep bij.

 • Opleidingsdag 1
  Tijdens deze dag zoomen we in op het proces van schuldhulpverlening en leer je hoe je het beste kennismaakt met je cliënt. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van een plan van aanpak.
   
 • Opleidingsdag 2
  Je gaat aan de slag met de competenties en vaardigheden die bij het vak schuldhulpverlening horen. Welke zijn dat? Passen die bij jou? En hoe zet je ze in bij "lastige" situaties? Daarnaast kan het voorkomen dat je cliënt je voor een ethisch dilemma zet, hoe ga je hier dan mee om? Ook leer je deze dag hoe je de financiële situatie van je cliënt kunt inventariseren én analyseren.
   
 • Opleidingsdag 3
  Nu je zicht hebt op de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een schuldhulpverlener is het tijd voor de volgende stap. Je start de derde opleidingsdag met het je verdiepen in de verschillende mogelijkheden van het schuldregelen. Je leert hoe je het vtlb kunt berekenen en hoe je een schuldregeling opzet voor je cliënt. Daarnaast ga je de gespreksvaardigheden oefenen om een schuldeiser te overtuigen dat het beter voor hen is om mee te werken aan de schuldregeling.
   
 • Opleidingsdag 4
  Tijdens de laatste opleidingsdag komt de Wsnp aan bod. Hoe verloopt dit proces en hoe leg je dat uit aan een cliënt? Ook ga je aan de slag met het heronderzoek: waar is dit voor bedoeld en wat is daarvoor nodig? De opleidingsdagen worden afgesloten met een spelvorm waarin alle opgedane kennis en ervaring voorbijkomt.

De rode draad tijdens deze opleidingsdagen is jouw ontwikkeling als schuldhulpverlener, zodat jij je optimaal kunt inzetten voor je cliënten. We passen kennis toe in casuïstiek, ontwikkelen je vaardigheden met praktijksimulaties en maken je bewust van je eigen gedrag en het effect daarvan op anderen met behulp van reflectieopdrachten.

contact met demi

Heb je een vraag?

Wil je graag meer weten over onze opleiding of heb je een andere vraag?

Onze trainer Babette

Startdata en locaties

De opleiding is te volgen in verschillende steden verspreid door heel Nederland. Zo is er altijd een geschikte locatie bij jou in de buurt. De locaties zijn goed bereikbaar per auto en er is ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig. Je kunt via de webshop bekijken in welke steden wij deze opleiding aanbieden en wanneer de opleidingsdagen op de locatie van jouw keuze weer van start gaan.
 

Benieuwd naar onze topdocenten?

Van wie kun je een beroep nu beter leren dan van een vakprofessional zelf? Bij Hoffelijk Financiële Zorg zijn de docenten stuk voor stuk professionals met uitgebreide kennis en ervaring binnen hun vakgebied. We stellen de topdocent die ditmaal de opleidingsdagen voor jou verzorgt graag aan je voor!

Man en vrouw willen opleiding volgen met UWV-scholingsvouchers

Wil jij graag sparren met vakgenoten?

We verbinden graag financieel zorgverleners met elkaar en hebben daarom een besloten LinkedIn-groep opgericht. Hier kun je je vakgenoten ontmoeten en meediscussiëren over onderwerpen die jouw dagelijkse praktijk raken. Wil jij dus ook na je opleiding in contact blijven met andere schuldhulpverlener en met hen sparren over je vragen? Word dan ook lid!

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn de leerdoelen van de Opleiding Schuldhulpverlener?

  Na afloop van de opleiding:

  • Ben je op de hoogte van de wetgeving en processen van schuldhulpverlening.
  • Ben je op de hoogte van de verschillende manieren van schuldregelen.
  • Kun je gedragsproblemen signaleren en cliënten doorverwijzen als dat nodig is.
  • Kun je een goed beeld schetsen van de financiële situatie van cliënten.
  • Kun je cliënten adviseren op het gebied van hun inkomsten en uitgaven, sociale zekerheid en belastingen.
  • Kun je beslissen welke minnelijke schuldregeling je bij jouw cliënt moet inzetten.
  • Kun je de beslagvrije voet, het vrij te laten bedrag en de afloscapaciteit berekenen.
  • Kun je vervolgstappen nemen als een schuldeiser niet meewerkt aan een schuldregeling.
  • Ga je op een integere manier om met privacygevoelige informatie(systemen).
  • Communiceer je op een begrijpelijke, effectieve en op een gelijkwaardige manier met cliënten.
  • Handel je integer en onafhankelijk in het belang van jouw cliënten, hun schuldeisers en andere partijen.
  • Kun jij jouw cliënt begeleiden in het schuldregelingstraject.
 • Wat doet een schuldhulpverlener?

  Als schuldhulpverlener ben je vooral gericht op het oplossen van financiële problemen (meestal door een schuldregeling) en daarnaast het adviseren, informeren, verwijzen en coachen van cliënten om herhaling te voorkomen. Wanneer budgetcoaching niet voldoende is om de financiële problemen op te lossen dan kan een aanmelding bij de schuldhulpverlening gedaan worden. Als schuldhulpverlener krijg je zo dus te maken met cliënten die in een (problematische) schuldsituatie zitten.

  Samen met de cliënt ga je om tafel zitten om te analyseren welke problematiek aanwezig is, zodat je de best passende maatregelen kunt bepalen. Je creëert eerst een financieel stabiele situatie en rust op de andere leefgebieden. Pas daarna ga je aan de slag met het regelen van de schulden. Waar nodig betrek je externe partijen om jouw cliënt hierbij te ondersteunen. Het werk als schuldhulpverlener heeft zo naast het financiële, ook een belangrijke sociale component. 

