Scroll naar boven
Hulp nodig?
Onze servicedesk is van 08:00 tot 17:00 beschikbaar.
Neem contact op via: info@hoffelijk.nl of 010 – 760 11 00

Overig

Task

Test 01

  • In dit hoofdstuk:

    Ondanks de coronacrisis is de verwachting dat volgend jaar de koopkracht toeneemt. Dit is afhankelijk van het verloop van de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook wijzigingen aangekondigd op het gebied van personenauto's en motorrijwielen.

Let op: Niet alle voorstellen zijn definitief. Deze zijn pas definitief na akkoord van de Tweede Kamer en de Eerste Kamer.

Uitbreiding Digital Trust Center

Het Digital Trust Center (DTC) wordt verder uitgebreid in 2022. Het DTC moet ondernemers ondersteunen bij het veilig online ondernemen. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan met verschillende IT-bedrijven moet het netwerk van het DTC vergroot worden. Het doel van deze samenwerkingsverbanden is om iedere ondernemer de mogelijkheid te geven om in zijn omgeving informatie op te vragen en vragen te stellen over veilig online ondernemen. 

Voor volledig digitale ondernemers wordt het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) verder uitgebreid. Dit is een team IT-specialisten dat volledig digitale ondernemers ondersteunt met online veilig ondernemen.  

Personenauto's en motorrijwielen

De belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm) wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot. De CO2-grenzen voor de bpm en de bpm-tarieven worden aangescherpt. Vanaf 1 januari 2022 worden de CO2-grenzen verlaagd en de te betalen bpm wordt verhoogd. Rijd je in 2022 in dezelfde auto met verbrandingsmotor als nu? Dan word je in 2022 zwaarder belast. Emissievrije auto’s blijven tot 2024 vrijgesteld van bpm.  

De grens voor de dieseltoeslag wordt ook jaarlijks verlaagd tot 2025. De dieseltoeslag zelf wordt eenmalig verhoogd. De eigenaar van een dieselauto zal dus eerder een toeslag ontvangen vanaf 2022.  

Tot 2025 worden de CO2-grenzen elk jaar met 2,3% verlaagd en de bpm-tarieven met 2,35% verhoogd.  

Koopkrachtontwikkeling

De koopkrachtcijfers laten zien hoeveel inkomen huishoudens gemiddeld te besteden hebben. Belangrijk is dat deze cijfers geen rekening houden met veranderingen in persoonlijke omstandigheden, zoals het verliezen van werk, het krijgen van kinderen of verhuizen.

Door de coronacrisis en de genomen maatregelen zal de koopkracht van 2022 neutraal tot positief zijn. Het kabinet heeft een aantal maatregelen genomen deze koopkracht te verdelen over de huishoudens. Zo worden bijvoorbeeld het kindgebonden budget en de zorgtoeslag verhoogd en wordt de arbeidskorting verlaagd.