Budgetcoach

De budgetcoach

Als budgetcoach ben je op financieel en sociaal gebied betrokken bij je cliënt. Het uiteindelijke doel is om je cliënt te begeleiden naar financiële zelfredzaamheid. Je leert je cliënt hoe hij beter met geld om kan gaan en neemt in het proces vooral een coachende rol aan.

De budgetcoach

Als budgetcoach ben je op financieel en sociaal gebied betrokken bij je cliënt. Het uiteindelijke doel is om je cliënt te begeleiden naar financiële zelfredzaamheid. Je leert je cliënt hoe hij beter met geld om kan gaan en neemt in het proces vooral een coachende rol aan.

Opleiding

Als budgetcoach beschik je over mbo/hbo werk- en denkniveau. De benodigde kennis en vaardigheden voor het vak, komen naar voren tijdens de Opleiding Budgetcoach van Hoffelijk.

Competenties

Sociaal vaardig
Ondersteunend
Nauwkeurig
Financieel inzicht
Coachend

Salaris

Het salaris van een budgetcoach kan schommelen tussen een startsalaris van € 1.800,- en een topsalaris van € 2.400,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever, opleidingsniveau, werkervaring en verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

Er zijn voldoende kansen op de arbeidsmarkt voor een budgetcoach. Als het economisch minder gaat, betekent dit vaak dat er ook meer mensen in de financiële problemen komen en dus vaker ondersteuning van een budgetcoach nodig hebben.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot budgetcoach?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als budgetcoach?

Als budgetcoach ben je op zowel financieel als sociaal aspect betrokken bij je cliënt. Je begeleidt jouw cliënt gedurende het gehele proces en gaat samen aan de slag om een overzicht te creëren in de inkomsten en uitgaven. Jullie bespreken met elkaar wat er goed gaat en wat er beter kan, waarbij de regie bij je cliënt ligt en jij vooral een coachende rol aanneemt.

Jullie stellen een budgetplan op, zodat je cliënt een richting heeft om verder te kunnen. Ook begeleid je jouw cliënt om zijn vaardigheden in budgetteren te verbeteren. Zo leert je cliënt zelf hoe hij beter met geld om kan gaan.

Je uiteindelijke doel als budgetcoach is om de cliënt financieel zelfredzaam te maken en daardoor weer financiële rust heeft. Hierbij is het belangrijk dat je als budgetcoach je cliënt ondersteunt en begeleidt, maar tegelijk zoveel mogelijk zelf laat doen.

Met de Opleiding Budgetcoach word je opgeleid om mensen met financiële zorgen te begeleiden en te coachen naar financiële zelfredzaamheid. Je bent een ware Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers helpt om grip op de financiële situatie te krijgen. Daarnaast:

  • breng je orde in de financiële chaos;
  • bied je van overzicht in de inkomsten en uitgaven;
  • begeleid je hen eventueel bij beginnende schulden;
  • stel je een budgetplan op om de komende periode orde op zaken te houden;
  • bied je handvatten, zodat zij zelf de regie in handen kunnen nemen; en
  • help je hen vertrouwen krijgen in hun persoonlijke (financiële) situatie.

Titel voor dit kopje

Ben je enthousiast geworden over het betreffende beroep en wil je graag ontdekken hoe je budgetcoach kunt worden?

Schrijf je in

Hoe word je een budgetcoach?

Als budgetcoach wordt er veel van jouw sociale vaardigheden verwacht. Je voert veel gesprekken, je biedt je cliënt een luisterend oor en je begrijpt wat mensen in verschillende situaties nodig hebben. Daarnaast is het belangrijk dat je een goed financieel inzicht hebt en dat je op basis van die kennis je cliënt de juiste handvatten kunt bieden om zaken op orde te stellen in de persoonlijke financiële situatie.

Deze kennis en vaardigheden heb je nodig als budgetcoach en kun je bijvoorbeeld hebben opgedaan middels de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). Beide studies zijn sociale studies en verzekeren jou om op een professionele en juiste manier contact te leggen met je cliënten. Daarnaast stellen deze opleidingen jou in staat om als coach te werk te gaan en mensen vooruit te helpen. De MWD- en SJD-opleiding kun je op zowel mbo-4 niveau als hbo-niveau doen.

De benodigde kennis en vaardigheden komen ook naar voren in de Opleiding Budgetcoach van Hoffelijk. Tijdens deze opleiding leer je je kennis direct toe te passen in de praktijk en ga je dieper in op jouw ontwikkeling aan budgetcoach.

Als budgetcoach moet je jaarlijks PE-punten behalen. In de financiële zorgsector zijn er voortdurend ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving. Het is daarom belangrijk om continu up-to-date te blijven en dagelijks te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak. Dit noemen wij Permanent Actueel.

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

Er zijn voldoende kansen op de arbeidsmarkt voor een budgetcoach. Als het economisch minder gaat, betekent dit vaak dat er ook meer mensen in de financiële problemen komen en dus vaker ondersteuning van een budgetcoach nodig hebben. Er zijn ook verschillende doorgroeimogelijkheden voor een budgetcoach, zo kun je doorgroeien door een eigen bedrijf te starten of meer verantwoordelijkheden te krijgen bij je huidige werkgever. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor mensen met schulden en andere problemen in relatie tot hun financiële situatie. Daardoor neemt de vraag naar hulp voor deze mensen steeds meer toe. Dit biedt ook meer kansen voor budgetcoaches.

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work