Bewindvoerder

De bewindvoerder

Als bewindvoerder zorg je voor financiële rust bij je cliënten. Je neemt vooral financiële taken op je, omdat je cliënt dit zelf niet kan. Als er schulden zijn probeer je ervoor te zorgen dat deze opgelost kunnen worden en bemiddel je tussen verschillende partijen, zoals schuldeisers en kredietverstrekkers. Je begeleidt en ondersteunt je cliënten, zodat ze op termijn hun financiële zaken weer zelf kunnen regelen.

De budgetcoach

Als bewindvoerder zorg je voor financiële rust bij je cliënten. Je neemt vooral financiële taken op je, omdat je cliënt dit zelf niet kan. Als er schulden zijn probeer je ervoor te zorgen dat deze opgelost kunnen worden en bemiddel je tussen verschillende partijen, zoals schuldeisers en kredietverstrekkers. Je begeleidt en ondersteunt je cliënten, zodat ze op termijn hun financiële zaken weer zelf kunnen regelen.

Opleiding

Als bewindvoerder beschik je over mbo/hbo werk- en denkniveau. De benodigde kennis en vaardigheden voor het vak, komen naar voren tijdens de Opleiding Bewindvoerder van Hoffelijk.

Competenties

Verantwoordelijk
Financieel inzicht
Inzicht in omgeving
Onafhankelijk
Coachend
Betrouwbaar
Planmatig

Salaris

Het salaris van een bewindvoerder kan schommelen tussen een startsalaris van € 2.350,- en een topsalaris van € 3.900,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever, opleidingsniveau, werkervaring en verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een bewindvoerder is zeer goed. Er zijn veel vacatures en de vraag naar goed gekwalificeerde bewindvoerders is al jaren aan het groeien, omdat steeds meer mensen de hulp van een bewindvoerder goed kunnen gebruiken.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot bewindvoerder?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als bewindvoerder?

Je bent een mens met oog voor de ander. Je kunt op elk niveau in contact komen met jouw cliënten. Het is belangrijk dat je je goed kunt inleven in de situatie van je cliënt en je begrijpt met welke financiële en sociale problemen je cliënt te maken heeft. Als gevolg van een slechte financiële situatie kunnen emoties loskomen, kan de moed in de schoenen zakken en kunnen mensen het even niet meer zien zitten. Je beschikt over een goed financieel inzicht en je kunt op basis van de persoonlijke (financiële) situatie van je cliënt bepalen welke beslissingen het beste zijn op het gebied van financiën.

Je bent inspirerend, motiverend, houdt van het doorvoeren van administratie en je hebt op alle mogelijke manieren het beste met jouw cliënt voor. Jouw vermogen om een vertrouwensband met iemand op te bouwen is erg belangrijk, omdat financiële zaken een gevoelig onderwerp is. Om een goede vertrouwensband met jouw cliënt op te bouwen voer je veel gesprekken met je cliënt en zijn omgeving. Je kunt goed luisteren en je laat de cliënt zijn verhaal doen. Je stelt je open en eerlijk op, en vertelt helder en concreet wat beschermingsbewind inhoudt. Je geeft goed jouw grenzen en de grenzen van een beschermingsbewind aan.

Omdat je zeggenschap over de financiële zaken van iemand anders hebt, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je neemt altijd goed gemotiveerde beslissingen die zo gunstig mogelijk zijn voor je cliënt. Daarnaast probeer je jouw cliënt zoveel mogelijk mee te nemen in je activiteiten, welke beslissingen verstandig zijn en hoe de cliënt het in het vervolg zelf kan doen.

Het is belangrijk dat je netjes en secuur werkt en verslag legt van alles wat je doet. Elk jaar moet je als bewindvoerder een rekening en verantwoording maken en bij de beëindiging van het bewind moet je een eindrekening en verantwoording afleggen. Ook is netjes en secuur werken belangrijk voor de administratieve taken die je als bewindvoerder hebt.

Je bent een ware Helping Hero, omdat je voor financiële rust zorgt bij jouw cliënten. Daarnaast zorg je voor het:

  • beheren van de financiën;
  • bewaken van de inkomsten en uitgaven;
  • aanvragen van uitkeringen;
  • doen van belastingaangiften;
  • eventueel maken van afspraken met schuldeisers; en
  • verslag doen aan de rechtbank van al jouw activiteiten.

Titel voor dit kopje

Ben je enthousiast geworden over het betreffende beroep en wil je graag ontdekken hoe je bewindvoerder kunt worden?

Schrijf je in

Hoe word je een bewindvoerder?

Als bewindvoerder heb je een gevarieerd takenpakket. Het is belangrijk dat je de persoonlijke (financiële) situatie van jouw cliënten weer op orde krijgt door gesprekken met hen te voeren en de inkomsten en uitgaven te beheren en te bewaken. Hiervoor heb je kennis en kunde nodig over hoe je in verschillende situaties het beste met het gedrag van jouw cliënt kunt omgaan. Hoe jij de inkomsten en uitgaven goed op elkaar kunt afstemmen. Waardoor eventueel schulden geregeld kunnen worden. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de wet- en regelgeving op deze gebieden.

De benodigde kennis en vaardigheden komen ook naar voren in de Opleiding Bewindvoerder van Hoffelijk. Tijdens deze opleiding leer je je kennis direct toe te passen in de praktijk en ga je dieper in op jouw ontwikkeling aan bewindvoerder. Hier heb je wel een vooropleiding voor nodig. Bezoek rechtspraak.nl voor de meest actuele informatie en neem altijd contact op met het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM om jouw situatie voor te leggen.

Als bewindvoerder moet je jaarlijks PE-punten behalen. In de financiële zorgsector zijn er voortdurend ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Het is daarom belangrijk om continu up-to-date te blijven en dagelijks te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak. Dit noemen wij Permanent Actueel.

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een bewindvoerder is zeer goed. Er zijn veel vacatures en de vraag naar goed gekwalificeerde bewindvoerders is al jaren aan het groeien, omdat een steeds grotere groep mensen hun eigen financiële zaken niet meer kunnen regelen. Daarnaast is het beroep steeds meer ‘in the picture’.

De doorgroeimogelijkheden liggen vooral in de mogelijkheden om extra opleidingen te volgen en op basis daarvan nog meer in de financiële zorgverlening te kunnen betekenen voor mensen met financiële problemen. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden om je eigen bedrijf te starten. Dan komen er veel meer uitdagingen bij het beroep kijken. Je zult dan zelf je klanten moeten aantrekken, mensen moeten aannemen, alle opdrachten coördineren en je personeel managen. Dit is zeker iets voor bewindvoerders die nog meer van betekenis willen zijn voor anderen en nog meer impact willen maken op mens en maatschappij.

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work