Adviseur consumptief krediet

De adviseur consumptief krediet

Als adviseur consumptief krediet help je je klant om te komen tot een passende kredietaanvraag. Je begrijpt dat je omgaat met gevoelige informatie over de (financiële) situatie van je klant en gaat daar verantwoordelijk mee om. Je bent een ware Helping Hero, omdat je je klanten helpt met het verwezenlijken van hun dromen.

De adviseur consumptief krediet

Als adviseur consumptief krediet help je je klant om te komen tot een passende kredietaanvraag. Tijdens de Opleiding Commercieel Ondersteuner, bestaande uit de Wft’s Basis, Consumptief Krediet en Schade Particulier, leer je de kennis en kunde die je nodig hebt om dit beroep uit te voeren. Je begrijpt dat je omgaat met gevoelige informatie over de (financiële) situatie van je klant en gaat daar verantwoordelijk mee om. Je bent een ware Helping Hero, omdat je je klanten helpt met het verwezenlijken van hun dromen.

Beroepskwalificaties

Als adviseur consumptief krediet beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis en Wft Consumptief Krediet.

Competenties

Communicatief vaardig
Betrouwbaar
Eerlijk
Financieel inzicht
Samenwerken
Nauwkeurig
Analytisch
Flexibel

Salaris

Het salaris van een adviseur consumptief krediet kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.500,- en een topsalaris van € 4.000,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever,  opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een kredietadviseur is goed. Er zijn redelijk wat vacatures die nog openstaan en er blijven veel banken en financieringsmaatschappijen die kredietadviseurs nodig hebben.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot adviseur consumptief krediet?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als adviseur consumptief krediet?

Als adviseur consumptief krediet, ook wel kredietadviseur genoemd, beschik jij over uitstekende communicatieve vaardigheden. Je hebt veel gesprekken met zowel particulieren als ondernemers. Daarnaast heb je intensief contact met financieringsmaatschappijen en banken. Het is jouw doel om de wensen en verlangens van jouw cliënt zo goed mogelijk in beeld te brengen door de juiste vragen te stellen. Vervolgens kun je deze wensen en verlangens werkelijkheid maken door met financieringsmaatschappijen en banken een passend aanbod te bespreken.  

Het is belangrijk dat je een goed inlevingsvermogen hebt en over analytische vaardigheden beschikt. De persoonlijke (financiële) situatie van je klant is namelijk allesbepalend voor de mogelijkheid om de wensen en verlangens van te verwezenlijken. Het is dus van groot belang dat jij deze situatie goed in kaart kunt brengen, begrijpt en kunt uitleggen bij financieringsmaatschappijen en banken. Je begrijpt dat voor het slagen van een kredietaanvraag niet alleen de financiële situatie van de klant op orde moet zijn, maar ook de persoonlijke situatie. Door het stellen van de juiste vragen en door goed te luisteren naar je klant, kun jij bepalen of de kredietaanvraag écht een goede stap is in de richting van het verwezenlijken van dromen.  

Uiteraard beschik jij over een goed financieel inzicht. Je kunt makkelijk de risico’s van een kredietaanvraag inschatten en vergelijken met de persoonlijke (financiële) situatie van de klant. Daarnaast zie je kansen en mogelijkheden die gunstig zijn voor de particulier of ondernemer. Je maakt een goede afweging tussen de risico’s en de kansen en bepaald op basis daarvan of je klant een financieringsaanvraag kan doen. Als jullie vervolgens besluiten om voor een financieringsaanvraag te gaan, stel jij de financieringsoffertes op en zorg je voor de administratieve afhandeling van polissen en financieringscontracten. 

Kortom, als kredietadviseur ben jij een Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers helpt met het: 

  • Verwezenlijken van hun dromen
  • Onderzoeken van kansen en mogelijkheden
  • In kaart brengen van hun persoonlijke (financiële) situatie
  • Opmaken en opstellen van financieringsoffertes
  • Administratief afhandelen van polissen en financieringscontracten

Titel voor dit kopje

Ben je enthousiast geworden over het betreffende beroep en wil je graag ontdekken hoe je adviseur consumptief krediet kunt worden?

Schrijf je in

Hoe word je een adviseur consumptief krediet?

Als adviseur consumptief krediet heb je te maken met een gevarieerd beroep. Je houdt je veel bezig met het voeren van gesprekken, het adviseren van particulieren en ondernemers, en het onderzoeken en ontdekken van risico’s en kansen op basis van de persoonlijke (financiële) situatie van de klant. Aan de ene kant ben je dus zeer sociaal bezig en aan de andere kant kun je zelfstandig de juiste informatie onderzoeken en verwerken. Dit vergt verschillende competenties, die jij je eigen hebt gemaakt door het afronden van de opleidingen Wft Basis en Wft Consumptief Krediet. Het is verplicht om deze opleidingen af te ronden, zodat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving. Hiermee wordt de kwaliteit van adviseurs in de sector gewaarborgd.  

Je kunt ervoor kiezen om de Wft-diploma’s te behalen door middel van zelfstudie, maar het is ook mogelijk om een hbo- of mbo-opleiding te volgen die jou volledig klaarstoomt voor het beroep adviseur consumptief krediet. Je kunt bijvoorbeeld op hbo-niveau de opleiding Finance, Tax and Advice volgen of op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance en HR. De scholen die bij ons zijn aangesloten zorgen ervoor dat je na jouw opleiding over de juiste kwalificering en certificering beschikt om direct aan de slag te gaan in de sector.  

Aangezien er in de financiële sector voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Het is daarom verplicht als voor jou als kredietadviseur om je PE-examen te behalen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak met Permanent Actueel 

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een kredietadviseur is goed. Er zijn redelijk wat vacatures die nog openstaan en er blijven veel banken en financieringsmaatschappijen die kredietadviseurs nodig hebben. Bij onze klanten staan er ook nog een aantal vacatures open.  

Als kredietadviseur kun je twee verschillende richtingen op gaan binnen het beroep. Je kunt je voornamelijk bezighouden met het adviseren van particulieren over het aanvragen van kredieten voor bijvoorbeeld het kopen van een auto, huis of garage. Je kunt je ook vooral bezighouden met het adviseren van ondernemers over kredietaanvragen voor bedrijfsinvesteringen, zoals de aanschaf van een kantoorpand, machines of andere productiegoederen.  

Binnen deze twee gebieden kun je op verschillende manieren doorgroeien. Je kunt een senior kredietadviseur worden. Dan mag je werken met particulieren en ondernemers die kredietaanvragen van relatief hoge bedragen willen doen of waarbij de risico’s hoger liggen. Daarnaast kun je doorgroeien naar een leidinggevende rol, waarbij je een afdeling van kredietadviseurs kunt aansturen. Bovendien kun je je actiever gaan bezighouden met het zien van kansen. Als je bij een financieringsmaatschappij of bank werkt, bekijk je niet alleen de kredietaanvragen van ondernemers en particulieren, maar ga je ook zelf op zoek naar goede kansen. Uiteindelijk kun je een investment manager worden. Je stelt dan een beleggingsplan op, stuurt deze strategie aan en coördineert iedereen die werkt aan deze beleggingsstrategie.  

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work