Inkomensadviseur

De inkomensadviseur

Als inkomensadviseur ondersteun je jouw klant bij verlies van inkomen door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk dat je goed naar je klant kunt luisteren om een compleet beeld van zijn of haar situatie te kunnen schetsen. Je bent een ware Helping Hero, omdat je klanten ondersteunt bij het verkrijgen van een inkomen waar ze recht hebben.

De inkomensadviseur

Als inkomensadviseur ondersteun je jouw klant bij verlies van inkomen door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met de Opleiding Adviseur Inkomen & Vermogen, bestaande uit de Wft’s Basis, Vermogen en Inkomen, word je klaargestoomd voor dit beroep. Het is belangrijk dat je goed naar je klant kunt luisteren om een compleet beeld van zijn of haar situatie te kunnen schetsen. Je bent een ware Helping Hero, omdat je klanten ondersteunt bij het verkrijgen van een inkomen waar ze recht hebben.

Beroepskwalificaties

Als inkomensadviseur beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis en Wft Inkomen.

Competenties

Analytisch
Klantgericht
Sociaal
Communicatief vaardig
Coachen
Meelevend
Organiseren
Motiveren
Nauwkeurig

Salaris

Het salaris van een inkomensadviseur kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.650,- en een topsalaris van € 3.800,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever, opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een inkomensadviseur is redelijkBij onze klanten staan er een aantal vacatures open die nog ingevuld kunnen worden. 

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot Inkomensadviseur?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als inkomensadviseur?

Je bent behulpzaam en vindt het belangrijk dat particulieren en ondernemers bij verlies van inkomen nog steeds verzekerd zijn van een inkomen om rond te kunnen komen, de vaste lasten kunnen betalen en hun leven te leven. Daarom adviseer je hen over de mogelijkheden die zij hebben bij verlies van inkomen door bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner.  

Je begrijpt dat bij het verlies van inkomen voor stress kan zorgen bij je klant. Er kunnen flink wat emoties loskomen, omdat ze vrezen voor een slechte (financiële) situatie. Daarnaast begrijp je dat bij het overlijden van een partner verdriet overheerst. Daarom is het belangrijk dat je je goed kunt inleven in de (financiële) situatie van je klant en je op de juiste manier het gesprek aangaat.  

Ook beschik je over de vaardigheden om mensen te coachen, inspireren en motiveren waar nodig, zodat zij weer positief naar hun (financiële) situatie kunnen kijken. Je zoekt samen met je klanten naar oplossingen en adviseert niet alleen over de uitkeringen waar zij recht op hebben, maar ook over het opbouwen van een nieuw inkomen.  

Kortom, als inkomensadviseur ben jij een Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers helpt met het: 

  • Verkrijgen van het inkomen waar ze recht op hebben
  • Zoeken naar mogelijkheden om opnieuw inkomen te verdienen
  • Omgaan met de huidige (financiële) situatie
  • Voorkomen van fraude

Hoe word je een inkomensadviseur?

Als inkomensadviseur adviseer je particulieren en ondernemers over de mogelijkheden die ze hebben in relatie tot het vergroten van hun inkomen. Je kunt dit doen door hen te wijzen op de uitkeringen waar ze recht op hebben. Daarnaast kun je hen adviseren over mogelijke manieren om zelf meer inkomen te verdienen. Vanwege uiteenlopende redenen, kunnen klanten geen vertrouwen meer hebben in hun (financiële) situatie en veel zware emoties ervaren. Het is van groot belang dat je hier als adviseur mee om weet te gaan.  

Hoe je op het gebied van inkomen advies geeft en omgaat met je klanten, leer je in de Wft-opleidingen Basis en Inkomen. Aangezien je je als adviseur ook aan bepaalde wet- en regelgeving moet houden, is het afronden van deze opleidingen verplicht.  

Je kunt ervoor kiezen om de Wft-diploma’s te behalen door middel van zelfstudie, maar het is ook mogelijk om een hbo- of mbo-opleiding te volgen, waarmee je volledig klaargestoomd wordt om binnen de financiële dienstverlening als inkomensadviseur aan de slag te gaan. Je kunt bijvoorbeeld op hbo-niveau de opleiding Finance, Tax and Advice volgen of op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance en HR. De scholen die bij ons zijn aangesloten zorgen ervoor dat jij na je opleiding over de juiste kwalificering en certificering beschikt om direct aan de slag te gaan binnen de sector.  

Aangezien er in de financiële dienstverlening voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Het is daarom verplicht voor inkomensadviseurs om het PE-examen succesvol af te ronden. Daarnaast is het van belang om elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen die spelen, dit doe je met Permanent Actueel 

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een inkomensadviseur is redelijk. Bij onze klanten staan er een aantal vacatures open die nog ingevuld kunnen worden. Als inkomensadviseur adviseer je particulieren en ondernemers bij het realiseren van hun inkomenswens. De situaties van je klanten kunnen enorm verschillen. Daarom lever jij continu maatwerk.  

Om je klant te voorzien van het beste advies, kun je je specialiseren op verschillende inkomensgebieden. Denk bijvoorbeeld aan mensen adviseren over de uitkeringen ze recht op hebben of hoe ze als ondernemer meer inkomen kunnen genereren door het aanpassen van hun bedrijfsvoering.  

Vakinhoudelijk kun je verschillende kanten op als adviseur. Vakoverschrijdend kun je uiteindelijk afdelingsmanager worden. Dan stuur je een afdeling van inkomensadviseurs aan.  

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work