Schuldhulpverlener

De schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener help je mensen met problematische schulden. Je hebt een coachende én zakelijke rol. Zo help je jouw cliënten onder andere met het in kaart brengen van de hoogte van de schulden en het in gesprek gaan met schuldeisers en incassobureaus.

De schuldhulpverlener

Als schuldhulpverlener help je mensen met problematische schulden. Je hebt een coachende én zakelijke rol. Zo help je jouw cliënten onder andere met het in kaart brengen van de hoogte van de schulden en het in gesprek gaan met schuldeisers en incassobureaus.

Opleiding

Als schuldhulpverlener beschik je over mbo/hbo werk- en denkniveau. De benodigde kennis en vaardigheden voor het vak, komen naar voren tijdens de Opleiding Schuldhulpverlener van Hoffelijk.

Competenties

Sociaal vaardig
Ondersteunend
Nauwkeurig
Financieel inzicht
Coachend
Assertief
Integer

Salaris

Het salaris van een schuldhulpverlener kan schommelen tussen een startsalaris van € 1.600,- en een topsalaris van € 4.100,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever, opleidingsniveau, werkervaring en verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De kansen op de arbeidsmarkt voor een schuldhulpverlener zijn afhankelijk van de economische situatie. Wanneer het economisch minder gaat, zullen er ook meer mensen met problematische schulden komen te zitten en als gevolg vaker ondersteuning van een schuldhulpverlener nodig hebben.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot schuldhulpverlener?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als schuldhulpverlener?

Als schuldhulpverlener help je mensen met problematische schulden. Dit zijn schulden waarbij het iemand niet meer lukt om zijn schulden helemaal te betalen of hier afspraken over te maken met de schuldeisers.

Als schuldhulpverlener heb je uitstekende communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden zet je continu in. Niet alleen om de cliënt en zijn situatie beter te leren kennen, maar ook om zijn financiële gedrag bij te sturen. Ook zul je veel met schuldeisers te maken hebben. Vooral om te onderhandelen over het oplossen van de problematische schulden van je cliënt. Je zorgt ervoor dat je cliënt genoeg financiële ruimte heeft om zijn schuldeisers een realistisch aanbod te doen om de schulden op te lossen.

Als schuldhulpverlener heb je ook een coachende rol. Je ondersteunt de cliënt die niet meer zelfstandig uit zijn problematische schulden kan komen. Deze onmacht bij de cliënt gaat vaak gepaard met emoties. Het is belangrijk dat je een actieve houding hebt en met veel aandacht omgaat met de cliënt. Jouw rol als coach houdt in dat je je cliënt probeert te motiveren en aan te moedigen om zijn persoonlijke én financiële situatie te veranderen en weer op de rit te krijgen.

Naast de sociale kant van de schuldhulpverlener is de zakelijke kant nét zo belangrijk. Je moet een goed analytisch vermogen en een goed financieel inzicht hebben. Dit zet je in om nauwkeurig in kaart te brengen hoe groot de schulden zijn van de cliënt en hoe zijn inkomsten zich verhouden tot zijn uitgaven. Daarna ga je als schuldhulpverlener de schulden van je cliënt regelen. Is een cliënt niet in staat om zijn financiële zaken op termijn weer zelf te regelen, dan kun je de cliënt doorverwijzen naar bijvoorbeeld een budgetcoach of een bewindvoerder.

Met de Opleiding Schuldhulpverlener word je opgeleid om mensen met financiële zorgen te begeleiden en te coachen naar financiële zelfredzaamheid. Je bent een ware Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers helpt om grip op de financiële situatie te krijgen. Daarnaast:

  • voer je intake-, coachings-, vervolg- en eindgesprekken met cliënten;
  • verwijs je niet-zelfredzame cliënten naar een traject van wettelijke schuldsanering of naar andere instanties;
  • geef je voorlichting en coaching rondom het afbouwen naar zelfredzaamheid;
  • stel je voortgangsrapportages op;
  • onderhandel je met schuldeisers; en
  • verricht je hercontroles.

Titel voor dit kopje

Ben je enthousiast geworden over het betreffende beroep en wil je graag ontdekken hoe je schuldhulpverlener kunt worden?

Schrijf je in

Hoe word je een schuldhulpverlener?

Als schuldhulpverlener wordt er veel verwacht van je sociale en zakelijke kant. Aan de ene kant moet je goed om kunnen gaan met mensen die grote financiële zorgen hebben en aan de andere kant moet je over het vermogen en inzicht beschikken om de situaties op te lossen. Hierdoor geef jij je cliënt de kans om opnieuw te starten. Het is belangrijk dat je deze rollen tegelijkertijd kunt uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je in gesprek moet gaan met andere partijen en wanneer je de hulp van bijvoorbeeld een bewindvoerder moet inschakelen.

Deze kennis en vaardigheden komen samen in de opleidingen Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) en Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD). eide studies zijn sociale studies en verzekeren jou om op een professionele en juiste manier contact te leggen met je cliënten. Daarnaast stellen deze opleidingen jou in staat om als coach te werk te gaan en mensen vooruit te helpen. De MWD- en SJD-opleiding kun je op zowel mbo-4 niveau als hbo-niveau doen.

De benodigde kennis en vaardigheden komen ook naar voren in de Opleiding Schuldhulpverlener van Hoffelijk. Tijdens deze opleiding leer je je kennis direct toe te passen in de praktijk en ga je dieper in op jouw ontwikkeling aan schuldhulpverlener.

Aangezien er in de financiële zorgsector voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om up-to-date te blijven.
Het is daarom verplicht als schuldhulpverlener je PE-punten te behalen, maar daarnaast is het belangrijk om elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak. Dit noemen wij Permanent Actueel.

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een schuldhulpverlener hangt samen met de economische situatie van Nederland. In een slechte situatie zullen er meer particulieren en ondernemers zijn met schulden, die de hulp van een schuldhulpverlener goed kunnen gebruiken. Over het algemeen is de baankans goed. De vraag naar schuldhulpverleners is de afgelopen tijd gestegen, omdat gemeentes en overheden in een vroeger stadium schuldhulpverlening aanbieden. Ook hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen en is de kans op schulden daardoor groter geworden. De vraag naar schuldhulpverleners neemt hierdoor toe.

De doorgroeimogelijkheden binnen het beroep zijn afhankelijk van je ervaring als schuldhulpverlener. Er is een steeds grotere vraag naar ervaren schuldhulpverleners.

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work