Pensioenadviseur

De pensioenadviseur

Als pensioenadviseur geef je particulieren en ondernemers een passend advies voor het opbouwen van een pensioen. De benodigde kennis en kunde voor dit beroep komt samen in de Opleiding Pensioenadviseur, bestaande uit de Wft’s Basis, Vermogen en Pensioen. Je houdt van sociaal contact en weet hoe je de wensen en behoeften van je klant omzet naar een passend advies. Je bent een ware Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers verzekert van een inkomen tijdens hun pensioen.

De pensioenadviseur

Als pensioenadviseur geef je particulieren en ondernemers een passend advies voor het opbouwen van een pensioen. De benodigde kennis en kunde voor dit beroep komt samen in de Opleiding Pensioenadviseur, bestaande uit de Wft’s Basis, Vermogen en Pensioen. Je houdt van sociaal contact en weet hoe je de wensen en behoeften van je klant omzet naar een passend advies. Je bent een ware Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers verzekert van een inkomen tijdens hun pensioen.

Beroepskwalificaties

Als pensioenadviseur beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis, Vermogen en Pensioen.

Competenties

Nauwkeurig
Klantgericht
Communicatief vaardig
Verantwoordelijk
Behulpzaam
Plannen
Netwerken
Analyseren
Financieel inzicht

Salaris

Het salaris van een pensioenadviseur kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.500,- en een topsalaris van € 5.000,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever,  opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

 

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een pensioenadviseur is groot. Bijna iedereen krijgt in zijn leven te maken met het opbouwen van pensioen. Er zullen dus altijd genoeg klanten, zowel particulieren als ondernemers én werkgevers, zijn die een pensioenadviseur willen inschakelen.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot Pensioenadviseur?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als pensioenadviseur?

Je bent een geweldige gesprekspartner, kunt goed luisteren naar je klant en weet als geen ander hoe de wet- en regelgeving rondom pensioen verandert. Je hebt veel te maken met particulieren en ondernemers die zichzelf van een inkomen willen verzekeren voor in de toekomst. Je stelt de juiste vragen om erachter te komen wat de wensen en verlangens zijn van je klanten en je kunt hen van een passend advies voorzien over hoe deze wensen en verlangens kunnen worden bereikt.  

Je bent nauwkeurig en gaat geordend te werk. Daarnaast ben je goed in plannen en het maken van een strategie. Als pensioenadviseur denk je in langetermijndoelen en kun je je goed inleven in de toekomst van anderen. Je begrijpt dat de behoeften van iedereen anders zijn en daarom ben je in staat om maatwerk te leveren op basis van de persoonlijke wensen, verlangens en de (financiële) situatie van de klant.  

Financieel inzicht is ook een van jouw kwaliteiten. Jij begrijpt hoe de economie werkt en hoe de markt reageert op maatschappelijke en economische ontwikkelingen. Je analytisch vermogen is uitstekend, waardoor je een goede inschatting kunt maken van hoe de markt zich over een bepaalde periode zal gedragen.  

Je stelt je behulpzaam op tegenover je klanten en gaat vertrouwelijk om met de informatie die zij over hun persoonlijke (financiële) situatie geven. Je begrijpt dat jouw advies veel invloed heeft op de oude dag van je klant en doet je uiterste best om een zo goed mogelijke situatie te creëren. Het is belangrijk dat je daarvoor continu monitort en controleert of de gestelde strategie van het opbouwen van het pensioen effectief is en of de plannen eventueel moeten worden bijgeschaafd.  

Kortom, je bent een ware Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers verzekert van een inkomen tijdens hun pensioen. Zij kunnen genieten van hun oude dag dankzij jouw waardevolle advies. Daarnaast help je particulieren en ondernemers met het:  

  • In kaart brengen van hun wensen en verlangens voor de toekomst 
  • Onderzoeken naar de mogelijkheden om pensioen op te bouwen
  • Helpen de markt te voorspellen en daar eventueel op te reageren
  • Maken van langetermijndoelen
  • Opstellen van contracten, offertes en regelementen rondom het pensioen
  • Informeren van interne en externe partijen
  • Het opvullen van een pensioenbreuk

Hoe word je een pensioenadviseur?

Als pensioenadviseur help je particulieren en ondernemers met het opbouwen van pensioen voor de oude dag. Hiervoor beschik je over verschillende vaardigheden, houd je rekening met de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de markt, kun je goed plannen, strategieën ontwikkelen, en anticiperen. Daarnaast houd je te allen tijde rekening met de wet- en regelgeving rondom het adviseren van klanten.  

Deze kennis en kunde komt samen in de volgende opleidingen: Wft Basis en Wft Pensioen. Om de kwaliteit van financiële adviezen te waarborgen in de sector, word je verplicht gesteld om deze Wft’s te doen en succesvol af te ronden.  

Je kunt ervoor kiezen om de Wft-diploma’s zelf te behalen door middel van zelfstudie, maar het is ook mogelijk om een hbo- of mbo-opleiding te volgen die jou volledig klaarstoomt voor het beroep pensioenadviseur binnen de financiële sector. Je kunt bijvoorbeeld op hbo-niveau de opleiding Finance, Tax and Advice volgen of op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance en HR. De scholen die bij ons zijn aangesloten zorgen ervoor dat je na jouw opleiding over de juiste kwalificering en certificering beschikt om direct aan de slag te kunnen in de sector.  

Aangezien er in de financiële sector voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Het is daarom verplicht voor pensioenadviseurs om het PE-examen te behalen en daarnaast elke dag opnieuw te blijven leren over het vak en de ontwikkelingen die spelen. Dit kun je doen met Permanent Actueel 

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een pensioenadviseur is groot. Bijna iedereen krijgt in zijn leven te maken met het opbouwen van pensioen. Er zullen dus altijd genoeg klanten, zowel particulieren als ondernemers én werkgevers, zijn die een pensioenadviseur willen inschakelen. Bij onze klanten staan er ook een aantal vacatures open voor pensioenadviseur.  

Je kunt als pensioenadviseur werken voor een groot pensioenfonds, voor een intermediair of als zelfstandige. De doorgroeimogelijkheden binnen een pensioenfonds zullen vooral liggen in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden of het uitoefenen van een leidinggevende rol. Je kunt hierbij denken aan het aansturen van een team van pensioenadviseurs.  

Je kunt er ook voor kiezen om een eigen pensioenadviesbureau te starten. Dan komen er veel meer uitdagingen bij kijken, omdat je dan ook je eigen klanten moet vinden, acquisitie moet verrichten, marketingstrategieën moet ontwikkelen, werknemers moet aannemen en nog veel meer. Het starten van een eigen bedrijf is weggelegd voor mensen die houden van een uitdaging en graag aan hun eigen ideeën en idealen willen werken. 

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work