Priscilla slaagde voor drie Bijzondere Examens in één week

In de eerste week van maart was het weer mogelijk om Bijzondere Examens af te leggen. Adviseurs die hun Wft-diploma niet (op tijd) hebben onderhouden, kunnen in aanmerking komen voor het Bijzonder Examen om daarmee hun adviesbevoegdheid te herstellen. Priscilla slaagde voor maar liefst drie Bijzondere Examens in één week en heeft daarmee haar adviesbevoegdheid hersteld. Een knappe prestatie! Onze collega Jordi videobelde haar op om te vragen waarom ze haar adviesbevoegdheid wilde herstellen.

Priscilla, van harte gefeliciteerd met het behalen van de Bijzondere Examens! Knap gedaan. Kun je jezelf in het kort voorstellen?
“Ik ben Priscilla en ik ben 34 jaar. Samen met mijn twee dochters woon ik in Almere. Ik houd van lekker uitgebreid koken met vriendinnen, geniet van spelletjesavonden met vrienden en familie en ontdek graag leuke plekken in Nederland met mijn dochters.

Ik ben altijd bezig geweest met mijn persoonlijke ontwikkeling door het volgen van trainingen of het lezen van diverse boeken. Op dit moment ben ik erg geïnteresseerd in de Wet van Aantrekking en hoe ik dit in mijn dagelijks leven kan toepassen.

Priscilla Bijzondere Examens

Tien jaar lang heb ik bij ING gewerkt in verschillende functies. Ik heb de middelbare hotelschool gevolgd, waardoor ik op het gebied van financiële dienstverlening nog veel te leren had in mijn eerste jaren. Mijn toenmalige kantoormanager had zich ingeschreven voor de hbo-opleiding Financial Services Management en dit sloot perfect aan bij mijn werkzaamheden. Ik startte in 2012 de opleiding deeltijd en kon de aangeboden stof grotendeels direct toepassen in mijn werk. De studie was erg breed, zo heb ik ook verschillende Wft-examens via de studie afgelegd.

Na tien jaar bij ING, was ik nieuwsgierig naar een ander bedrijf met een andere cultuur. Via LinkedIn kwam ik vervolgens in contact met de Koninklijke Horeca Nederland. Hier was ik inkoopadviseur ledenvoordelen voor twee jaar. Helaas kon mijn contract door de coronacrisis niet worden verlengd.”

Je hebt een Bijzonder Examen afgelegd voor Wft Hypothecair Krediet, Schade Zakelijk en Inkomen. Waarom heb je deze Bijzondere Examens afgelegd om je beroepskwalificaties te herstellen?
“In verband met de huidige crisis, zag ik het aankomen dat mijn contract bij de Koninklijke Horeca Nederland niet zou worden verlengd. Toen ben ik na gaan denken over wat ik leuk vind om te doen. Waar word ik enthousiast van? Wat is mijn passie? Daar kwam uit (met onder andere het Ikigai-model) dat ik heel graag mensen wil helpen en dat het financiële aspect in zaken me ook nog steeds heel erg aanspreekt. Daarom heb ik de opleiding budgetcoach gedaan. Hier ga ik nu mee aan de slag onder de naam ZORGvoorBudget.

Ik wil mensen gaan helpen op financieel gebied. Daarom leek het me handig om mijn adviesbevoegdheid herstellen. Ik wist namelijk dat ik door mijn baan bij de Koninklijke Horeca Nederland mijn PE-examen niet tijdig had gehaald, omdat ik in mijn functie als inkoopadviseur geen Wft-diploma’s nodig had en daardoor niet heb onderhouden.”

Je hebt je vervolgens met het studiemateriaal van Hoffelijk voorbereid op de Bijzondere Examens en ook de examens via ons afgelegd. Hoe ben je bij Hoffelijk terecht gekomen?
“Hoffelijk heeft een aantal jaar geleden werk gedaan voor ING en dat heb ik onthouden. Omdat ik wist dat ik mijn PE-examen niet tijdig had gehaald, heb ik contact met jullie opgenomen. Mijn eerste vraag was of ik alle Wft-examens opnieuw moest doen of dat er mogelijk nog een andere optie was om mijn beroepskwalificaties te herstellen. Frank heeft mij toen geholpen en de opties voor me uitgezocht. Dit heeft hij echt uitstekend gedaan. Het was voor mij mogelijk om de Bijzondere Examens te doen. Frank heeft me toen heel goed geïnformeerd en geadviseerd over welke stappen ik moest nemen en wat mogelijk was. Het was voor mij een opluchting dat ik mijn beroepskwalificaties kon herstellen op deze manier.”

Priscilla Bijzondere Examens

Hoe heb je de studiebelasting van het studiemateriaal ervaren?
“De Bijzondere Examens vond ik veel beter behapbaar dan de volledige Wft-examens. De studiebelasting zelf vond ik goed te doen en de lesstof in de online leeromgeving vond ik heel fijn. Overal zat een stukje basiskennis in. Wanneer ik begon aan de lesstof kon ik makkelijk zien waar ik was gebleven aan de hand van bolletjes die van grijs naar groen verkleurde. Ook vond ik het prettig dat de lesstof was opgedeeld in diverse onderwerpen. Het resultaat van de oefenexamens liet zien dat ik een onderwerp nog extra moest doornemen. Dit kon ik vervolgens makkelijk terugvinden in het online lesmateriaal, omdat per bolletje te zien is welk onderwerp het is. Er staat een stukje uitleg en door middel van een aantal vragen, toets je of je de stof hebt begrepen. Dat heb ik als zeer prettig ervaren.”

Heb je tips voor andere adviseurs die een Bijzonder Examen gaan afleggen?
“Ik legde drie Bijzondere Examens af in drie dagen tijd. Eerst Wft Hypothecair Krediet, daarna Schade Zakelijk en vervolgens Inkomen. Ik heb mijn tijd ingedeeld door een planning te maken met wat ik op welke dag ging doen en leren, waarbij ik de drie modules continu door elkaar heb geleerd. Elke dag stelde ik een doel. Welke stof moest ik hebben gelezen? Daar maakte ik dan een samenvatting van. Zo was het voor mij behapbaar.

Adviseurs raad ik ook aan de oefenexamens te maken. Die vond ik heel fijn. Wanneer ik een oefenexamen maakte, dan schreef ik op een blaadje waar de vragen van het oefenexamen over gingen. Zo wist ik welke onderwerpen terugkwamen in een examen. Ook keek ik wat ik fout had gedaan in het oefenexamen, hierover nam ik dan opnieuw de lesstof door.”

Wil jij jouw adviesbevoegdheid ook herstellen?
Als jij in aanmerking komt voor het Bijzonder Examen, dan kun je jouw adviesbevoegdheid herstellen op verschillende momenten in het jaar. Het eerst volgende moment is van 28 juni t/m 4 juli 2021. Je kunt je nog inschrijven t/m 30 mei.

Wil je persoonlijk opleidingsadvies? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. We denken dan ook graag met jou mee!