De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Normaal gesproken maak je tijdens je sollicitatiegesprek kennis onder het genot van een kopje koffie op kantoor. Toch is dat niet altijd mogelijk. Jezelf voorstellen via een videogesprek kan best lastig zijn, maar met de juiste voorbereiding maak je ook via de digitale weg een goede eerste indruk.

Solliciteren op afstand

Wees voorbereid

Het is eigenlijk vanzelfsprekend: hoe beter jij ingelezen bent, hoe meer indruk je maakt. Dus verdiep je goed in de werkgever. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de website en zoek alvast op wie jij tijdens het gesprek tegenover je hebt. Hoe heten de personen? En welke functie bekleden ze binnen het bedrijf?

Solliciteren op afstand

Stel vragen

Nadat je de website hebt bekeken, weet je onder andere waar het bedrijf voor staat. Toch zul je niet alles online kunnen vinden en bij een sollicitatiegesprek op afstand bezoek je het bedrijf niet. De bedrijfscultuur zul je dus niet zo goed kunnen proeven.

Gezien de bedrijfscultuur bepaalt of je straks goed op je plek zit, is het belangrijk om tijdens het videogesprek te achterhalen wat voor cultuur er heerst. Heb je veel contact met andere afdelingen? En krijg je de ruimte om out-of-the-box te denken? Stel deze vragen van tevoren alvast op.

Solliciteren op afstand

Test je apparatuur

Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Tijd om een aantal zaken te testen, zodat je tijdens het gesprek niet voor verrassingen komt te staan. Test je internetverbinding, je webcam en je microfoon. Ben je goed in beeld, kan de ander je goed verstaan en ziet je achtergrond er professioneel uit?

Vergeet ook niet om andere programma’s uit te zetten en zorg ervoor dat je virusscanner geüpdatet is om pop-ups te voorkomen. Zo komen er geen meldingen of chatvensters in beeld die je aandacht kunnen verstoren tijdens het sollicitatiegesprek.

Solliciteren op afstand

Kies de juiste omgeving

De huiselijke omgeving helpt jou misschien juist om het ijs te breken, maar niet alle plekke zijn geschikt. Kies een rustige plek uit zonder stoorzenders en met een neutrale achtergrond. Een witte muur is het veiligst. Let ook op eventuele zonsinval en schaduw.

Woon je met meerdere mensen in huis? Geef dan bij je huisgenoten aan dat je een belangrijk gesprek hebt. Zo zorg je ervoor dat je ongestoord je gesprek kunt voeren!

Solliciteren op afstand

Draag geschikte kleding

Hoe maak je de juiste kledingkeuze? En hoe maak je een sterke eerste indruk? Trek een outfit aan waarin je je zelfverzekerd voelt en die tegelijkertijd representatief is. Bijvoorbeeld een outfit die je ook aan zou trekken wanneer je gesprek niet op afstand was. Let er wel op dat je geen witte kleding draagt bij een witte achtergrond. Kijk van tevoren dus even hoe je kleding overkomt op beeld.

Solliciteren op afstand

Denk aan je lichaamshouding

Het is voor de persoon ‘tegenover’ je vervelend als je continu heen en weer beweegt met je bureaustoel. Je gedrag en lichaamshouding zijn tijdens het gesprek dus heel belangrijk. Maak daarnaast ook oogcontact. Het voelt misschien natuurlijk om naar de ander te kijken op je beeldscherm, maar het komt beter over wanneer je in de camera kijkt. Breng ook je armen in beeld, hiermee laat je toch net iets meer van jezelf zien.

Let ook goed op welke emoties je wilt tonen en probeer deze met je stem en je gezichtstuitdrukkingen te bevestigen. Ben je ergens enthousiast over? Vergeet dit niet te laten zien!

Kun je niet wachten om deze tips in de praktijk toe te passen? Bekijk dan onze openstaande vacatures via of stuur een open sollicitatie. Bij Hoffelijk is nieuw talent altijd welkom!