Adviseur zorg & inkomen

De klantadviseur zorg & inkomen

Als klantadviseur help je klanten door hen te adviseren over persoonlijke situaties en door hun vragen te beantwoorden. De kennis en kunde van het beroep doe je op tijdens het volgen van de Opleiding Zorg & Inkomen. Deze opleiding bestaat uit de Wft’s Basis, Zorg en Inkomen. Je handelt professioneel en persoonlijk, omdat je communicatief sterk bent en goed luistert naar de wensen en behoeften van je klant. Je bent een ware Helping Hero, omdat je je goed kunt inleven in de persoonlijke situatie van je klant.

De klantadviseur zorg & inkomen

Als klantadviseur help je klanten door hen te adviseren over persoonlijke situaties en door hun vragen te beantwoorden. De kennis en kunde van het beroep doe je op tijdens het volgen van de Opleiding Zorg & Inkomen. Deze opleiding bestaat uit de Wft’s Basis, Zorg en Inkomen. Je handelt professioneel en persoonlijk, omdat je communicatief sterk bent en goed luistert naar de wensen en behoeften van je klant. Je bent een ware Helping Hero, omdat je je goed kunt inleven in de persoonlijke situatie van je klant.

Beroepskwalificaties

Als klantadviseur zorg & inkomen beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis, Wft Zorg en Wft Inkomen.

Competenties

Communicatief vaardig
Adviseren
Klantgericht
Overtuigend
Luisteren
Stressbestendigheid
Oplettend

Salaris

Het salaris van een zorg- en inkomensadviseur kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.855,- en een topsalaris van € 3.360,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever,  opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een zorg- en inkomensadviseur is redelijk tot goed. Dit komt omdat er steeds meer vraag is naar financieel adviseurs in de zorg. 

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot Adviseur zorg & inkomen?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als klantadviseur zorg & inkomen?

Als klantadviseur zorg & inkomen is het heel belangrijk om sociaal gevorderd te zijn. Je klanten kunnen te maken hebben met het verliezen van hun baan, het overlijden van hun partner of arbeidsongeschiktheid. Dit gaat gepaard met veel emoties.. Hier moet jij als adviseur goed mee om kunnen gaan. Naast de zakelijke kant van jouw functie, is het belangrijk dat jouw doel te allen tijd is om de klant tevreden te maken. Dit kan zijn door de vragen waar zij mee zitten te beantwoorden, maar ook door een passend advies te geven over een zorg- en inkomensverzekering. Je bent communicatief vaardig en wil er graag voor zorgen dat de klant tevreden is. Je stelt het klantbelang centraal en je voorziet klanten snel van persoonlijk en passend advies. 

Als adviseur zorg & inkomen behandel je alle vragen over zorgverzekeringen en inkomen. Jij probeert de klantvraag zo goed mogelijk te achterhalen en voorziet de consument van alle benodigde informatie en adviezen. 

Als adviseur ben jij hét aanspreekpunt voor jouw klanten. Vragen kunnen per e-mail, telefoon en chat binnenkomen en jij zorgt ervoor dat je samen met de klant snel tot een passend antwoord komt. Daarnaast adviseer je de klant ook op het gebied van zorgverzekeringen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Zo kijk jij samen met je klanten hoe zij een inkomen kunnen verdienen, bijvoorbeeld door zich te beroepen op uitkeringen. Hierin ondersteun je jouw klanten, door hen te informeren over de uitkeringen waar zij recht op hebben. Het kan daarnaast voorkomen dat je moet optreden als bemiddelaar tussen je klant en de overheid voor een goede afronding van het proces. Je geeft ook advies op het gebied van verzekeringen die ervoor zorgen dat je klant een inkomen behoudt als risicovolle situaties slecht uitpakken.  

Je duikt in zaken van verzekerden die door een ziekte, ongeval of aandoening hun werk niet kunnen doen. Je gaat dan op zoek naar de beste oplossing om het voor jouw klant zo comfortabel mogelijk te maken.

Hoe word je een klantadviseur zorg & inkomen?

Als klantadviseur zorg & inkomen adviseer je particulieren en ondernemers over de mogelijkheden die zij hebben in relatie tot het vergroten van hun inkomen. Je kunt dit doen door hen te wijzen op de uitkeringen waar ze recht op hebben en door ze te adviseren over mogelijke manieren om zelf meer inkomen te verdienen. Het is daarom belangrijk dat je voldoende kennis hebt op het gebied van de wet- en regelgeving die hier betrekking op hebben.  

Om aan de slag te kunnen als adviseur klant & inkomen moet je aan een aantal opleidingseisen voldoen, Je kunt ervoor kiezen om je benodigde Wft-diploma’s  te behalen door middel van zelfstudie, maar het is ook mogelijk om een hbo- of mbo-opleiding te volgen die je volledig klaarstoomt om als zorg- en inkomensadviseur aan de slag te gaan in de financiële sector. Je kunt bijvoorbeeld op hbo-niveau de opleiding Finance, Tax and Advice volgen of op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance and Hr. De scholen die bij ons zijn aangesloten zorgen ervoor dat je na jouw opleiding over de juiste kwalificering en certificering beschikt om direct aan de slag te gaan in de sector.   

Hoe je advies geeft en omgaat met klanten op het gebied van inkomen, leer je in de Wft-opleidingen Basis, Zorg en Inkomen. Aangezien je je als adviseur ook aan bepaalde wet- en regelgeving dient te houden, zijn deze Wft’s  verplicht om af te ronden. 

Aangezien er in de financiële dienstverlening voortdurend nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Het is daarom verplicht als zorg- en inkomensadviseur je PE-examen succesvol af te ronden en daarnaast elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak. Dit noemen wij Permanent Actueel.  

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een zorg- en inkomensadviseur is redelijk tot goed. Dit komt omdat er steeds meer vraag is naar financieel adviseurs in de zorg. Dit kunnen kleinere bedrijven zijn maar ook in bijvoorbeeld ziekenhuizen. 

De situaties van je klanten kunnen enorm verschillen. Daarom lever jij continu maatwerk.   

Om je klant te voorzien van het beste advies, kun je je specialiseren op verschillende inkomensgebieden. Denk bijvoorbeeld aan mensen informeren over de uitkeringen waar ze recht hebben of het adviseren van ondernemers over hoe ze meer inkomen kunnen genereren door het aanpassen van hun bedrijfsvoering.   

Vakinhoudelijk kun je een aantal kanten op als adviseur. Vakoverschrijdend kun je uiteindelijk afdelingsmanager worden. Dan stuur je een afdeling van zorg- en inkomensadviseurs aan.  

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work