Task
Test 01
Test 01
Thuiswerken is door de coronacrisis meer gebruikelijk geworden. Veel werkgevers hebben aangegeven een vergoeding aan de werknemer te willen geven voor de extra kosten die de werknemers hebben door het thuiswerken. Het kabinet wil daarom een gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling voor de vergoeding van bepaalde thuiswerkkosten invoeren. Hiermee maakt het kabinet het mogelijk dat deze vergoeding vrij van loonheffingen door de werkgever kan worden gegeven. Deze vrijstelling zal ingaan op 1 januari 2022. Voor de kosten voor het inrichten van een werkplek thuis bestaan al gerichte vrijstellingen. Deze kosten kan de werkgever nu al vrij van loonheffingen vergoeden.
Ook wil het kabinet een regeling voorstellen voor de thuiswerkkostenvergoeding die lijkt op de 128-dagenregeling. Deze regelingen samen maken het mogelijk om een vaste vergoeding ongewijzigd te laten doorgaan als het reis- of thuiswerkpatroon bijna niet verandert.
In het Belastingplan 2021 is met terugwerkende kracht de vrije ruimte voor de eerste € 400.000,- van de fiscale loonsom voor het jaar 2020 verhoogd tot 3%. Deze verhoging geldt ook voor het jaar 2021. Let op: Vanaf 2022 geldt voor de eerste € 400.000,- van de loonsom een percentage van 1,7% in plaats van 3%.
Het UWV en DUO treffen voorbereidingen voor de uitvoering van het STAP-budget. De verwachting is dat het STAP-budget van start zal gaan op 1 maart 2022. Het STAP-budget zal de fiscale aftrek scholingsuitgaven vervangen. Daarnaast geeft het de mogelijkheid om scholing in te zetten voor de eigen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. Ook wordt een regeling scholingsadviezen uitgewerkt.