Verzekeringsadviseur

De verzekeringsadviseur

Als verzekeringsadviseur geef je jouw klanten advies over het afsluiten van de juiste verzekeringen. Je hebt hiervoor de Opleiding Schade Zakelijk, bestaande uit de Wft’s Basis, Schade Particulier en Schade Zakelijk, behaald. Daarnaast vind je het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, en besteed je veel aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling. Je bent een ware Helping Hero, omdat je grote financiële schade voorkomt voor je klanten.

De verzekeringsadviseur

Als bewindvoerder wordt je door de kantonrechter aangesteld als wettelijke vertegenwoordiger van de cliënt. Je zorgt voor een veilig en verantwoord beheer van de financiën van de rechthebbende, zolang hij of zij zelf niet in staat is de verantwoordelijkheid hierover te nemen. Je zet alles op alles om de cliënt weer in staat te stellen zijn eigen financiën te kunnen regelen door hem of haar te adviseren, inspireren en motiveren.

Beroepskwalificaties

Als verzekeringsadviseur beschik je over hbo werk- en denkniveau of over relevante werkervaring in de financiële sector. Daarnaast wordt er van je verwacht, dat je in bezit bent van de volgende beroepskwalificaties: Wft Basis, Schade Particulier en Schade Zakelijk.

Competenties

Nauwkeurig
Analytisch denkvermogen
Financieel inzicht
Klantgericht
Stressbestendig
Communicatief vaardig
Verantwoordelijkheidsgevoel

Salaris

Het salaris van een pensioenadviseur kan schommelen tussen een startsalaris van  € 2.300,- en een topsalaris van € 3.100,-. Het salaris hangt van verschillende factoren af, zoals werkgever,  opleidingsniveau, werkervaring, verantwoordelijkheden.

Doorgroeimogelijkheden

De baankans van een verzekeringsadviseur is zeer goed. Er is voldoende vraag naar verzekeringsadviseurs en bij onze klanten zijn er een ruim aantal vacatures op te vullen.

Wil jij kosteloos worden opgeleid
tot Verzekeringsadviseur?

Dit kan via de subsidieregeling NL leert door.

Schrijf je in

Wie ben je als verzekeringsadviseur?

Jij bent dé adviseur die zowel particulieren als ondernemers helpt met het inschatten van risico’s. Risicomanagement is dus een belangrijk onderdeel van je beroep, op basis daarvan kun je namelijk specifieke verzekeringen of juist preventiemaatregelen adviseren. Je kunt je als verzekeringsadviseur zowel focussen op de particuliere kant als de zakelijke kant. De particuliere kant gaat voornamelijk over thema’s als wonen, verkeer, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, reizen en zorg. De zakelijke kant gaat over onderwerpen als arbeidsongeschiktheid, verzuim, beroepsaansprakelijkheid, bedrijfsvoering en alle andere risico’s die komen kijken bij ondernemen.  

Je bent een kennis wonder en daarom een belangrijke informatiebron voor de klant. Je weet precies welke verschillende verzekeringen er zijn, wat de voorwaarden van deze polissen zijn en waar klanten allemaal recht op hebben. Je neemt de adviserende rol in om zo je klant te helpen bij het afsluiten van de juiste verzekeringen, zodat risico’s goed worden afgedekt.  

Jouw communicatieve vaardigheden zijn van groot belang, omdat je niet alleen contact hebt met klanten, maar ook met verschillende verzekeringsmaatschappijen. Als tussenpersoon zorg je ervoor dat beide partijen tevreden zijn en ga je op zoek naar een win-winsituatie. Daarom is onderhandelen in sommige gevallen ook een belangrijke skill.   

Bijscholing is voor jou ontzettend belangrijk. De verzekeringswereld en de financiële dienstverlening staan niet stil en veranderen continu. Het is van belang om op de hoogte te zijn van deze veranderingen, te begrijpen wat voor effect deze veranderingen hebben en hoe jij, maar vooral ook je klant, hier het beste mee om kan gaan.  

Kortom, als verzekeringsadviseur ben jij een Helping Hero, omdat je particulieren en ondernemers helpt met het: 

  • In kaart brengen van de (financiële) risico’s die zij lopen
  • Geven van informatie van alle mogelijkheden om te verzekeren
  • Afsluiten van de juiste verzekeringen of preventiemaatregelen
  • Geven van informatie over alle rechten die zij hebben op basis van hun verzekeringen

Hoe word je een verzekeringsadviseur?