 • Wat zijn de taken van een schuldhulpverlener?

  Als schuldhulpverlener is het je doel om de geldzaken van je cliënt (weer) onder controle te krijgen en financiële problemen in de toekomst te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk dat je budgetkennis overdraagt aan je cliënt en diegene de benodigde vaardigheden aanleert. Hiermee kan je cliënt vervolgens zelfstandig en op een verantwoorde manier zijn financiële administratie bijhouden.

  Als schuldhulpverlener voer je hiervoor onder meer de volgende werkzaamheden uit:

  • Voeren van intake-, coachings-, advies- en eindgesprekken met cliënten.
  • Inventariseren van de schuldenproblematiek.
  • Opzetten en uitvoeren van een schuldenregeling, waaronder het maken van afspraken met schuldeisers.
  • Opstellen van voortgangsrapportages.
  • Doorverwijzen van cliënten met een extra ondersteuningsbehoefte.

   

  Een schuldhulpverlener draagt zo dus een grote verantwoordelijkheid. Van jou als schuldhulpverlener wordt dan ook verwacht dat je net zoveel zorg besteed aan de financiële zaken van je cliënten als je aan je eigen financiën zou besteden.

 • Wat zijn de vooropleidingseisen om als schuldhulpverlener aan de slag te kunnen gaan?

  Ondanks het feit dat je met een kwetsbare doelgroep werkt, is het beroep van schuldhulpverlener niet beschermd. Hierdoor gelden er geen vooropleidingseisen en is er geen verplichting om een opleiding of cursus op een bepaald niveau te volgen.

  Iedereen van 18 jaar en ouder kan dus aan de slag als schuldhulpverlener. Als je een vliegende start wil als professioneel schuldhulpverlener, adviseren wij jou onze Opleiding Schuldhulpverlener te volgen.

 • Hoe kan ik mijn Kiwa-certificering behalen?

  Kiwa schrijft voor dat een goede, gecertificeerde schuldhulpverlener onder meer in staat is om:

  • intake-, coachings-, vervolg- en eindgesprekken te voeren met cliënten;
  • de schuldenproblematiek te inventariseren;
  • voortgangsrapportages op te stellen;
  • met schuldeisers te onderhandelen;
  • wettelijke dwangmiddelen in het kader van de WSNP en het breed moratorium in het kader van de WGS toe te passen;
  • een schuldenregeling op te zetten en uit te voeren;
  • niet-zelfredzame cliënten door te verwijzen (naar een traject van wettelijke schuldsanering of naar andere instanties);
  • voorlichting en coaching te geven ten behoeve van het afbouwen naar zelfredzaamheid;
  • vtlb-berekeningen te maken;
  • hercontroles te verrichten; en
  • zelf wet- en regelgeving bij te houden en praktisch toe te passen.


  Schuldhulpverlener is geen beschermd beroep. Dit betekent dat je geen certificaat hoeft te behalen om als schuldhulpverlener aan de slag te gaan. Wil je toch graag je Kiwa-certificering behalen? Je kunt op drie verschillende niveaus het Kiwa-examen afleggen: SHV 1, SHV 2 en SHV 3. Daarnaast kun je na het behalen van SHV 1 of SHV 3 ook een praktijkassessment doen.

  Je legt je examen via Kiwa af. Wij kunnen je wel helpen bij je examenvoorbereiding. Onze e-learning voldoet namelijk aan de eind- en toetstermen van de verschillende Kiwa-modules. Let op, de e-learning vormt een goede inhoudelijke voorbereiding op je examen, maar volstaat niet om je examen te behalen. Als jij dus na het volgen van de e-Learning Schuldhulpverlener graag je Kiwa-certificering wil behalen, neem dan vooral een kijkje op hun website.

 • Wat zijn beroepen die vergelijkbaar zijn met schuldhulpverlener?

  Wil je graag aan de slag binnen de financiële zorgverlening, maar wil je je graag eerst oriënteren op vergelijkbare beroepen? Dan kunnen wij jou de volgende beroepen ook van harte aanbevelen:

  • Als bewindvoerder neem je beslissingen over de gelden en goederen van een cliënt. Een bewindvoerder wordt door de kantonrechter aangesteld als financieel belangenbehartiger, omdat de cliënt zelf tijdelijk of langdurig niet in staat is om zijn eigen financiële zaken te regelen. Waar mogelijk begeleid je als bewindvoerder de cliënt naar financiële zelfredzaamheid. Tijdens de Opleiding Bewindvoerder doe je alle benodigde kennis en vaardigheden op om de financiële belangen van je cliënten te behartigen.
  • Als budgetcoach bied je een cliënt handvatten, zodat diegene het financiële probleem zelf kan oplossen. De cliënt blijft beheerder van het eigen budget en is zelf verantwoordelijk voor het betalen van de vaste lasten en overige rekeningen. Met de Opleiding Budgetcoach word je opgeleid om cliënten met financiële zorgen te begeleiden en te coachen naar financiële zelfredzaamheid.
  • Wil je mensen graag informeren over financiële producten, zoals hypotheken, pensioen of verzekeringen? Overweeg dan een functie als financieel adviseur. Bekijk voor de verschillende opleidingsmogelijkheden onze speciale informatiepagina.