Hypotheekadviseur

De hypotheekadviseur

Als hypotheekadviseur help je particulieren en ondernemers bij het afsluiten van een hypotheek. De kennis en kunde om hen zo goed mogelijk te helpen, heb je opgedaan door de Opleiding Hypotheekadviseur, bestaande uit de Wft’s Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet, succesvol af te ronden. Daarnaast vind je het leuk om continu op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de financiële dienstverlening, zodat je je klant te allen tijde het beste advies kunt geven. Je bent een ware Helping Hero, omdat je van betekenis bent voor anderen.

De hypotheekadviseur

Als hypotheekadviseur help je particulieren en ondernemers bij het afsluiten van een hypotheek. De kennis en kunde om hen zo goed mogelijk te helpen, heb je opgedaan door de Opleiding Hypotheekadviseur, bestaande uit de Wft’s Basis, Vermogen en Hypothecair Krediet, succesvol af te ronden. Daarnaast vind je het leuk om continu op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de financiële dienstverlening, zodat je je klant te allen tijde het beste advies kunt geven. Je bent een ware Helping Hero, omdat je van betekenis bent voor anderen.

Beroepskwalificaties

Als hypotheekadviseur beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis, Wft Vermogen en Wft Hypothecair Krediet.

Competenties

Doorzettingsvermogen
Klantgericht
Leergierig
Netwerken
Stressbestendig
communicatief vaardig
Analytisch denkvermogen

Salaris

Het salaris van een hypotheekadviseur kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.000,- en een topsalaris van € 5.000,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever,  opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

 

 

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een hypotheekadviseur is zeer goed. Er is voldoende vraag naar hypotheekadviseurs en bij onze klanten zijn er een ruim aantal vacatures op te vullen.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot Hypotheekadviseur?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als hypotheekadviseur?

Je bent een financieel adviseur die particulieren en ondernemers helpt bij het realiseren van hun droomhuis. Dit doe je door hen advies te geven over welke hypotheek zij het beste kunnen afsluiten. Daarnaast help je ook klanten bij het afsluiten van bijbehorende verzekeringen.

Je vindt het heel belangrijk om de situatie van de klant goed te leren kennen, zodat je het beste advies kunt geven. Daarom ga je graag een persoonlijk gesprek aan met je klanten. In dit gesprek vorm je een klantprofiel met daarin de (financiële) status, de toekomstwensen en de gezinssituatie.

Op basis van het klantprofiel dat je zelf hebt samengesteld kun je, door de situatie goed te analyseren, te weten komen welke informatie je allemaal nodig hebt om het uiteindelijke hypotheekadvies te geven. Het advies voor particulieren verschilt van die voor ondernemers, aangezien de risico’s van beide klantprofielen anders zijn. Je bent als hypotheekadviseur zeer proactief en vraagt daarom aan ondernemers de benodigde informatie op om de risico’s beter in kaart te kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan de jaarcijfers van de boekhouder of accountant.

Je beroep vergt uitstekende communicatieve vaardigheden, omdat je niet alleen contact zult hebben met je klanten, maar dus ook met boekhouders, accountants en bijvoorbeeld de kredietanalist. De kredietanalist controleert de uiteindelijke hypotheekaanvraag die jij uit naam van de klant hebt aangevraagd.

Tot slot help jij je klant met het afsluiten van bijbehorende verzekeringen, zoals de overlijdensrisicoverzekering en de opstalverzekering.

Kortom, als hypotheekadviseur ben jij een Helping Hero, omdat je ondernemers en particulieren helpt met het:

  • In kaart brengen van hun situatie
  • In kaart brengen van hun risico’s
  • Doornemen en analyseren van jaarrekeningen
  • Afsluiten van de meest geschikte hypotheek
  • Afsluiten van bijbehorende verzekeringen

Hoe word je een hypotheekadviseur?

Het is belangrijk dat je over de juiste kennis en kunde beschikt, omdat je klanten helpt met het maken van impactvolle beslissingen. Het afsluiten van een hypotheek heeft veel invloed op de persoonlijke (financiële) situatie van de klant en aangezien de klant zelf niet over voldoende informatie beschikt om dit goed te regelen, ben jij van groot belang.  

Er wordt daarom van je verwacht dat je je aan bepaalde wet- en regelgeving houdt. Je bent gekwalificeerd en kunt de juiste adviezen geven in verschillende situaties. Dit komt allemaal samen in de Wft-opleiding: Hypothecair Krediet. Deze kwalificatie is daarom ook verplicht voor iedere hypotheekadviseur. 

Je kunt ook kiezen voor een bredere opleiding dan alleen het behalen van je Wft-certificaat. De beste voorbereidende opleiding is de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice, die je op verschillende hogescholen kunt volgen. Daarnaast kun je op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance & HR volgen op verschillende scholenDe hbo’s en mbo’s, die bij ons zijn aangesloten bieden jou de juiste kwalificering en certificering (waaronder de Wft Hypothecair Krediet), zodat je na jouw opleiding direct aan de slag kunt als adviseur.  

Aangezien er in de financiële dienstverlening voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om als adviseur up-to-date te blijven. Het is verplicht voor financieel adviseurs om hun PE-examen te behalen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen die spelen. Dit noemen wij Permanent Actueel 

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een hypotheekadviseur is zeer goed. Er is voldoende vraag naar hypotheekadviseurs en bij onze klanten zijn er een ruim aantal vacatures op te vullen. Daarnaast kun je als hypotheekadviseur relatief gemakkelijke andere (financiële) adviesfuncties uitvoeren door de juiste Wft-certificaten te behalen. Je hoeft hier geen nieuwe hbo- of mbo-opleiding voor te volgen. Deze kun je in je eigen tijd behalen door middel van zelfstudie.

Daarnaast zou je als hypotheekadviseur door kunnen groeien tot bijvoorbeeld een afdelingsmanager. In deze rol ben je verantwoordelijk voor het aansturen van een volledige afdeling binnen een organisatie.

Als hypotheekadviseur hoef je niet per se te werken voor een werkgever. Je kunt ook als intermediair of zelfstandige aan de slag gaan. Je kunt zelfs je eigen bedrijf starten!

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work