16 sep Herpublicatie artikel AM: Werkgevers zoeken schaap met vijf poten
Werken in de financiële dienstverlening begint vaak met het behalen van een Wft-diploma. De opleiders zijn de toegangspoorten tot de branche, zo stelt onze Directeur Relatiebeheer Edwin. Naar aanleiding van de Week van Werkgelegenheid vroeg Alexandra Meijer, redacteur bij AM hem naar de recente ontwikkelingen die Hoffelijk in de arbeidsmarkt en op het gebied van opleidingen ziet.
“Wij zien echt veel mensen die in onze sector willen werken”, vertelt Edwin. Hij noemt zowel starters op de arbeidsmarkt maar vooral ook veel omscholers. Hoewel veel werkgevers om hen staan te springen, handelen veel bedrijven volgens hem nog zoals ze dat deden voordat er krapte op de arbeidsmarkt ontstond. “Ze hebben zich nog niet aangepast aan de nieuwe werkelijkheid.”
Eisen in vacatures kunnen veel kandidaten bij voorbaat uitsluiten
Edwin ziet dat er in veel vacatures hoge eisen worden gesteld, bijvoorbeeld aan welke Wft-diploma’s iemand heeft. “Wft Basis kan je al in een week halen, dus waarom zou je zo’n eis in een vacature opnemen en daarmee een grote groep mensen bij voorbaat al uitsluiten?”, vraagt hij zich af. Edwin ziet het als de rol van Hoffelijk om als ‘de toegangspoort tot de financiële dienstverlening’ de branche goed op de kaart te zetten en de bekendheid te vergroten.
De financiële dienstverlening op de kaart zetten
Hij vertelt dat Hoffelijk niet alleen contact zoekt met mensen die hun Wft willen halen, maar een breder doel heeft: de mooie, betekenisvolle beroepen in de financiële dienstverlening op de kaart zetten bij mensen die nu in andere branches werken. “Hypotheek- en schadeadviseurs adviseren bijvoorbeeld niet alleen, ze realiseren dromen van klanten en helpen hen om nachtmerries te voorkomen”, legt Edwin uit.
“Vooral sinds corona denken mensen meer na over wat ze met hun werkzame leven precies doen. De arbeidsmarkt is voor zowel werkzoekenden als switchers positief, ze hebben nogal wat te kiezen.” Volgens Edwin zouden meer werkgevers en de sector in het algemeen moeten proberen om de financiële dienstverlening waarde toe te dichten en deze aantrekkelijk te positioneren. “Wees trots op ons vak en draag dat ook uit.”
De rode loper uitleggen
Hij zegt dat Hoffelijk door die houding en inspanningen steeds mensen weet te vinden die in de branche willen starten. “Maar vervolgens moeten ze wel ergens aan de slag”, vervolgt hij. Hij vindt dat een groot aantal werkgevers daarbij vooral kijkt naar redenen waarom een kandidaat geen match zou kunnen zijn, in plaats van andersom. “Er zijn vaak tal van redenen te bedenken waarom je iemand niet zou aannemen, terwijl je in deze tijd de rode loper moet uitleggen voor sollicitanten en moet gaan kijken naar de redenen om iemand wél aan te nemen”, besluit hij.
Er wordt volgens Edwin nog vaak afwachtend gereageerd. “Werkgevers zoeken het schaap met de vijf poten dat voor een bescheiden salaris wil komen werken. Ik zeg niet dat je direct maar iedereen moet aannemen, maar als wij een cursist introduceren bij een werkgever wordt er vaak afwachtend gereageerd. Bel direct op. Laat het niet een week liggen, want dan ben je enthousiaste mensen die in de sector en bij jou willen werken gewoon kwijt. Er moet uit een ander vaatje worden getapt in deze tijd.”
Oude gewoontes
Edwin noemt het opmerkelijk dat er maar weinig mensen worden aangenomen die in de sector willen werken. Er wordt volgens hem veel gekeken naar oude gewoontes, patronen, werkwijzen en eisen. “Dit komt vanuit een tijd waarin je als werkgever veel te kiezen had. Ga je een stapje verder naar het echt aantrekkelijk zijn en blijven als werkgever, dan heeft dat ook met scholing te maken. Mensen willen zich vaak doorontwikkelen.” Hij benoemt hierbij ook het belang van aantrekkelijke, toegankelijke Wft-opleidingen die ‘voelen alsof je erdoorheen vliegt’. “Als je eindelijk een nieuwe medewerker hebt gevonden wil je niet dat diegene afhaakt doordat studiemateriaal niet examengericht genoeg is, onnodige studiebelasting kent of gewoon te saai is om doorheen te komen.”
Verletkosten voorkomen
Een andere opvallende ontwikkeling ziet Hoffelijk rondom de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden die sinds 1 augustus is ingegaan. Edwin legt uit dat werkgevers hierdoor bijvoorbeeld verplichte scholing voor werknemers moeten vergoeden. Maar ook dat deze studie-uren onder werktijd moeten vallen. “Als onbedoeld bijeffect zien we daardoor dat werkgevers verletkosten willen voorkomen en ineens belang hechten aan de uren die in zo’n studie gaan zitten en bijvoorbeeld lagere eisen gaan stellen aan hun medewerkers.”
Een zorgelijke ontwikkeling volgens onze directeur relatiebeheer. Het moet volgens hem juist transparanter en duidelijker worden voor medewerkers hoe scholing geregeld is. “Als het gevolg hiervan is dat er juist minder scholing verstrekt wordt of eisen aan de functie worden afgezwakt dan zijn we veel verder van huis. Gelukkig zien we veel werkgevers die hier wel heel serieus en eigentijds mee omgaan, maar er is nog veel werk aan de winkel.”
Meer informatie
Dit artikel is geschreven door Alexandra Meijer, redacteur bij AM. De eerste publicatie van dit artikel vind je op de website van AM.
Heb je hier nog vragen over, plan dan gerust een belafspraak in met Edwin.
Ben jij op zoek naar enthousiaste en gemotiveerde professionals voor jouw organisatie en benieuwd wat wij daarin voor jou kunnen betekenen? Plan dan een belafspraak in met onze collega Jordi of stuur hem een e-mail via j.grevenbroek@hoffelijk.nl.