De internet-browser die je gebruikt wordt niet langer ondersteund

Dit betekent o.a. dat je geen diensten kunt bestellen. Start met een andere browser of neem contact op met onze klantenservice. Browsers die we aanraden zijn Chrome, Edge, Firefox of Brave.

Graag stellen we je voor aan onze vakredactie. We trappen af met Michiel van Eersel, advocaat Financieel recht. We spraken met Michiel over zijn achtergrond en zijn eerste maanden bij de vakredactie van Hoffelijk Juridisch.

Kun je jezelf in het kort voorstellen?
"Mijn naam is Michiel en ik ben advocaat Financieel recht. Ik ben begonnen als consultant in de financiële sector, maar had ook interesse in juridische kwesties. Zo ben ik advocaat Financieel recht geworden. Hierin spelen zowel het financieel toezichtrecht als het civiele recht een belangrijke rol. Dat doe ik al ongeveer 20 jaar. Ik heb bij verschillende advocatenkantoren gewerkt en ben uiteindelijk voor mezelf begonnen. Onlangs heb ik met anderen een nieuw kantoor opgericht dat zich richt op het voorkomen en beslechten van geschillen, waaronder door middel van collectieve acties.

Eigenlijk heb ik alle uithoeken van de advocatuur, en specifiek in het financieel recht, wel gezien. Ik heb meegewerkt aan grote transacties, geadviseerd over compliance, beleggingsfondsen opgezet en geprocedeerd voor zowel consumenten als voor producenten van financiële producten. Daarnaast heb ik bijstand verleend in geschillen met de toezichthouders AFM en DNB. Het financieel recht is heel divers en dat is tegelijkertijd wat ik er heel mooi en interessant aan vind. Financieel recht beperkt zich bijvoorbeeld niet alleen tot het juridische, maar heeft ook een economische kant."

Waar houd je je op dit moment bij de vakredactie van Hoffelijk Juridisch mee bezig?
"Wat ik tot nu toe veel heb gedaan is redactioneel werk met betrekking tot financieel recht. Dit is vooral het inhoudelijk en taalkundig tegenlezen van geschreven artikelen voor Permanent Actueel en suggesties geven. Ook draag ik ideeën aan over de actualiteiten in het financieel recht en de relevantie daarvan voor de praktijk. Hierbij maken we direct de vertaling naar praktische tips, zodat alle deelnemende advocaten en juristen het geleerde direct kunnen toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden."

Waarom heb je besloten om bij de vakredactie aan de slag te gaan?
"Het concept Permanent Actueel is kenmerkend anders dan de cursussen van overige aanbieders in de juridische sector. Doordat je met korte leermomenten werkt, ben je binnen korte tijd continu op de hoogte van alle belangrijke actualiteiten. Het is als het ware een rijdende trein waar je op springt en steeds verder mee komt. Dat is ook het sterke punt van Permanent Actueel. Bij andere opleidingsconcepten begin je vaak helemaal opnieuw met alle achtergronden en kom je met een beetje pech in een paar uur nog steeds niet tot de kern van de actualiteit. Met Permanent Actueel word je altijd zonder omwegen en op een overzichtelijke manier van nieuwe informatie voorzien. Juist in het financieel recht is het bijhouden van de actuele ontwikkelingen enorm belangrijk.

Ik vind het leuk om de deelnemers van Permanent Actueel mee te nemen in het financieel recht. Het is een heel specialistisch en complex rechtsgebied, maar veel advocaten en andere juristen willen en moeten er wel genoeg van afweten. Met Permanent Actueel bieden we hier een uitstekende oplossing voor."

Michiel van Eersel

Maak kennis

Michiel van Eersel is advocaat Financieel recht en lid van onze vakredactie.

Permanent actueel voor advocaten

Aan wie zou jij Permanent Actueel aanraden?
"Het concept is voor de nieuwe generatie jonge advocaten en juristen erg interessant. Permanent Actueel wordt op een eenvoudige, aantrekkelijke manier en in kleine stukjes gepresenteerd. Daardoor leer je spelenderwijs de (deel)rechtsgebieden beter kennen. Ook kun je de artikelen in je eigen tijd doornemen op een tijdstip dat jou uitkomt. Dit is ook voor de ervaren advocaten en juristen een voordeel. Daarnaast kunnen zij nu ook gemakkelijk rechtsgebieden bijhouden waar ze minder snel mee in aanraking komen."

Hoe ziet het leren in de advocatuur er volgens jou over 2 tot 3 jaar uit?
"Ik vermoed dat we door de nasleep van de coronacrisis nog niet zo snel teruggaan naar de situatie waarin we allemaal cursussen en trainingen op locatie gaan volgen. Dat komt denk ik ook doordat iedereen nu inziet dat het efficiënter kan. Het kost veel tijd om ergens fysiek naartoe te gaan. Ik denk dat de actualiteiten meer in kleine porties gepresenteerd zullen worden op een manier waarop een advocaat zelf een keuze kan maken waar en wanneer hij iets volgt. Permanent Actueel zal dus veel meer gaan aanspreken en sluit daarmee goed aan op de toekomstige opleidingswensen. Ook komt er in de meeste rechtsgebieden de komende tijd veel jurisprudentie bij. Advocaten zullen geen tijd hebben om daarvan zelf continu en uitgebreid studie te maken. Ook vanuit dat perspectief denk ik dat leren in de advocatuur de kant van Permanent Actueel op gaat, maar voor het financieel recht geldt dat nog eens te meer."

Wat zijn volgens jou de grootste voordelen van Permanent Actueel?
"Het grootste voordeel van Permanent Actueel vind ik dat je op een laagdrempelige manier op de hoogte blijft van de laatste actualiteiten over een bepaald onderwerp. De artikelen zijn kort, bondig en praktijkgericht, en daardoor gaat het leren ook snel. Daarnaast zijn de artikelen in begrijpelijke taal geschreven, waardoor je altijd gemakkelijk helemaal up-to-speed bent. Zelf maak ik ook gebruik van Permanent Actueel, bijvoorbeeld als naslagwerk op het moment dat ik een advies of processtuk ga schrijven. Ook wanneer ik een bespreking met een cliënt aan het voorbereiden ben, en het gaat over een specifiek onderwerp, zoek ik in de leeromgeving de laatste artikelen over dit onderwerp op. Samengevat komt Permanent Actueel voor mij neer op zelfsturend, kort en snel, continu, begrijpelijk en actueel."

Probeer Permanent Actueel nu een maand gratis

Nieuwsgierig geworden? Ontdek zelf de vele voordelen van Permanent Actueel.

Permanent actueel voor advocaten

Permanent Actueel

Bekijk in deze video hoe jij continu up-to-date bent en blijft met Permanent Actueel van Hoffelijk Juridisch. Hiermee behaal je direct jouw PO-punten.