De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Graag stellen we je voor aan onze vakredactie. Laurens Pronk is advocaat en werkzaam bij CMS. We spraken met Laurens over zijn achtergrond, zijn motivatie om als vakredactielid aan de slag te gaan voor Permanent Actueel en zijn visie op de PO-verplichting.

Zou je jezelf kunnen voorstellen?
"Mijn naam is Laurens Pronk (30 jaar) en ik ben advocaat financieel recht. Na een korte periode gewerkt te hebben als jurist bij een Nederlandse grootbank, ben ik als advocaat aan de slag gegaan bij CMS. CMS is een internationaal advocatenkantoor en ik werk daar op de sectie Banking & Finance. Hier houd ik me met name bezig met het financieel toezichtrecht. Hieronder valt de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de daaraan verwante wet- en regelgeving. In deze hoedanigheid adviseer en procedeer ik over de Wft, met name aan de kant van financiële instellingen. Het is voornamelijk een adviespraktijk, waarbij mijn werk gemiddeld genomen voor zo’n 80% bestaat uit adviseren en voor 20% uit procederen. Deze procedures vinden zowel bij de rechtbank plaats als via een alternatieve route, zoals het Kifid of Tuchtrecht Banken.

Hetgeen ik interessant vind, is met name het feit dat de Wft een relatief jonge wet is, waardoor er nog veel open normen zijn. Dit maakt het uitdagend, omdat er nog relatief weinig jurisprudentie aanwezig is als je het bijvoorbeeld vergelijkt met het reguliere civiele recht dat al veel ouder is. Dat geeft de ruimte om creatief voor een cliënt bezig te kunnen zijn binnen de wettelijke kaders, uiteraard wel met inachtneming van de wetsgeschiedenis en de parlementaire toelichtingen op bepaalde artikelen."

Vakredactie Hoffelijk Juridisch Laurens Pronk

Maak kennis

Laurens Pronk is specialist Financieel recht en lid van onze vakredactie.

Wat is destijds je motivatie geweest om van de Rabobank meer in de financiële praktijk ook richting de advocatuur te gaan?
"Ik had altijd al de ambitie om de advocatuur in te gaan, maar het was ook voor een deel pragmatisch. Daarnaast is het ook een gegeven dat veel dossiers vanwege inhoudelijke of procedurele gronden door bedrijfsjuristen uit handen worden gegeven aan een advocaat, dus ook om die reden sprak de advocatuur mij aan."

Wat doe je bij Hoffelijk Juridisch en hoe heb je je werkzaamheden toe nu toe ervaren?
"Ik houd me bij Hoffelijk Juridisch momenteel bezig met het schrijven van artikelen op het gebied van financieel recht en het inhoudelijk tegenlezen daarvan. Daar komt bij dat we met het team per week relevante uitspraken, artikelen of wetswijzigingen op het gebied van het financieel recht selecteren om een artikel over te schrijven. Vervolgens schrijf ik meestal de artikelen en worden deze tegengelezen door iemand anders uit het team en zo komen we met elkaar tot een mooi product."

Wat triggerde je uiteindelijk om met het concept en bij Hoffelijk juridisch aan de slag te gaan?
"De digitale manier waarop Hoffelijk Juridisch kennis overbrengt, vind ik erg passen bij de huidige tijdsgeest. Daarnaast spreekt het me aan dat Hoffelijk Juridisch ook het specialisme financieel recht aanbiedt, ondanks het feit dat dit een relatief nieuw en onbekend rechtsgebied is. Advocaten kunnen zo breder uitgedaagd worden. Daarnaast wilde ik altijd al op de hoogte blijven van de nieuwe informatie binnen de sector en op deze manier word ik ook echt gedwongen om te kijken naar wat er binnen een bepaalde week is gebeurd, omdat ik er een artikel over moet schrijven. Deze combinatie heeft mij het besluit laten nemen om mee te werken aan het schrijven van artikelen bij Hoffelijk Juridisch."

Als je kijkt naar de nabije toekomst, hoe zie je de lerende advocatuur dan voor je?
"Ik hoop dat de lerende advocatuur digitaal blijft, want ik denk dat het leren via online modules wel een vlucht zal nemen. Het scheelt veel tijd en geld. De advocatuur is ook wel veranderd ten opzichte van jaren geleden, zo worden advocaten steeds meer specialisten dan generalisten. Ook binnen het financieel recht zie je dat er specialisaties ontstaan per type financiële instelling. Ik denk dat dat specialisme zich ook zal gaan uiten in de vraag naar het studiemateriaal, zo zullen mensen meer interesse hebben in losse modules dan in gehele cursussen. Ook de eigen tijd is belangrijk, dus dat je online kunt leren wanneer het jou uitkomt past denk ik steeds beter in de huidige mindset van mensen."

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen aan het Permanent Actueel concept?
"Met name het relatief korte tijdsbestek wat ermee gepaard gaat, want het zijn eigenlijk vrij korte en overzichtelijke artikelen. Verder vind ik de voordelen de duidelijke taal, het digitaal leren en dat de PO-punten voor je bijgehouden worden."

Wil je nog een persoonlijke noot toevoegen?
"Ik zou willen meegeven dat het behalen van PO-punten voor advocaten niet als een verplicht nummertje ervaren hoeft te worden, wanneer je aansluiting zoekt bij je interesses en voorkeuren als het gaat om de cursussen die je selecteert. Dit is met het PA-concept van Hoffelijk Juridisch zeker mogelijk aangezien het zo specialistisch is en je zelf kunt bepalen welke rechtsgebieden je volgt. Het is geen algemene cursus die twee uur duurt waarin alles voorbijkomt, waarbij misschien alleen één kwartiertje echt interessant is voor jou. Dit biedt ook écht mogelijkheden om het behalen van die PO-punten leuker voor jezelf te maken, zonder het gevoel te hebben dat je de cursus moet uitzitten om die punten binnen te halen."

Probeer Permanent Actueel nu een maand gratis

Nieuwsgierig geworden? Ontdek zelf de vele voordelen van Permanent Actueel.

Permanent actueel voor advocaten

Permanent Actueel

Bekijk in deze video hoe jij continu up-to-date bent en blijft met Permanent Actueel van Hoffelijk Juridisch. Hiermee behaal je direct jouw PO-punten.