Scroll naar boven
Hulp nodig?
Onze servicedesk is van 08:00 tot 17:00 beschikbaar.
Neem contact op via: info@hoffelijk.nl of 010 – 760 11 00

Overig

Task

Test 01

  • In dit hoofdstuk:

    Ondanks de coronacrisis is de verwachting dat volgend jaar de koopkracht toeneemt. Dit is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook wijzigingen aangekondigd op het gebied van personenauto's en motorrijwielen.

Let op: Niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief na akkoord van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Maatregelen tegen hoge energieprijzen

Het kabinet wil in 2023 een aantal maatregelen nemen tegen de hoge energieprijzen. Het gaat om een verlaging van de energiebelasting voor gas en elektriciteit. De energiebelasting op gas daalt met 0,0631 per m3 en op elektriciteit met 0,0706 per kWh. Ook wil het kabinet een bijmengverplichting voor groen gas. Hiervoor maakt het kabinet een wetsvoorstel.  

Het kabinet wil verder een tijdelijk prijsplafond voor gas en elektriciteit, omdat steeds meer gezinnen en bedrijven in de problemen komen door de hoge energieprijzen. Het prijsplafond zou op 1 januari 2023 moeten ingaan, maar het kabinet wil vanaf 1 november dit jaar al een tussenvariant voor een prijsplafond. Er wordt gedacht aan een volumegrens van 1.200 m3 voor gas en 2.400 kWh voor elektriciteit. Het bedrag voor het prijsplafond is maximaal € 1,50 voor gas en € 0,70 voor elektriciteit. Het plafond voor gas wordt maximaal verlaagd tot € 1,20 per m3. De korting kan daarmee uitkomen op € 2.280,- in een jaar voor een gemiddeld huishouden. Het kabinet is nog bezig met het uitwerken van de precieze details van het prijsplafond. Ook onderzoekt het kabinet de uiteindelijke kosten die het prijsplafond met zich meebrengt. 

Verhoging vliegbelasting

Het kabinet wil de vliegbelasting verhogen om vliegen minder aantrekkelijk te maken. De opbrengst zal worden gebruikt voor de verduurzaming van de luchtvaart en de vermindering van de leefomgevingseffecten. Op dit moment betalen passagiers € 7,95 vliegbelasting per ticket. Dat bedrag wordt € 26,43 vanaf 1 januari 2023.

Praktische tips

  • De vliegbelasting geldt niet voor passagiers die overstappen en kinderen jonger dan 2 jaar. 
  • De vliegbelasting is voor het eerst ingegaan op 1 januari 2021. Luchtvaartmaatschappijen kunnen ervoor kiezen om de vliegbelasting bij hun passagiers in rekening te brengen. Het hangt af van de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij of een passagier vliegbelasting moet betalen over een omgeboekte vlucht. Deze voorwaarden kunnen per vliegmaatschappij verschillen.  

Btw-nultarief zonnepanelen

De Europese Commissie heeft besloten om 0% btw mogelijk te maken op de levering en installatie van zonnepanelen. Het kabinet wil dit nultarief voor btw op zonnepanelen gaan invoeren in Nederland. Het huidige btw-tarief op zonnepanelen is 21%. Wil een particuliere zonnepaneelhouder de btw op de aangeschafte zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst? Dan moet hij zich eerst registreren als btw-ondernemer. Met de invoering van een nultarief hoeven particuliere zonnepaneelhouders zich niet meer te registreren als btw-ondernemer. Hierdoor vallen de administratieve lasten weg. Het kabinet wil deze regeling laten gelden vanaf 1 januari 2023.

Praktische tips

  • Houd er rekening mee dat het btw-nultarief alleen geldt voor zonnepanelen op of aan de woning. Daartoe horen bijvoorbeeld de garage, schuur of overkapping van een woning. 
  • Binnen deze btw-regeling zijn niet alleen de aanschafkosten en plaatsingskosten van de installatie opgenomen, maar ook de werkzaamheden die nodig zijn voor de montage en aansluiting. Hierbij kan je denken aan het uitbreiden van een meterkast of het aanleggen van kabels.   
  • Houd er rekening mee dat niet elk soort zonnepaneel in aanmerking komt voor deze regeling. Het moet gaan om zonnepanelen die elektriciteit opwekken uit zonlicht. Zonnedakpannen, fotovoltaïsche warmtepompen of zonneboilers vallen hier dus niet onder.   

Koopkracht 

De koopkrachtcijfers laten zien hoeveel inkomen huishoudens gemiddeld te besteden hebben. Belangrijk is dat deze cijfers geen rekening houden met veranderingen in persoonlijke omstandigheden, zoals het verliezen van werk, het krijgen van kinderen of verhuizen. 

De algehele koopkracht is sterk afgenomen door de hoge inflatie. Huishoudens met een laag of gemiddeld inkomen worden extra hard geraakt. Het kabinet wil deze huishoudens helpen bij de koopkrachtproblemen met een pakket van € 17 miljard vanaf 2023.  

Verhoging basisbeurs

De basisbeurs voor uitwonende studenten wordt verhoogd met € 165,- per maand.  

Praktische tip

Haalt de student zijn studie binnen 10 jaar? Dan hoeft de student de basisbeurs niet terug te betalen.