Als verzekeringsadviseur help je jouw klant met het afsluiten van goede verzekeringen. Dit doe je, omdat zowel particulieren als ondernemers met risico’s te maken krijgen. Veel mensen vinden zekerheid en veiligheid belangrijk en willen daarom zoveel mogelijk risico’s elimineren. Om goed gehoor te kunnen geven aan de behoeften van je klant, moet je over voldoende kennis en kunde beschikken. Het advies dat jij geeft en de beslissing die je klant uiteindelijk maakt kunnen namelijk grote (financiële) gevolgen hebben voor hen hebben.  

Om de kwaliteit te kunnen waarborgen, moet je voldoen aan bepaalde wet- en regelgeving. Het is namelijk belangrijk dat je de juiste adviezen kunt geven in verschillende situaties. Deze kennis en kunde komt samen in de Wft-opleidingen: Basis, Schade Particulier, Schade Zakelijk en Inkomen. De Wft’s Basis en Schade Particulier zijn verplicht voor de verzekeringsadviseur die zich focust op de particuliere kant. De Wft’s Basis, Schade Zakelijk en Inkomen zijn verplicht voor de verzekeringsadviseur die zich focust op de zakelijke kant. De Wft Inkomen is noodzakelijk om bijvoorbeeld te adviseren over thema’s als arbeidsongeschiktheid. 

Je kunt ervoor kiezen om de Wft-diploma’s te behalen door middel van zelfstudie, maar het is ook mogelijk om een hbo- of mbo-opleiding te volgen die jou volledig klaarstoomt om als verzekeringsadviseur aan de slag te gaan binnen de financiële sector. Je kunt bijvoorbeeld op hbo-niveau de opleiding Finance, Tax and Advice volgen of op mbo-niveau de opleiding Bank, Insurance en HR. De scholen die bij ons zijn aangesloten zorgen ervoor dat je na jouw opleiding over de juiste kwalificering en certificering beschikt om direct aan de slag te gaan in de sector.  

Aangezien er in de financiële dienstverlening voortdurend ontwikkelingen zijn op het gebied van wet- en regelgeving, is het belangrijk om up-to-date te blijven. Het is daarom verplicht als verzekeringsadviseur je PE-examen te behalen. Daarnaast is het belangrijk om elke dag opnieuw te blijven leren over je vak en de ontwikkelingen rondom je vak. Dit noemen wij Permanent Actueel 

Hoe zien de toekomst- en doorgroeimogelijkheden eruit?

De baankans van een verzekeringsadviseur is zeer goed. Er is voldoende vraag naar verzekeringsadviseurs en bij onze klanten zijn er een ruim aantal vacatures op te vullen. Als verzekeringsadviseur kun je veel verschillende kanten opgaan. Je kunt op de eerste plaats kiezen voor de particuliere en/of zakelijke kant. Vervolgens kun je je op de verschillende thema’s specialiseren. Bijvoorbeeld op aansprakelijkheid of juist bedrijfsaansprakelijkheid.  

Daarnaast kun je als verzekeringsadviseur – vaak assurantieadviseur genoemd – ook op andere gebieden aan de slag dan het adviseren over verzekeringen. Zo kun je bijvoorbeeld ook gespecialiseerd zijn op het gebied van hypotheken of pensioenen. Hiervoor dien je uiteraard wel over de juiste Wft-certificaten te beschikken, namelijk de Wft’s Hypothecair Krediet en Pensioen.  

Als verzekeringsadviseur kun je uiteindelijk doorgroeien tot de functie afdelingsmanager, waarin je een afdeling van verzekeringsadviseurs aanstuurt. Je kunt ook doorgroeien tot een senior verzekeringsadviseur naarmate je meer ervaring, kennis en kunde hebt opgebouwd. Dan mag je klantportefeuilles behandelen met een groter risico en die om grotere bedragen gaan. Het werk wordt dan een stuk uitdagender gemaakt.  

Als verzekeringsadviseur hoef je niet per se te werken voor een werkgever. Je kunt ook als intermediair of zelfstandige aan de slag gaan. Je kunt zelfs je eigen bedrijf starten! 

Deze opleiding volgen?

Helping Hero is een initiatief van Hoffelijk. Wij zetten ons in voor het opleiden van nieuw en gediplomeerd talent voor de financiële sector. Wil jij je aanmelden voor een van de Wft-opleidingen van Hoffelijk en geheel kosteloos worden opgeleid via NL leert door?

Schrijf je in
Share Our Work